Vraag & Antwoord

Het aantal engelen die met de mens zijn

Hoeveel engelen zijn er met elk mens en wat zijn hun taken?

Alle lof is voor Allah, voorts:

Edele en geerde engelen zijn met de mens vanaf het moment dat zijn schepping begint in de buik van zijn moeder tot aan de dag dat hij (de mens) komt te sterven, zij zullen bij de mens ook aanwezig zijn in zijn graf (ondervragers) en in het Hiernamaals. Wat betreft hun aanwezigheid met de mens in deze wereld is door het volgende:

Als eerste: zij zijn ten dienste (door Allah) gesteld de mens zijn schepping. Op het gezag van Enes ibn Maalik dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Allah heeft een engel over elke baarmoeder aangesteld. Hij zegt, "O Heer, een druppel sperma (notfah); O Heer, een klonter ("alaqah); O Heer, een kleine vleesklomp (modghah).' Dan, als Allah zijn creatie wenst (af te maken), vragen de engelen, "(O Heer), man of vrouw, verdoemd (tot de Hel) of gezegend (bestemd voor het Paradijs)? Hoeveel zal zijn voorziening zijn? En wat zal zijn levensduur zijn?' Dus dat wordt geschreven terwijl (het kind) nog in de baarmoeder zit." (Overgeleverd door al-Boekhaari (6595) en Moeslim (2646)).

Als tweede: hun bewaking van de mens; Allah (de Verhevene) zegt: "Voor Hem is hij gelijk die onder u het woord verbergt en hij die het openlijk uit; alsook hij, die zich 's nachts verbergt en hij, die overdag (openlijk) voort gaat. Er zijn voor hem bewakers (engelen) vóór en achter hem; zij bewaken hem door het gebod van Allah." (Soerat ar-Ra'd (13) aayah 10-11).

De Tordjomaan van al-Qor-aan (dit is een bijnaam voor Abdoellah ibn "Abbaas, hij was de meest geleerde van deze natie op het gebied van de Qor-aan) ibn "Abbaas heeft als commentaar gezegd op dit vers: De Moe'aqqibaat (die elkaar afwisselen en de mens beschermen) zijn de engelen, Allah heeft hen aangesteld om de mens te beschermen van voren en achteren. Wanneer de lotsbepaling van Allah komt, nemen zij (beschermers) afstand van de mens en overkomt hem datgene wat hem voorbestemd is zoals een rampspoed, ongeluk e.d." Einde citaat.

Moedjaadhid zei: "Er is geen dienaar of er is (aan hem) een engel aangesteld die hem beschermt zowel in zijn slaap als in zijn wakkere toestand. Zij beschermen hem tegen de Djinn, de (slechte) mensen, giftige reptielen enz. Er is niets wat tot de mens komt en hem wil schaden of de engel roept: "Ga terug naar achteren!" Behalve een zaak waarvoor Allah toestemming heeft gegeven dat het zal gebeuren en dit zal hem dan treffen."

De Moe'aqqibaat die genoemd zijn in Soerat ar-Ra'd zijn uitgelegd in een ander vers:"En Hij is de Krachtige, boven Zijn dienaren en hij stelt Wakers (Engelen) over jullie aan, zodat als een van jullie de dood bereikt de door ons gezondenen hem (zijn ziel) wegnemen en zij verzuimen niet."( Soerat al- An'aam (6) aayah 61)

De wakers zijn de beschermengelen die aangesteld zijn door Allah totdat zijn lot gekomen die hem voorbeschreven staat en zij nemen dan afstand.

Als derde: engelen die de daden van mensen noteren. Zijn schrijven de goede en slechte daden van de mens op. er is geen mens of er zijn twee engelen die zijn goede en slechte daden noten in een "Boek' of het om iets kleins gaat of iets groot. Allah (de Verhevene) zegt: "En voorwaar, er zijn zeker bewakers (Engelen) over jullie. Eervolken, schrijvenden. Zij weten wat jullie doen." (Soerat al-Infitaar (82) aayah 10-12)

In een ander vers zegt Allah: "En voorzeker, Wij hebben de mens geschapen en Wij weten wat zijn ziel hem influistert en Wij zijn dichter bij hem dan zijn halsslagader. Wanneer de twee ontvangers (Engelen) aan de rechterzijde en aan de linkerzijde zitten te schrijven. Is er geen woord dat Hij uit, of aan zijn Zijde bevindt zich een waker die gereed is." (Soerat Qaaf (50) aayah 16-18). De engel aan de rechterzijde schrijft de goede daden (h'asanaat) op, en de engel aan de rechterzijde schrijft de slechte daden (sayyi-aat) op. Op het gezag van Aboe Oemaamah dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De engel aan de linkerzijde heft de pen op voor een periode van zes uur (schrijft niet de zonde op) voor een dienaar die moslim is, wanneer hij spijt heeft van zijn zonde en vergiffenis vraagt (aan Allah), werpt hij deze pen weg. en als hij geen spijt en berouw toont schrijft de engel één slechte daad op." (Overgeleverd door at-Tabaraanie in al-Moe'djam al-Kabier 8:158. De overlevering is authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie in Sah'ieh' al-Djaami' 2:212).

Na dit geweten te hebben wordt ons duidelijk dat de zoon van Aadam na zijn geboorte wordt vergezeld door vier engelen.

Ibn Ketheer zei: de uitspraak van Allah (de Verhevene): "Er zijn voor hem bewakers (engelen) vóór en achter hem; zij bewaken hem door het gebod van Allah" oftewel: de bescherming van de mens wordt afwisselend gedaan door engelen die hem "s nachts bewaken en engelen die hem overdag bewaken. Zij beschermen hem tegen ongelukken en slechte zaken zoals er andere engelen zijn die de daden, zowel goede als slechte, noteren en opschrijven. Dus er zijn twee engelen, aan de rechter- en linkerzijde die de daden noteren, de engel aan de rechterzijde schrijft de goede daden op terwijl de engel aan de linkerzijde de slechte daden noteert en opschrijft. Verder zijn twee andere engelen die de mens bewaken: eentje achter hem en eentje voor hem. De mens bevindt zich dus tussen vier engelen overdag en vier engelen "s nachts." (Zie tefsier ibn Kethier: 2/504). En Allah weet het beste. Om meer over dit onderwerp te weten dient men terug te gaan naar vraagnummer: 843.

Bron: www.islamqa.com, vraagnummer: 6523.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN