Vraag & Antwoord

Is het toegestaan de waarde van Zakaat al-Fitr uit te geven in geld?

“Wat is de hoeveelheid van Zakaat al-Fitr? Is het toegestaan om deze na het ‘Eid gebed uit te geven? En is het toegestaan om geld als Zakaat al-Fitr uit te geven?”

Alle lof is voor Allah


Het is bevestigd dat boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) de Zakaat al-Fitr instelde als een plicht voor de moslims,  een Saa ' (ongeveer drie kilogram) dadels of een Saa' gerst, en beval dat het uitgegeven wordt voordat de mensen vertrekken naar het ‘Eid gebed. In Sahiehayn is overgeleverd van Aboe Sa’eed al-Aboe Sa’eed al-Khoedri (moge Allah tevreden met hem zijn) zei: “In de tijd van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) gaven we gewoonlijk een Saa’ voedsel, een Saa’ van dadels,  gerst, aqit (droge yoghurt) of een Saa’s van rozijnen.”

Een aantal geleerden hebben ‘voedsel’ geïnterpreteerd als tarwe, terwijl andere geleerden dit hebben geïnterpreteerd met al het voedsel wat mensen consumeren en hun hoofdvoedsel is (en niet bederft) ongeacht of het gaat om tarwe, maïs of anders voedselproducten. Omdat de Zakaat een tegemoetkoming van de rijken aan de armen is. Het is de moslim niet verplicht om de armen tegemoet te komen met andere voedsel dan wat mensen gebruiken.


De verplichting is een Saa’ van al soorten (houtbare) voedsel uit te geven als Zakaat al-Fitr. Dit is vier handen vol handen, in gewicht is dit ongeveer drie kilo. Als een moslim een Saa’ van rijst of een ander hoofdvoedsel van zijn land, dat is voor hem toereikend.


Het eerste moment waarop de Zakaat al-Fitr uitgegeven wordt is de nacht van de achtentwintigste van de maand Ramadan omdat de metgezellen van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) de Zakaat al-Fitr een dag of twee dagen voor de  ‘Eid uitgaven, en de maand is of negenentwintig of dertig dagen (en niet meer).


Het laatste moment van het uitgeven van de Zakaat al-Fitr is bij het ‘Eid gebed, het is niet toegestaan de Zakaat al-Fitr na het ‘Eid gebed uit te geven. Het overgeleverd door Ibn ‘Abbaas dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “De Zakaat al-Fitr van degene die uitgeeft voor het ‘Eid gebed is een aanvaarde Zakaat, wordt deze uitgegeven na het ‘Eid gebed dan is het een Sadaqah van de Sadaqaat”( een vorm van liefdadigheid).” Overgeleverd door Aboe Dawood.


He is niet toegestaan om de waarde van de Zakaat al-Fitr uit te geven in geld bij de meerderheid van de geleerden, de plicht is om de Zakaat al-Fitr in voedsel uit te geven zoals de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) dat deed en zo ook  zijn metgezellen en de meerderheid van de natie. We vragen Allah om ons te helpen en alle moslims om Zijn religie te begrijpen en op deze religie standvastig te blijven, en de zegeningen en vrede over onze profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem), zijn familie en metgezellen.


Zijne eminentie Sheikh Ibn Baaz (moge Allah hem genadig zijn), Islamitische Research Magazine (onderzoekstijdschrift over religieuze zaken) nummer 17, blz. 79-80.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN