Vraag & Antwoord

De eigenschappen van de Engelen Ar-Raqieb en al-'Atied

Zijn de ar-Raqieb en al-"Atied twee engelen? En wat is hun taak? Wanneer de mens de toilet binnengaat, gaan zij dan mee naar binnen?

Moge Allah jullie rijkelijk belonen.

Alle lof is voor Allah.

Als eerste: dit (het schrijven) zijn twee eigenschappen waarmee deze twee engelen belast zijn, d.i. het noteren van wat de nakomeling van Aadam verricht, goedschiks of kwaadschiks. Zij hebben twee waarachtige eigenschappen die zij beiden bezitten: de engel aan de rechterzijde is Raqieb "Atied en de engel aan de linkerzijde is Raqieb "Atied. Allah (de Verhevene) zegt: "En voorzeker, Wij hebben de mens geschapen en Wij weten wat zijn ziel hem influistert en Wij zijn dichter bij hem dan zijn halsslagader. Wanneer de twee ontvangers (Engelen) aan de rechterzijde en aan de linkerzijde zitten te schrijven. Er is geen woord dat hij uit, of aan zijn Zijde bevindt zich een waker die gereed is." (Soerat Qaaf (50) aayah 16-18).

De weledele Sheikh Mohamed Saalih al-"Oethaymeen- moge Allah hem Barmhartig wezen- gaf als commentaar op voorgaand vers:

"Raqieb' :een waker die daden ( van de mens) dag en nacht bijhoudt, deze engel verwijdert zich geen moment van de mens. "Atied: aanwezig, het is uitgesloten dat deze engel een moment afwezig, niets ontgaat hem van de daden die de mens doet. (Tefsier Soerat Qaaf- Sheikh "Oethaymeen van Soerat Qaaf).

De bewering dat één van de twee engelen "Raqieb heet en de ander "Atied is onjuist en in tegenstrijd met het Edele vers in soerat Qaaf.

Dr. "Oemar Soelaymaan al-Ashqar- moge Allah hem behouden- noemt als commentaar over dit onderwerp:"Sommige geleerden beweren dat er engelen zijn waarvan de namen "Raqieb en "Atied is, zij nemen als bewijs de uitspraak van Allah: "Er is geen woord dat hij uit, of aan zijn Zijde bevindt zich een waker (Raqieboen "Atied) die gereed is." (Soerat Qaaf:18).

Wat zij noemen is niet juist, want Raqieb en "Atied zijn niet de namen van de engelen die hiermee belast zijn, maar het zijn de eigenschappen (Sefaat) van deze twee edele engelen die belast zijn met het opschrijven van de daden van de dienaren. De betekenis is dus: twee engelen die aanwezig en geen moment achteloos en onoplettend zijn en nooit afwezig zijn van de dienaar. De bedoeling is dus niet dat het twee namen zijn van engelen.(zie het boek "De wereld van de vrome engelen" pg. 12).zie ook de vraagnummer 6523 op onze website (www.islamqa.com).

Als tweede:

Gaan deze engelen met de mens mee naar het toilet wanneer hij zijn behoefte moet doen? Wij hebben dit reeds aan de orde gesteld in een eerdere vraag, maar het wordt ons overduidelijk dat het vaststaat in het Boek van Allah en de Soennah dat er voor elk dienaar (mens) twee engelen aangesteld zijn, die zijn doen en laten optekenen, alles wat hij doet wordt door hen opgeschreven. Het maakt niet uit of dit goede of slechte daden zijn; kortom alles wordt nauwkeurig genoteerd. Het maakt ook niet uit of hij (de mens) zich nou bevindt op een reine edele plaats (zoals de moskee) of een vieze goddeloze plek (zoals de disco). Maar we dienen te weten dat het niet verteld is hoe zij precies deze daden noteren, noch in het Boek van Allah (de Verhevene) of de Soennah van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) .Is het noodzakelijk dat de engelen elke plaats binnengaan met de mens waar hij zich begeeft, en met hem blijven, of dat Allah hen de mogelijkheid heeft gegeven om te weten wat zij doen en dit te noteren zonder de noodzaak om altijd met de dienaar aanwezig te zijn op de plek waar hij zich bevindt?! Het is voor de moslim verplicht om hier niet verder over te piekeren en zich hierover af te vragen, maar hij dient de kennis hiervan neer te leggen bij Allah (de Verhevene) de Kenner van alles. Het is mooi wat Sa'ied ibn Djoebayr hierover heeft gezegd: "Hij heeft goed gedaan wie stopt bij wat hij gehoord heeft"

En Allah weet het beste.

Bron: Islam, vraag & antwoord (www. Islamqa.com). Vraagnummer: 148026 van Sheikh Mohammed ibn Saalih al-Moendjid- moge Allah hem behouden.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN