Vraag & Antwoord

Wordt de dode gekweld door het geween en gejammer van zijn familie?

Wordt de dode gekweld door het geween en gejammer van zijn familie?

In de naam van Allah de Barmhartige

Alle lof zij Allah, de Heer der Werelden, en de gebeden en vrede zij met de zegel van de profeten, zijn familie en metgezellen. Voorts:

Het is overgeleverd dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zoals in de overlevering van ‘Abdoellah ibn ‘Omar zei: “Sa’d ibn Moe’aadz lag op zijn sterfbed voor zijn overlijden en de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) ging hem samen met ‘Abdul Rahmaan ibn ‘Awf, Sa’d bin Abie Waqas en ‘Abdullah ibn Mas'oed, moge Allah tevreden met hen zijn, bezoeken. Toen zij arriveerden vonden zij zijn familie bij hem en hij was buiten bewust zijn. De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) vroeg: “Is hij reeds gestorven?!" Ze antwoordden: “Nee o boodschapper van Allah.” De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) huilde. Toen de mensen hem zagen huilen, huilden zij ook. Hij zei: “Weten jullie niet dat Allah niet iemand bestraft met een traan uit het oog, en een beproefd hart?! Maar Allah straf met deze –en hij wees naar zijn tong– of barmhartig is. De dode ondergaat een kwelling door het geween en gehuil van zijn familie.” Overgeleverd door al-Boekhaarie1304 en Moeslim 924.

De geleerden verschilden van mening over het antwoord op deze overlevering in meerdere opvattingen, maar het dichtst bij de correcte mening uit deze mening zijn twee uitspraken: 

De eerste mening: 

Dit is de mening van de meerderheid van de geleerden (zoals dit vermeld is in ‘Madjmoo’ (5/282), al-Moeghniey (4/494), Nayl al-Awtaar (4/125), en Sharh’ Moeslim van Imaam an-Nawawi (5/325)), en dit is wanneer de overledene een aanbeveling heeft gedaan voor zijn dood aan zijn familie om over hem te weeklagen en te jammeren, of hen niet heeft gewaarschuwd voor het verrichten ervan met de wetenschap dat mensen dit normaal gesproken doen. Daarom zei ‘Abdoellah ibn Moebaarak: “Als hij (de overledene) hen dit verbood tijdens zijn leven, en desondanks zijn nabestaanden toch gaan weeklagen treft hem niets hierin.” De kwelling in de visie van de geleerden die deze mening hebben is in de betekenis van het straffen.

De tweede mening:

De betekenis van deze overlevering is dat de dode gepijnigd wordt door het horen van het gehuil en geween van zijn familie, het maakt hem verdrietig en bedroefd. En dit is in de ‘Barzakh’ (het leven in het graf). Dit is de mening van Mohammed ibn Djarier at-Tabarie, en anderen. En dit is ook de gekozen mening van ibn Taymiyyah, ibn al-Qayiem e.a. Ze zeiden: “Het heeft geen betekenis dat Allah straft voor het gehuil van levenden over hem (de overledene), het woord ‘Adzaab is meer algemener dan ‘Iqaab’ zoals in de woorden van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “Het reizen is een gedeelte van de ‘Adzaab.” Dit is zonder twijfel niet een vergelding voor een gepleegde zonde, maar de betekenis ervan is dat de reiziger gekweld en leidt door het reizen.” Zie ah’kaam al-Djanaa-iez blz. 41-42 van Sheikh al-Albaanie (moge Allah hem genadig zijn). 

Deze mening is door Imaam al-Qiraafi (overleden AH 684) als de meest correcte mening omschreven. Hij zei (moge Allah hem genadig zijn) : zei: “Dit is bij mij de juiste mening en een duidelijk verschil (in tegenstelling tot de andere mening).” Zie al-Foroeq van Imaam al-Qiraafi (2/296) 

Imaam an-Nawawi (overleden: 676 H) (moge Allah hem genadig zijn) zei: “Dit is de mening Mohammad ibn Djarir at-Tabari en anderen. Al-Qaadhie ‘Iyaadh zei: “Dit is de meest correcte mening van alle uitspraken. Zij nemen als bewijs de overlevering waarin de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) een vrouw verbood te huilen over de dood van haar vader en zei: “…o dienaren van Allah! Wees geen aanleiding voor de kwelling van jullie broederen!” Zie Sharh’ Sah’ieh’ Moeslim (5/325) en Soeboel as-Salaam (2/235). 

al-Imaam an-Nawawi heeft de consensus genoemd van de geleerden van de verschillende overtuigingen, dat de betekenis van het huilen waarmee een dode gekweld wordt in zijn graf, het weeklagen en jammeren (en kleerscheuren, haren uittrekken enz.) en niet alleen maar om tranen die vloeien van verdriet.” En Allah weet het beste. Zie al-Madjmoo’ (5/282) en Nayl al-Awtaar (4/128).). 

Sheikh Dhaafir ibn Hassan aal Djab’aan.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN