Vraag & Antwoord

Moet iemand die bij zijn ouders woont zakaat betalen?

Ik heb een vraag over de zakaat. Ik heb gehoord dat iemand die niet voor zijn eigen onderhoud zorgt ook geen zakaat mag betalen. Ik woon nog thuis bij mijn ouders maar ik werk wel en krijg studiefinanciering. Over dit inkomen moet ik toch wel zakaat betalen, ook al onderhoudt mijn vader me? Ik hoop dat u dit kunt beantwoorden.

In de naam van Allah de Erbarmer de Meest Barmhartige.

Allah de Verhevene zegt: "neem van hun bezittingen de zakaat, jij reinigt en zuivert hen daarmee (O Mohammed), en verricht een smeekbede, want jouw smeekbede is een geruststelling voor hen. En Allah is Alhorend, Alwetend." Soerat at-Tawbah (9), aayah 103.

Of men nu door de ouders onderhouden wordt of niet, zakaat behoort tot de zuilen van de Islaam die voor elke moslim verplicht zijn gesteld. Het is verplicht voor ieder moslim die moekallaf is (d.w.z. volgens de principes van de Islaam verantwoordelijk zijn, en dat is voor een meisje en een jongen wanneer zij de puberteit bereiken) zakaat te betalen

Over welke bedrag moet men zakaat betalen?

Zakaat moet betaald worden als een persoon een bedrag bespaard heeft dat de waarde heeft van 88 gram goud (nisaab), en wel in een periode van een heel jaar. Als het gaat om geldvaluta's dan dient er 2.5 % van het bedrag wat gespaard is vrij worden gemaakt voor de zakaat.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN