Vraag & Antwoord

Waarom heeft de profeet niet bericht over de exacte tijd van het aanbreken van het Uur?

Waarom heeft de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) ons niet bericht over de exacte tijd van het aanbreken van het Uur?

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft ons niet verteld over de exacte tijdstip van het aanbreken van het Uur, want hijzelf wist niet wanneer het Uur zal aanbreken. Allah (de Verhevene) zegt: “Zij vragen jou (O Mohammed) over het Uur. Wanneer zal het plaatsvinden? Zeg: “Voorwaar, de kennis daarover is slechts bij mijn Heer, niemand kan over de tijd ervan duidelijkheid geven dan Hij.” Zwaar (is deze kwestie) in de hemelen en op de aarde. Het zal slechts plotseling tot jullie komen. Zij vragen jou als of jij daarvan op de hoogte bent. Zeg: “Voorwaar, de kennis daarover is slechts bij Allah, maar de meeste mensen weten het niet.” (Soerat al-A’raaf (7) aayah 187).

Ten tweede:

Als er gevraagd wordt: Waarom heeft Allah ons niet bericht over de exacte tijd van het aanbreken van het Uur?

Het antwoord is dat het tot de wijsheid behoort om de tijd van het aanbreken ervan te verbergen voor de schepping.

De reden hiervoor is dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) een blijde tijding geeft van een gelukzalige Paradijs voor degenen die hem gehoorzamen, en waarschuwt voor de verschrikkelijke kwelling van het Vuur voor degenen die hem ongehoorzaam zijn. Hij heeft ook gewaarschuwd voor het Vuur en de verschrikkingen ervan, en er is geen nut hierin behalve wanneer de exacte moment ervan verborgen is, zodat mensen van elk tijdperk het aanbreken van het Uur vrezen. Dus het berichten over de exacte datum ervan is in contrast met het nut ervan, het is zelfs zo dat hierin kwaad zit. Stel dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) tegen de mensen zei dat het aanbreken van het Uur na duizend jaar is bijvoorbeeld op die en die dag en die en die datum, dan zouden de ongelovigen deze berichtgeving bespotten, en dit overdreven gaan verloochenen, en degenen die twijfelen zouden alleen maar toenemen in hun twijfel. 

Er is dus een grote wijsheid in het verbergen van de exacte datum van het aanbreken van het Uur voor de werelden. Net zoals Allah de exacte datum van het aanbreken van het uur voor elk mens heeft verborgen: de dood. 

Imaam al-Aaloesiy (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Allah heeft de exacte tijd van het aanbreken van het Uur verborgen gehouden voor de schepping vanwege de grote wijsheid die hierachter zit. Want dit spoort aan tot gehoorzaamheid, en ontmoedigt ongehoorzaamheid, net zoals Allah voor elk mens zijn uur verborgen houdt en dat is de dood…de verzen duiden erop dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) niet de tijd wist van het aanbreken van het Uur. Wel heeft de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) over het algemeen bericht van de nabijheid van het Uur.

Het is dus verplicht voor de gelovigen die Dag te vrezen, en dat deze vrees ertoe leidt dat zij Allah in acht nemen en Hem vrezen in hun handelingen; zij dienen de waarheid te volgen en het goede uit te voeren, en kwaad en de zonde te vermijden, en niet te gaan redetwisten over het aanbreken van het Uur door het verstand en redevoering.” Einde citaat uit “Tefsier al-Manaar”

Vanwege de Genade van Allah voor Zijn schepping heeft Hij hen Tekenen gegeven van de nabijheid van het Uur, zodat het hen motiveert en aanmoedigt om goede daden te verrichten, en Allah te vrezen en Zijn verboden te vermijden. Elke keer als ze een Teken van de Tekenen van het Uur zien neemt hun angst toe voor het Uur en de verschrikkingen ervan. Hierdoor bereiden zij zich des te meer erop door het verrichten van goede daden. 

Allah (de Verhevene) zegt: “Zij (de ongelovigen) wachten slechts op het Uur dat plotseling tot hen zal komen. Voorzeker, de Tekenen ervan zijn al gekomen.” (Soerat Mohammed (47) aayah 18). 

In een overlevering die overgeleverd is door Imaam Moeslim (2947) zei de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “Haast je om goede daden te doen voordat er zes dingen gebeuren: de opkomst van de zon uit het westen; de rook; de Daddjaal; het beest, de dood van een van jullie of een algemene beproeving.” 

Oftewel: haast jullie voordat deze zes Tekenen van het Uur zullen verschijnen die wijzen op de Opstanding. Verricht goede werken voordat deze aanbreken, want wanneer daden na het aanbreken van deze Tekenen worden niet aanvaard en beoordeeld. 

De betekenis in de woorden van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) “een algemene beproeving” is het aanbreken van het Uur. 

Al-Qaadhie ‘Iyaadh zei: “De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft de gelovigen bevolen om goede werken te bespoedigen voor de komst van deze Tekenen. Want wanneer deze aanbreken zullen zij de mensen verrassen en in beslag nemen, en de deur voor het verrichten van berouw en de acceptatie van daden sluiten.”

Al- ‘Alaa-ie zei: "De betekenis van deze overlevering is om aan te moedigen goede daden te verrichten voor de komst van de Adjal (de tijd van de dood) en gebruik te maken van tijd en deze te benutten met goede daden voor de komst van zaken die hiervan beletten.”

We vragen de Almachtige  om ons te helpen te profiteren van de tijden in Zijn gehoorzaamheid.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN