Vraag & Antwoord

Is de komst van al-Mahdiy werkelijkheid

Is de overlevering waarin de komst van al-Mahdiy genoemd wordt authentiek of niet? Een van mijn vrienden vertelde mij dat de overlevering niet authentiek is maar zwak.

Alle lof is voor Allah.

Er zijn authentieke overleveringen gekomen die de komst van al-Mahdiy aangeven tegen het einde van de wereld, en dat dit behoort tot een van de Tekenen van het Uur. De volgende overleveringen zijn hierover gekomen:

1) Aboe Sa’ied Al-Khoedrie (moge Allah tevreden met hem zijn) levert over dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “De laatste mensen van mijn gemeenschap zullen de al-Mahdiy zien. Allah zal veel regen naar hem sturen. De aarde zal verschillende planten laten verschijnen, geld zal zonder tellen uitgedeeld worden, het vee zal zich vermenigvuldigen. De gemeenschap zal op haar hoogtepunt zijn. Hij zal zeven of acht jaar blijven.” Moestadrak van al-H’aakiem: 4/557-558 en hij zei hierbij: “De keten van overleveraars is Sah'ieh'.” Imaam ad-Dzahabiey is het met hem eens. Sheikh al-Albaanie zei: “De overleveraars in deze keten zijn betrouwbaar.” Zie “Silsilatoe- al-ah’aadieth as-Sah’ieh’ah: 2/336.

 2) ‘Ali (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “De al-Mahdiy is een van de onzen (mensen van de familie van de profeet –Ahloe l-Bayt-). Allah zal hem in een nacht perfect maken.” Moesned Ah’mad, 2/58 en Ah’mad Shaakir zei:”De isnaad van deze overlevering is Sah’ieh’.” Zie ook Soenen ibn Maadjah 2/1367. De overlevering is ook authentiek geclassificeerd door Sheikh al-Albaanie in Sah'ieh' al-Djaami’ as-Saghier (6735)

Ibn Kethier zei: “Oftewel: Allah zal zijn berouw aanvaarden en hem bijstaan en inspireren met zaken die hij tevoren niet had.” Zie “an-Nihaaya fie al-Fitan wal Malaah’iem”: 1/29 met de authenticiteit van Taha Zienni.

3) Aboe Sa'ied al-Khoedri (moge Allah tevreden met hem zijn) levert over dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “De al-Mahdiy maakt deel uit van mij. Hij heeft een hoog voorhoofd en een dunne lange neus hij zal de aarde vullen met billijkheid en rechtvaardigheid, net zoals ze het toneel geweest was van onrecht en tirannie. Hij zal zeven jaren heersen.” Soenen Aboe Daawoed- het boek van al-Mahdiy –: 11/375 en Moestadrak van al-H’aakiem: 4/557 en hij zei: “Deze overlevering is Sah’ieh’ volgens de voorwaarden van Imaam Moeslim en deze overlevering heeft hij (Imaam Moeslim) niet vermeld in zijn Sah'ieh'. De overlevering is ook terug te vinden in Sah’ieh’ al-Djaami’, h’adiethnummer: 6736.

4) Oem Salamah (moge Allah tevreden met haar zijn) levert over dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “De al-Mahdiy is familie van mij (van de lieden van Ahloe al-Bayt). Hij komt uit het nageslacht van Faatimah.” Soenan Aboe Daawoed: 11/373 en Soenen Ibn Maadjah 2/1368. Sheikh al-Albaanie zei in Sah’ieh’ al-Djaami’: (de overlevering is) authentiek (6734).

5) Djaabir ibn ‘Abdiellah (moge Allah tevreden met hem zijn) dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “’Iesaa, de zoon van Meryam, zal neerdalen en hun leider (al-Mahdiy) zal zeggen (tegen ‘Iesaa): “Kom en leidt ons in het gebed.” ‘Iesaa zal zeggen: “Nee, sommige onder jullie zijn de emiers (leiders) van anderen, als een eer en erkenning van Allah voor deze natie.” De overlevering in Sah'ieh' Moeslim is met de volgende bewoordingen: ”Iesaa, de zoon van Meryam, zal neerdalen, waarna de leider van de moslims zal zeggen: “Kom en leidt voor ons het gebed.” Hij zal zeggen: “Nee, sommige onder jullie zijn de gezaghebbenden van anderen, als een eer en erkenning van Allah voor deze natie.” Overgeleverd door Moeslim (nr. 225).

6) Aboe Sa’ied al-Khoedrie (moge Allah tevreden met hem zijn) levert over dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Er is onder ons nageslacht een man waarbij ‘Iesaa de zoon van Meryam achter hem zal bidden.” Overgeleverd door Aboe Noe’aym in “Akhbaar al-Mahdie” (Het nieuws over al-Mahdiey). Sheikh al-Albaanie heeft de overlevering als authentiek verklaard in al-Djaami’ as-Saghier: 5/219.

7)‘Abdullah ibn Mas’oed (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “De wereld zal niet aan haar einde komen vooraleer bij de Arabieren een man komt die een afstammeling van mijn familie is en die dezelfde naam heeft als ik.” Overgeleverd door Ah’mad in zijn Moesned: 5/199. In een andere overlevering: “Zijn naam zal overeenkomen met mijn naar en de naam van zijn vader met de naam van mijn vader.” Soenen Aboe Daawoed 11/370.

De overleveringen over de komst van al-Mahdiy hebben de status van ‘Tawaatoer’  (datgene wat is overgeleverd door zo een groot aantal overleveraars, dat het onmogelijk is dat zij het allen eens zijn over een leugen) bereikt, zoals door sommige geleerden is geciteerd. Hier volgen een reeks van hun uitspraken:

1. Aboe Hassan al-Aabarie zei: “Er zijn berichtgevingen gekomen van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) waarin al-Mahdiy genoemd wordt en dat hij behoort tot zijn familie en zeven jaar zal regeren en de aarde vullen met rechtvaardigheid. Zo zal ook ten tijde van al-Mahdiy ‘Iesa komen en hem helpen in het doden van de Dadjjaal. Verder zal al-Mahdiy deze natie leiden en als voorganger optreden tijdens het gebed en ‘Iesa zal achter hem bidden.  

2. Mohammed al-Barzandjie  zei in zijn boek “al-Ishaa’a li Ashraat as-Saa’ah” (bekendmaking van de Tekenen van het Uur): “Deel drie: de grote Tekenen van het Uur zijn nabij en worden gevolgd door het Uur (Opstanding), deze zijn veel waaronder al-Mahdiy en dit is de eerste Teken ervan. En weet dat de overleveringen die hierover gekomen zijn met de verschillende versies vrijwel onbeperkt zijn.”

Hij zei ook: “Wij weten ook dat de komst van al-Mahdiy tegen het einde van de tijden waarheid is, en dat hij behoort tot de afstammeling van de profeet en afstamt van Faatimah. Deze berichtgevingen hebben de status bereikt van Tawaator en het heeft geen enkele meerwaarde dit te ontkennen.

3. De grote geleerde Mohammed Safarieni zei: “De berichtgevingen over de komst van al-Mahdiy is welbekend onder de soennitische geleerden totdat dit wordt gerekend tot de geloofsovertuiging (‘Aqiedah) van Ahloe Soennah.” Daarna noemde hij een reeks van de overleveringen en berichten over de komst van al-Mahdiy en een aantal namen van de metgezellen die deze overleveringen hebben overgeleverd. Daarna zei hij: “Er is zijn verschillende versies gekomen van de metgezellen die deze overleveringen hebben overgeleverd, en zo ook de Taabi’ien (volgelingen) na hen wat inhoudt dat een feit is en het verplicht is voor de moslim te geloven in de komst van al-Mahdiy zoals in de leerstellingen van de mensen van kennis die hebben geschreven over de geloofsovertuiging van Ahloe Soennah wal Djamaa’ah. 

4. De grote geleerden Sedeeq Hassan Khaan zei: “De overleveringen die gekomen zijn over de komst van al-Mahdiy zijn ontzettend veel, die de frequentie van Tawaator hebben bereikt. Deze overleveringen zijn in de Soenan gekomen en andere boeken van Masaanid (mv. van Moesned, een verzamelboek van overleveringen zoals Moenad imaan Ahmad e.a.).

5. Sheikh Mohammed ibn Dja’far al-Kettaani zei: “Feit is dat de overleveringen die gekomen zijn over de komst van al-Mahdie, alsmede komst van de Dadjjaal en de neerdaling van onze meester ‘Iessa de zoon van Meryam.” Zie het boek “Ashraatoe as-Saa’ah” van Yusef ibn ‘Abdiellah al-Waabil: blz.195-203. 

U dient zich ervan bewust dat sommige leugenaars ah’aadieth (overleveringen) hebben verzonnen over de al-Mahdi, of bij de benoeming van personen van de leugenaars dat ze de al-Mahdiy zijn, en dat deze niet de leerstellingen volgt van Ahloe Soennah. Zoals sommige kwakzalvers van de “al-Mahdawiyah” achteloze mensen op een slinkse en bedrieglijke manier om de tuin hebben geleid en hen doen geloven dat zij de al-Mahdiy zijn. Dit doen zij om iets van de smet van het wereldse te verkrijgen van rijkdom, bekendheid of iets anders en zo het imago van de islaam bezoedelen. Sommige van hen hebben bewegingen en revoluties opgericht en mensen om zich heen verzameld of aan hun zijde stonden vanwege persoonlijke belangen, maar het duurde niet lang of hun valsheid en hypocrisie kwam boven water. Dit alles schaadt niet het geloof van Ahloe Soennah dat de  echte al-Mahdiy zeker zal komen als een afstammeling van de profeet en de aarde zal regeren met de wetgeving van de Islaam.

En Allah weet het beste. 

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN