Vraag & Antwoord

Het oordeel over Zakaat al-Fitr en de hoeveelheid ervan

“Is de overlevering “Het vasten van de Ramadan wordt niet (tot Allah) opgeheven totdat Zakaat al-Fitr uitgegeven wordt” authentiek?
En als de vastende moslim behoeftig is en de hoeveelheid en mate van Zakaat niet bezit, is het voor hem desondanks verplicht om Zakaat al-Fitr uit te geven vanwege de authenticiteit van de deze overlevering of andere bewijzen die gekomen zijn in de Soennah?”

Alle lof zij Allah

De Zakaat al-Fitr is verplicht voor elke moslim die verplicht is zichzelf en degenen die onder zijn zorg zijn te onderhouden. Dit is wanneer hij meer heeft dan wat hij en zijn gezin nodig heeft de dag en de nacht van de ‘Eid met een Saa’ (ongeveer 3 kilogram). De oorsprong van de Zakaat al-Fitr is wat bevestigd is van ibn ‘Omar dat hij zei: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft de Zakaat al-Fitr ingesteld en de hoeveelheid is een Saa’ van dadels, of gerst. Deze dient uitgegeven te worden voor zowel de slaaf als de vrije man, de man en de vrouw, de jongere en de oudere van de moslims. De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft bevolen om deze uit te geven voordat de mensen vertrekken naar het ‘Eid gebed.” Overgeleverd door al-Boekhaari en Moslim en deze versie is van imaam al-Boekhaari.


Ook heeft Aboe Sa’eed al-Khoedrie (moge Allah tevreden met hem zijn) overgeleverd dat hij zei: “Wij gaven de Zakaat al-Fitr toen de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) onder ons was. Dit was een Saa’ van voedsel, een Saa’ van dadels, of gerst of rozijnen of Saa’ van ‘Iqt (gedroogde yoghurt) ; of iets dergelijks.”


De lokale gebruikelijke voedsel is voldoende te geven als Zakaat al-Fitr.


De hoeveelheid van Saa’ dat in deze overleveringen genoemd is, is de Saa’ dat bekend was in de tijd van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) en dat is vier maal de handenvol van een man die een gemiddelde lichaamsbouw heeft. Wanneer iemand de Zakaat al-Fitr nalaat treft hem een zonde en hij dient alsnog deze uit te geven. Wat betreft de overlevering waarnaar verwezen wordt, voor zover weten wij niet de authenticiteit ervan. Wij vragen Allah om jullie bij te staan en te helpen, en om onze en jullie daden deugdzaam en oprecht te laten zijn.

En Allah is Degene die leidt naar succes.

Het permanente comité voor wetenschappelijk onderzoek en Fataawa, deel 9 blz. 364.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN