Vraag & Antwoord

Waarom hebben alle profeten gewaarschuwd voor de Dadjjaal?

Waarom hebben de profeten hun volkeren gewaarschuwd tegen de Dadjjaal terwijl hij tegen het einde van de wereld zal komen? En wanneer zal de Dadjjaal komen?

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

De grootste fitnah op aarde sinds de schepping van Adam tot het Uur is de beproeving van de Dadjjaal zoals de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei. Vandaar dat er geen profeet geweest is- van Noeh tot Mohammed- vrede zij met hen allen, of hij heeft zijn volk gewaarschuwd zijn volk, om hem te beschrijven en voor hem te waarschuwen. Echter, Allah weet dat hij tegen het einde van de wereld zal verschijnen, maar Hij heeft Zijn profeten bevolen om hun volkeren te waarschuwen tegen de Dadjjaal vanwege de ernst van zijn beproeving en de grootheid ervan. Het is bevestigd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Wanneer hij komt terwijl ik onder jullie ben zal ik zijn tegenstander zijn….” Overgeleverd door Imaam Moeslim 5228.

De beproeving van de Antichrist is gigantisch, het is de grootste Fitnah zoals gekomen is in de overlevering vanaf de schepping van Aadam tot het aanbreken van het Uur. Vandaar dat zijn Fitnah specifiek vermeld is door de boodschappers tussen alle beproevingen in het leven. Zo wordt er ook bescherming gezocht tegen zijn Fitnah in het gebed:  “Allaahoema inna na'oedzoe bika min 'adzaabi djanhannam, wa min 'adzaabi 'l-qabr, wa min fitnati,l-mah’ya wa l-mamaat wa min fitnati,l-masieh’ie d-Dadjjaal.” (O Allah, ik zoek mijn toevlucht bij U tegen de bestraffing in de Hel, en tegen de straf in het graf, en tegen de beproeving van het leven en de dood, en de beproeving van de Masieh’ Dadjjaal.) Overgeleverd door al-Boekhaarie, kitab al-Djanaa-iez 2/124.

Het woord “ad-Dadjal” heeft de betekenis van het verwarren en het misleiden. Er wordt gezegd “Dadjalla” (w.w.) wat de betekenis heeft van misleiden en voorliegen en de Dadjjaal is een leugenaar die de mensen misleidt en bedriegt en om de tuin leidt.

Ten tweede:

Het verschijnen van de Dadjjaal behoort tot de grote Tekenen van het Uur, maar de precieze tijd ervan is alleen bij Allah bekend. Want niemand weet wanneer het Uur zal plaatsvinden behalve Allah, en zo ook de Tekenen ervan totdat dit daadwerkelijk plaatsvindt. Dus de tijd van het verschijnen van de Dadjjaal in niet bekend bij ons, maar wij weten dat zijn komt behoort tot de Tekenen van het Uur. 

Ten derde:

Wat betreft de plaats van waar hij zal verschijnen: dit is vanuit de plaats van beproevingen en het kwaad, zoals de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “De Fitnah zal van deze richting komen…” En hij wees naar het oosten. Overgeleverd door al-Boekhaarie (3279) en Moeslim (5167).

Het oosten is de plaats van de beproevingen en het kwaad. De Dadjjaal zal verschijnen uit het gebied ten westen van Khoerasaan  van onder de joden van Asfahaan * en zal het Arabische schiereiland betreden komend langs het Shaam (Palestina, Jordanië en Syrië) en Irak, zijn enigste zorg is het betreden van de stad al-Medinah want in deze stad is de overlijdensplek van de brenger van blijde tijdingen de waarschuwer, Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem). Zijn doel is om de mensen van al-Medinah te verwoesten met zijn beproevingen, maar de stad al-Medinah is voor hem verboden zoals dit bevestigt is conform de woorden van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “Bij elke ingang en deur van al-Medinah zijn engelen die de stad beschermen (tegen het binnentreden van de Dadjjaal).”

Overgeleverd door al-Boekhaarie (1880) en Moeslim (2449). Deze man zal komen tussen het Shaam gebied en Irak, en gevolgd worden door zeventigduizend joden van Asfahaan, omdat het zijn soldaten zijn (Overgeleverd door Moeslim, 5237). De joden zijn de meest verachtelijk schepping van Allah, die het meest afgedwaald zijn. Zij zullen de Dadjjaal volgen, en hem steunen en aan zijn zijde staan en zij zullen zijn soldaten en rekruten zijn, zij en anderen die hem zullen volgen. De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “O dienaren van Allah, wees standvastig! O dienaren van Allah, wees standvastig!” Overgeleverd door Imaam Moeslim (5228). De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) steekt ons een riem onder het hart om ons standvastig te maken, want de kwestie is gevaarlijk. Hij zei ook: “Wie van de Dadjjaal (wanneer hij verschijnt) hoort dient van hem te vluchten, ik zweer bij Allah dat een man naar hem gaat en denkt sterke geloof te hebben en hij zal hem volgen vanwege de vele Shoebohaat (twijfelachtige zaken die iemand versteld doen staan) die hij bij zich zal hebben.” Overgeleverd door Aboe Daawoed (3762), en authentiek verklaar door Sheikh al-Albaanie in Sah’ieh’ Aboe Daawoed.

Een mens zal tot hem komen en zeggen: “Hij zal mij niet kunnen misleiden, en geen invloed op mij hebben…” Maar de Dadjjaal zal doorgaan met zijn Shoeboehaat totdat hij door hem gevolgd wordt, wij vragen Allah om Zijn bescherming. Wij vragen Allah om ons te beschermen met Zijn bescherming en alle lof is voor Allah, de Heer der werelden.

Einde citaat uit Madjmoo’ al-Fataawa Ibn ‘Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) deel 2/13.

 

* Khoerasaan of Chorasaan, provincie in het noordoosten van Iran. Asfahaan of Esfahaan, stad in Iran, hoofdstad van de gelijknamige provincie, in de Perzische Hoogvlakte, met 1,29 miljoen inwoners. De stad hoort tot de grootste drie van het land.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN