Vraag & Antwoord

Waar is de ziel van de dode na het vragen van de engelen

Waar zal de ziel van de dode zijn na de ondervraging door de twee engelen?

Alle lof is voor Allah.

Dit is een kwestie die behoort tot de zaken van ‘al-Ghayb’ (het ongeziene) waarbij geen  ruimte is voor al-Idjtihaad (Het verrichten van inspanningen door een geleerde om tot een oordeel te komen betreffende een religieus vraagstuk), maar waarbij het verplicht is de Openbaring te volgen. Er zijn verschillende authentieke overleveringen die over de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) overgeleverd zijn waarin toegelicht wordt waar de zielen van de dieraren zijn.  Vandaar dat de geleerden verschillende opvattingen en meningen hebben over de plaats van de zielen vanwege de verschillende overleveringen die hierover zijn gekomen. 

Het lijkt erop – en Allah weet het beste – dat de zielen in verschillende plaatsen en situaties zijn, elk plaats is specifiek die verschillend is t.o.v. de andere plaats. Er zijn teksten gekomen die vermelden dat de zielen in borsten van groene vogels zijn vliegend in het Paradijs. Er zijn ook sommige teksten  gekomen waarin vermeld is dat de zielen aan de rechter –of linkerhand van Aadam. De zielen die aan zijn rechterzijde zijn zullen de bewoners van het Paradijs zijn, en de duistere zielen aan de linkerzijde zijn de bewoners van de Hel, en wanneer Aadam aan zijn rechterzijde kijkt dan lacht hij en wanneer hij aan zijn linkerzijde kijkt dan huilt hij. 

De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) vertelde over een persoon die na zijn dood (zijn ziel) tegengehouden wordt bij de deuropening  van het Paradijs.  Hij zei: “Ik heb jullie metgezel gezien die tegengehouden en opgesloten wordt bij de deur van het Paradijs.” In een authentieke overlevering is gekomen dat “sommige opgesloten worden in hun graven door een schuld of vanwege iets wat zij gepakt hebben van de oorlogsbuit voordat het verdeeld werd.” Er zijn ook zielen die hun plaats hebben bij de deur van het Paradijs zoals gekomen is in de overlevering van ibn ‘Abbaas: “De (zielen van) martelaren zijn in ‘Baariq’.” Er werd gevraagd: “En wat is ‘Baariq’?” Hij zei: “Een rivier bij de deur van het Paradijs in groene koepel. Hun voorzieningen komt tot hen uit het Paradijs zowel in de ochtend als in de avond.”Een authentieke overlevering. 

Er zijn zielen die zich bevinden in de hogere rangen, wandelend door het Paradijs met de profeten, waarachtigen, martelaren en de rechtvaardigen, sommige zullen bij de deur van het Paradijs zijn bij een rivier en hun voorziening komt hen vanuit het Paradijs in de ochtend en in de avond. Er zijn ook zielen die zich in lampen bevinden, en sommige zijn ondergebracht onder de Troon (‘Arsh). Er zijn ook sommige zielen die gevangen zijn op aarde en die niet opgeheven worden tot de hoogste groep engelen, en sommige zielen zitten gevangen in een oven van Vuur en het vuur komt tot hen van onder waardoor zij krijsen en schreeuwen en dit zijn de overspelige mannen en vrouwen. De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft hun situatie geschetst in een authentieke overlevering: “De zielen van overspelige mannen en vrouwen worden gevangen gehouden in een over van vuur. Ze zullen hierin een kwelling en bestraffing ondergaan tot het Uur aanbreekt.” En dit heeft betrekking op hun straf in ‘al-Barzagh’ (het leven tussen de dood en de Wederopstanding). Zo heeft de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) ook de verteerders van rente gezien die aan een oever van een rivier stonden en er werden stenen naar hen gegooid dat in hun monden terecht kwam waarna zij dan gaan zwemmen met de stenen in hun buiken in een rivier van verrotte bloed net zoals zij verdorven rente spendeerden…

Hoewel de omstandigheden van de zielen anders is en op verschillende plaatsen, het blijft in contact met het lichaam in aarde ook al vliegt het en wandelt het in de rivieren van het Paradijs of zich bevindt in de hoogste rangen. 

Ibn al-Qayim al-Djawziyah (moge Allah hem genadig zijn) zei in zijn boek ‘ar-Roeh’ (1/90-92):  "Dit is een geweldige kwestie waarover mensen hebben gesproken en van mening verschilden en deze kwestie is alleen maar gefundeerd op wat gehoord is (van de overleveringen). De geleerde verschilden van mening; sommigen zeiden: “De zielen van de gelovigen zijn bij Allah in het Paradijs, of het martelaren zijn of niet, wanneer zij niet tegen gehouden worden van het Paradijs door een grote zonde of door een schuld. Ze worden ontvangen door hun Heer met vergeving en barmhartigheid voor hen. Dit is de mening van Aboe Hoerayrah en ‘Abdoellah ibn ‘Oemar (moge Allah met hem tevreden zijn).

Een ander groep geleerden zeiden: “De zielen van de gelovigen zijn in de binnenplaatsen van het Paradijs, genietend van de voorzieningen en gunsten en de geuren van het Paradijs.”

Andere geleerden zeiden:  “De zielen van de gelovigen zijn binnen de omtrek van hun graven.” 

Imaam Maalik zei: “Ik hoorde dat de ziel de vrije gang krijgt, het kan gaan waar het maar wenst.”

Imaam Ah’mad zei in een verslag van zijn zoon ‘Abdullah: “De zielen van de ongelovigen zijn in de Hellevuur, en de zielen van de gelovigen zijn in het Paradijs.”

Aboe ‘Abdoellah ibn Mandah zei: “Een groep van de metgezellen en de Taabi’ien zeiden: “De zielen van de gelovigen zijn bij Allah” en zij hebben er niets aan toe gevoegd. 

Salmaan al-Faarisie zei: “De zielen van de gelovigen zijn in ‘Barzagh’ van de aarde, het gaat waar het heen wil gaan, en de zielen van de ongelovigen zitten in de ‘Sidjien.” In een andere versie: “De ziel van de gelovigen zit in de grond en gaat heen waar ze wil.”

Een andere groep zei: “De zielen van de gelovigen zijn aan de rechterzijde van Aadam en de zielen van de ongelovigen zijn aan de linkerzijde van Aadam.” 

Een andere groep geleerden woorden, waaronder Ibn H’azm zeiden: “De plaats van de zielen is waar ze was vóór de schepping ervan in het lichaam." Einde citaat.

Ibn Abie al-'Izz zei na het noemen van de uitspraken van geleerden over deze kwestie in het boek  "Sharh ‘Aqiedah at-Tah’aawiyyah" (1/396): "De uitspraken met de daarbij behorende bewijzen kunnen worden samengevat als volgt: de situatie van de zielen is zeer variërend en verschillend: er zijn zielen in de hoogste gradatie zitten bij de hoogste groep engelen en dit zijn de zielen van de profeten (vrede en zegeningen met hen allen) en verschillen ook in gradaties. Er zijn ook zielen in de borsten van groene vogels vliegend en wandelend in het Paradijs waar ze ook maar willen, en dit zijn de zielen van sommige martelaren en niet allemaal. Want er zijn martelaren waarvan de zielen tegengehouden worden het Paradijs te betreden vanwege een schuld die het heeft. Er zijn ook zielen die vastgezet worden bij de deur van het Paradijs....er zijn ook zielen die gevangen zijn in het graf of in de aarde. Er zijn ook zielen in een Vuuroven en dit zijn de zielen van de overspelige mannen en vrouwen, en er zijn zielen die zwemmen in een rivier van bloed en stenen in de mond toegegooid wordt. En hierover zijn er allemaal bewijzen uit de authentieke Soennah en Allah weet het beste. " Einde citaat.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN