Vraag & Antwoord

Zijn er van alle verboden zaken een soortgelijke in het Paradijs (zoals wijn)?

Van een moslim wordt verlangt dat hij afstand neemt van de verboden zaken, omdat hij deze zal vinden in het Paradijs; is deze veronderstelling waar? Is het zo dat alle verboden zaken in deze wereld toegestaan zijn in het Hiernamaals? Er zijn begeerten waarvan wordt gezegd dat deze zowel in deze wereld als in het Hiernamaals verboden zijn; hoe zit het als iemand hiermee stopt omdat hij weet dat hij deze niet vindt in het Hiernamaals? Wat is een sterke motivatie om deze begeerten te verlaten in deze wereld?

Alle lof zij Allah.

Allereerst:

De zinsnede "Van een moslim wordt verlangt dat hij afstand neemt van de verboden zaken, omdat hij deze zal vinden in het Paradijs” is niet juist als het als een allesomvattende algemene betekenis begrepen wordt. Want niet alles wat Allah ons verboden heeft in deze wereld vinden we het in het Hiernamaals. Maar dit is voor een aantal beperkte zaken gekomen zoals het verbod (voor mannen) om zijde te dragen, en het verbod op het drinken van alcohol en het verbod op het drinken uit vaatwerk van goud en zilver. Deze zaken vindt een gelovige moslim in het Paradijs van wat fatsoenlijk is met de gunst van Allah en wat is fatsoenlijk in dat huis.

Ten tweede:

Het is overgeleverd van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei:”Wie (van de mannen) zijde draagt in deze wereld, zal deze niet dragen in het Hiernamaals, en wie wijn drinkt in deze wereld, zal deze niet te drinken krijgen in het Hiernamaals, en wie drinkt uit vaatwerk van zilver en goud zal er niet uit drinken in het Hiernamaals.” Hij zei toen: “Het is de kleding van de mensen van het Paradijs, hun drank en drinkgerei.” Overgeleverd door an-Nasaa-ie in Soenen al-Koebraa (6869) als Sah'ieh' verklaard door Sheikh al-Albaanie in as-Silsilah as-Sah’ieh’ah (384).

Als iets wat verboden is een equivalent heeft in het Hiernamaals dan hebben sommige geleerden de mening dat degene die het verbodene doet in deze wereld gestraft wordt door het ontnemen ervan in het Hiernamaals, zoals muziek en e.d.

Ibn Radjab al-H’anbali (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Wie vandaag (aardse leven) zijn verlangens en begeerten inhoudt, zal na zijn dood kunnen genieten van deze verlangens en begeerten, en wie hetgeen hem verboden is uitvoert, zal in het Hiernamaals dit ontnomen worden. Een verklaring hiervan is de uitspraak van Allah (de Verhevene): “Jullie hebben de goede dingen die jullie bezaten opgebruikt tijdens het wereldse leven en jullie hebben ervan genoten.” Soerat al-Ah’qaaf (46) aayah 20. En zo ook de uitspraak van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “Wie wijn drinkt in deze wereld zal deze ontnomen worden in het Hiernamaals en wie zijde draagt in deze wereld zal deze in het Hiernamaals niet dragen.” Einde citaat uit “Lataa-ief al-Ma’raarif” blz. 147.

Ibn al-Qayyiem (moge Allah hem genadig zijn) zei bij het noemen van de straf van de overspelige die overlijdt zonder hiervoor berouw te tonen: “Onder de straf die de overspelige te wachten staat is dat hij zich blootstelt aan de ontneming te genieten van “H’oor al-‘Ien” (H’oor al-‘Ien" zijn speciale gezellinnen met sprekende grote ogen die enkel in het Paradijs wonen) in het Hof van Eden. Als Allah, de Almachtige de drager van zijde in de wereld  bestraft met de ontneming ervan in het Hiernamaals en de drinker van wijn in deze wereld met het verbod deze te drinken in het Hiernamaals, dan is het ook zo met eenieder die geniet met iets wat verboden is in deze wereld. Alles wat een dienaar verricht van H’araam in deze wereld, zal de soortgelijke ontnomen worden in het Hiernamaals.” Einde citaat uit “Rawdat al-Moeh’ibbien” blz.365-368.

Wat (eeuwige) verboden zaken zoals homoseksualiteit e.d. betreft: dit is door Allah verboden in deze wereld, en de bewoners van het Paradijs zijn verre, verre van deze afschuwelijk onzedelijkheid en immoraliteit!

En Allah weet het beste

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN