Vraag & Antwoord

Worden de zielen van de dieren ook weggenomen en wat staat hen te wachten?

Waar zullen de zielen van levende wezens zijn die niet behoren tot de mensen zoals van dieren, vogels enz. wanneer zij doodgaan? Is het de Engel des Doods die hun zielen neemt, of wat gebeurt er precies met deze zielen?

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

Allah bericht ons in Zijn Boek dat de zielen van de zonen van Aadam door de Engel des doods (Malkoe l-Mawt) genomen worden. Allah (de Verhevene) zegt: “Zeg (O Mohammed): "De Engel des doods die over jullie is aangesteld, zal jullie zielen wegnemen. Vervolgens worden jullie tot jullie Heer teruggekeerd."(Soerat as-Sadjdah (32) aayah 10. 

Wat betreft de zielen van dieren en vogels: er is hier geen tekst gekomen in het Boek van Allah of de authentieke Soennah –voor zover wij weten–. Er is hierover een overlevering vermeld dat niet juist is. Het is de overlevering die overgeleverd is door al-‘Oewaylie in de serie zwakke overleveringen die als volgt luidt: “Het lot van alle dieren, en alle luizen, vlooien, sprinkhanen, paarden en muilezels, runderen, enz. eindigt met het loven van Allah (Tesbieh’). Wanneer er een einde gekomen hieraan dan neemt Allah hun zielen, en het in niet de Engel des doods die hen doet sterven.” Sheikh al-Albaanie (moge Allah hem genadig zijn) zei in ‘Silsilah ad-Dha’iefah’ (4/188): “Verzonnen overlevering.”

Sommige van de geleerden zeiden: “De Engel des doods is degene die alle zielen neemt.” Andere geleerden zeiden: “Het is Allah die de zielen van hen wegneemt.” Zie het boek “at-Tadzkirah” van al-Qortobi (blz.75) en het boek “al-Fawaakih ad-Dawaanie”: 1/100.

Sheikh Ibn 'Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) is van mening dat de zoektocht naar dit soort zaken een onnodig verspilling van tijd en energie is. Hij werd gevraagd: “Is het de Engel des doods die de zielen van de dieren neemt?”

Hij antwoordde: "Wat denk je als ik zeg dat de Engel des doods degene is die de zielen van de dieren neemt of juist niet, wat is het nut hiervan?! Hebben de metgezellen van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) hem hierover gevraagd?! Zij zijn zonder twijfel veel meer gedreven in het zoeken naar kennis dan wij dit zijn, en de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) is meer bevoegd dan ons in het beantwoorden ervan, maar desondanks hebben zij hem niet hierover gevraagd. Allah (de Verhevene) zegt: “Zeg (O Mohammed): "De Engel des doods die over jullie is aangesteld, zal jullie zielen wegnemen.” (Soerat as-Sadjdah (32) aayah 11). Degene die aangesteld is om de zielen van de mensen te nemen is de Engel des dood, maar de zielen van anders schepselen, hierover is niets bevestigd. En Allah weet het beste. 

Maar het belangrijkste in het antwoord op deze vraag is dat de mens niet dient te overdrijven. De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Degenen die overdrijven zullen ten onder gaan.”Vraag dus niet naar zaken waar geen enkel voordeel in zit. Bij Allah, als er een voordeel in zit dat de Engel des doods de zielen van de dieren neemt dan zou Allah dit hebben verduidelijkt of in de Qor-aan of in de Soennah, of dat Allah iemand doet komen tot de boodschapper van Allah die hem hierover vraagt. En daarom waren de metgezellen blij en verheugd wanneer een bedoeïen kwam uit het platteland over een zaak vraagt waarzij wellicht schaamte voor hadden dit aan de profeet te vragen. 

Beste broeder die deze vraag stelt, of iemand anders die hoort, ik zeg: intensief zoeken naar dit soort zaken is fout, want de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Zij die overdrijven zullen ten onder gaan, zij die overdrijven zullen ten onder gaan, zij die overdrijven zullen ten onder gaan.” Hij zei dit tot driemaal toe. Neem bij dit soort ongeziene aangelegenheden datgene wat bevestigd is, en verlaat datgene waar niets over vermeld is…het is aan onze beste broeders om van de zaken van het ongeziene datgene te nemen wat bevestigd is bij ons, en over de rest waarover wij niet bericht zijn te zwijgen. Als er enige voordeel hierin zou zitten, dan zou Allah dit ons hebben verduidelijkt. Allah (de Verhevene) zegt tegen Zijn profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “En Wij deden aan jou de Vermaning (de Qor-aan) neerdalen om aan de mensen duidelijk te maken wat aan hen neergezonden is. En hopelijk zullen zij nadenken.” (Soerat an-Nah’l (16) aayah 44). Er was niets waar wij behoefte aan hebben deze te weten of de boodschapper van Allah heeft dit verduidelijkt.” Einde citaat uit  ‘al-Liqaa-e al-Maftooh’ (een open zitting) (146/11).

Ten tweede:

Wat betreft het lot van deze dieren: Abdul-Razzaaq heeft in zijn ‘Moesannaf’, ibn Djarier, en al-Bayhaqie in zijn boek ‘al-Ba’th’ hebben via Aboe Hoerayrah overgeleverd over de uitspraak van Allah: “En er is geen levend wezen op aarde en geen vogel die met zijn vleugels vliegt, of het behoort tot gemeenschappen zoals die van jullie. En Wij hebben niets in het Boek veronachtzaamd en zij zullen allen bij hun Heer verzameld worden.” (Soerat al-An’aam (6) aayah 38).

Hij zei: “De gehele schepping zal worden verzameld op de Opstanding, het vee en wilde dieren en vogels en alles. Op deze Dag zal de rechtvaardigheid van Allah zijn dat en er zal zelfs worden afgerekend tussen een hoornloze schaap en een schaap met horens. De hoornloze schaap mag de schaap dat haar in de wereld sloeg met haar horens terug slaan. Daarna wordt er tegen hen gezegd: “Wees zand!” En daarom zal de ongelovige wensen om net zoals een dier zand te worden in de uitspraak van Allah: “…en waarop de ongelovige zal zeggen: "O wee, was ik maar aarde." (Soerat an-Naba-e (78) aayah 40). Zie: "Tefsier Ibn Kethier," (3/255).

Sheikh al-Albaanie zei in “as-Silsilah as-Sah’ieh’ah” (4/466):"Dit is vermeld door as- Suyooti in "ad-Dzarr al-Mandhoor” (6/310) en hij niet sprak over de isnaad ervan zoals dit zijn gewoonte is. Bij  Ibn Djarier (17/30) is deze overlevering sterk,  Einde citaat. 

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN