Vraag & Antwoord

Is het samendrukken van de graf ook voor de profeten?

Ik las onlangs een overlevering waarin de profeet zei: “Een graf heeft een zekere samendrukking en als er iemand van gered zou zijn dan zou Sa’d ibn Moe’aadz ervan gered zijn.” Houdt dit in dat dit voor elk persoon is waaronder de profeten, de rechtvaardigen en de martelaren en de waarachtigen? Is er een manier om het te voorkomen?

Alle lof is voor Allah.

Er is hierover niets vastgelegd  in de teksten van de Openbaring, maar we hebben vele woorden van de geleerden gevonden die zeggen dat de profeten uitgezonderd zijn van het samendrukken in het graf. Daar het samendrukken in het graf verschillend is gezien de zonden van de mensen. De profeten zijn onfeilbaar tegen het verrichten van grote zonden en zo ook onfeilbaar tegen het doorgaan met de kleine zonden. Ze zijn beschermd en behoed tegen de samendrukking van het graf en de vraagstelling door de engelen.

Imaam as-Soyooti gezegd (moge Allah hem genadig zijn)  zei na het noemen van de overleverving waarin een vermelding is van de verdrukking van het graf van de profeet Yah’ya: “Deze overlevering is ‘Moenkar’  de Isnaad (keten) van de overlevering is niet juist. Het is bekend dat de profeten beschermd zijn tegen de samendrukking van het graf.” Einde citaat uit “Sharh’ as-Soedoer fie h’aalie al-Mawta wa l-Qoeboer” (blz.114). 

Imaam al-Mannaawi (moge Allah hem genadig zijn)  zei: - "De berichtgevingen bevestigen dat er niemand gered wordt van het samendrukken van het graf, deugdzaam of ondeugdzaam. Maar de profeten zijn hiervan uitgezonderd zoals Imaam as-Soyooti noemt in zijn boek “al-Khasaa-ies”.” Einde citaat uit “Fayd al-Qadeer" (5/424).

Hij zei (moge Allah hem genadig zijn): “Hij ( hij bedoelt h’akiem at-Tirmidzie) noemt dat de profeten en ‘Awliyaa-e uitgezonderd. Hij is van mening dat zij geen samendrukking ondergaan en ook niet gevraagd worden in het graf. Ik zeg: “Het uitzonderen van de profeten is voor de hand liggend, maar wat betreft de ‘Awliyaa-e: dit is niet juist. Zie je niet dat ondanks de grote deugd en meerwaarde van Sa’d ibn Moe’aadz hij desondanks niet gered is van de samendrukking in het graf?!” Einde citaat uit Faid al-Qadier "(5/398).

Sheikh Ah’mad an-Nafraawie al-Maaliki (moge Allah hem genadig zijn)  zei:  "Wat betreft de profeten; sommigen van hebben hierover gezegd: “Er is niets wat er op wijst dat de profeten in hun graven te maken hebben met de samendrukking van het graf en zo ook niet de vragen vanwege hun onfeilbaarheid (al-‘Ismah).” Einde citaat uit ‘al-Fawaakih ad-Dawaanie’ (2/688).

Soelayman al-Boedjairamie (moge Allah hem genadig zijn) zei: "De samendrukking  van het graf is gebruikelijk voor elke  dode, zelfs al is hij niet verantwoordelijk en plichtig  (Moekallaf), alleen maar de profeten en Faatima de dochter van Qays zijn hiervan gered.” Einde citaat uit ‘Toeh’fat al-H’abieb ‘allaa Sharh’ al-H’abieb” (2/586).

Het uitzonderen van Faatimah de dochter van Qaws is niet bevestigd in de Soennah, maar dit is gebaseerd op een verzonnen of een zeer zwakke overlevering. Dit is genoemd door ibn Shebbah in zijn boek "Geschiedenis van al-Medinah" (1/124)

Het lijkt erop dat het samendrukken van het graf aan de orde is voor de martelaren, rechtvaardigen en ‘Awliyaa-e, met uitzondering van de profeten.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN