Vraag & Antwoord

Het verschil tussen de aalmoezen en Zakaat al-Fitr

“Is de verplichte Zakaat dat is opgelegd aan de moslims en een van de vijf pilaren van de islam anders dan de Zakaat al-Fitr in de Ramadan?”

Alle lof is voor Allah.


Ja, de Zakaat dat een van de vijf zuilen van de islam is, is anders dan de Zakaat al-Fitr die uitgegeven dient te worden in de Ramadan.
De eerste is de Zakaat over bepaalde soorten van rijkdom, te weten:


1 –Vee (kamelen, runderen en schapen).
2 –Goud en zilver. En vandaag de dag zijn dan dat de bankbiljetten.
3 –Handel.
4 –Wat uit de aarde voortkomt, dat twee dingen omvat:


De eerste: gewassen en vruchten. De geleerden zijn het erover eens dat Zakaat verplicht is over vier varianten: tarwe, gerst, dadels en rozijnen. Ze verschilden van mening over andere dan deze vier soorten.
De tweede: ‘Rikaaz’ en dat is een schat dat in de grond gevonden wordt dat van ongelovige was en door een moslim gevonden wordt.
Sheikh al-Islam Ibn Taymiyyah (moge Allah hem genadig zijn) heeft in zijn Madjmoo’al-Fataawa (25/10) vermeld dat ibn Mundhir zei:
“De geleerden hebben een consensus dat Zakaat verplicht is over op de volgende zaken: kamelen, runderen, schapen, goud, zilver, tarwe, gerst, dadels en rozijnen. Dit is wanneer elke soort de mate en hoeveelheid bereikt heeft waarover Zakaat betaald moet worden.” Ze verschilden van mening buiten deze soorten. De Zakaat is verplicht over deze zaken onder bepaalde voorwaarden, en de plicht is een door de islamitische wetgeving bepaalde hoeveelheid van deze zaken uit te geven.

Zie voor meer informatie en details op de website ‘de Zakaat van de moslim’. Deze Zakaat (van gelden) is een zuil van de zuilen van de islam, wie het ontkent valt buiten de islam, en wie het niet uitgeeft is een buitensporige en het is aan de islamitische heerser om het van hem met dwang te nemen. En als de onthouder ervan halsstarrig en koppig vasthoudt hieraan en bescherming zoekt bij zijn stam dan worden zij bestreden.
Al-Boekhaari (8) en Moslim (16) hebben van  'Abdullah ibn' Omar overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “De islam is gebouwd op vijf zaken: de getuigenis dat er geen god is behalve Allah, het onderhouden van het gebed, het betalen van de Zakaat, het vasten van de Ramadan, en bedevaart naar het Huis.”


Al-Boekhaari (25) en Moslim (22) hebben van Ibn 'Omar (moge Allah tevreden met hem zijn) overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Ik heb de opdracht gekregen de mensen te bestrijden  totdat ze getuigen dat er geen god is dan Allah en dat Mohammed de boodschapper van Allah is, totdat ze gebeden verrichten en de Zakaat (armenbelasting) betalen. Als ze dat doen,dan zullen ze van mij bescherming krijgen voor wat hun leven en hun eigendom betreft. Dit (behalve wanneer ze daden verrichten die strafbaar zijn)volgens de Islam. En de eindbeoordeling berust bij Allah,de Almachtige.”


En de metgezellen zijn het met elkaar eens dat de degenen die weigeren om Zakaat te geven bestreden dienen te worden. Imaam al-Boekhaari (1400) en Moslim (20) hebben overgeleverd via Aboe Hurayrah (moge Allah tevreden met hem zijn): “Toen de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) overleed en Aboe Bakr Khaliefah werd, werden sommige van de Arabieren afvallig (en Aboe Bakr bereidde zich voor hen te bestrijden). ‘Omar zei tegen Aboe Bakr: “Hoe kan je mensen bestrijden terwijl de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Ik heb de opdracht gekregen de mensen te bestrijden totdat ze getuigen dat er geen god is dan Allah en dat Mohammed de boodschapper van Allah is. Als ze dat doen,dan zullen ze van mij bescherming krijgen voor wat hun leven en hun eigendom betreft. Dit (behalve wanneer ze daden verrichten die strafbaar zijn)volgens de Islam?! Hij zei: “Bij Allah! Ik zal degene bestrijden die een onderscheid maakt tussen het gebed en de Zakaat. Zakaat is een recht over bezit. Bij Allah, al zouden zij weigeren een klein geitje die zij ten tijde van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) als Zakaat gaven, dan zou ik hen bestrijden voor hun weigering.” ‘Omar zei: “Bij Allah, ik wist dat Allah Aboe Bakr de waarheid heeft laten zien en zijn borst heeft verruimd hiervoor en ik wist dat dit de waarheid was.”


De Zakaat dat verplicht is op het einde van de Ramadan is de Zakaat al-Fitr. De geleerden zijn het er unaniem over eens dat deze Zakaat verplicht.
Zie: "Tarh at- Tathreeb" (4/46).
De Zakaat al-Fitr is in verhouding met de verplichte Zakaat minder in status en positie, de Zakaat al-Fitr is geen pilaar van de pilaren van de islam, en wie het ontkent valt niet buiten de oevers van de islam.

Zakaat al-Fitr is genoemd in vele overleveringen,  waaronder:
De overlevering dat overgeleverd is door al-Boekhaari (1503) en Moslim (984) van Ibn 'Omar die zei: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft Zakaat al-Fitr een Saa' van dadels of een Saa ' van gerst over de slaaf en vrije, man en vrouw, jong en oud ingesteld. Hij heeft de moslims ermee bevolen voordat de mensen vertrekken naar het Eid gebed.”
Aboe Daawood (1609) van Ibn 'Abbaas overgeleverd dat hij zei: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft Zakaat al-Fitr  als een boetedoening voor de vastende ingesteld als een reiniging voor de vastende voor vulgair taalgebruik, en als een voeding voor de armen. Als de Zakaat vòòr het Eid gebed uitgegeven wordt, dan is het een aanvaarde Zakaat. Wordt deze na het Eid  gebed uitgegeven dan is het een Sadaqah van de Sadaqaat.” Deze overlevering is authentiek verklaard door Sheikh al-Baanie in Sahih Aboe Daawood.


Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN