Vraag & Antwoord

Het werkelijkheid van het blazen op de bazuin

Wat is de ‘bazuin’ dat genoemd is in de utspraak van Allah (de Verhevene): “En er zal op de bazuin geblazen worden, waarop allen die in de hemelen en op de aarde zijn bezwijken, behalve (voor) wie Allah wil (dat deze blijft leven).” (Soerat az-Zoemar (39) aayah 68). En hoe zal het blazen op deze ‘Bazuin’ plaatsvinden?

Alle lof is voor Allah.

De betekenis van ‘Soor’ in de taal van de Arabieren is een bazuin die lijkt op de trompet. De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft de ‘Soor’ uitgelegd met de woorden die de Arabieren begrijpen. Zoals is overgeleverd in de Soenen at-Tirmidzie (3244) en anderen van ‘Abdullah ibn 'Amr (moge Allah tevreden met hem zijn),dat een bedoeïenen vroeg: "O boodschapper van Allah, wat is ‘Soor’?” Hij zei: "Het is een bazuin waarop geblazen wordt.” De overlevering is authentiek verklaar door Sheikh al-Albaanie (moge Allah hem genadig zijn) in as-Sah’ieh’ah (1080).

Maar wie degene is die op de bazuin zal blazen, het is bekend dat dit Israafiel zal zijn. Sommige geleerden hebben een consensus genoemd over deze kwestie en dit is ook genoemd in sommige overlevering. (zie Fet-h’ al-Baarie 11/368).

Ook heeft de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) ons verteld dat de engel die belast is met het blazen op de bazuin gereed staat voor deze taak vanaf het moment dat Allah hem geschapen heeft. Zoals dit gekomen is in al-Moestadrak de overlevering van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) die zei: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “De ogen van degene die op de bazuin zal blazen zijn vanaf het moment dat hij aangesteld is erop te blazen gericht kijkend naar de ‘Arsh, uit vrees dat hij het bevel krijgt hiervoor. Zijn ogen zijn als stralende ster.” Authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie in as-Silsilah as-Sah’ieh’ah (1078).

De meeste van de geleerden hebben gezegd dat het blazen op de bazuin twee maal zal plaatsvinden: de eerste is het geblaas van de ‘Sa’q’ (bezwijking) en de tweede is het geblaas voor de wederopwekking, de uitspraak van Allah (de Verhevene) als bewijs nemend: “En er zal op de bazuin geblazen worden, waarop allen die in de hemelen en op de aarde zijn bezwijken, behalve (voor) wie Allah wil (dat deze blijft leven). En er zal nog een keer op de bazuin worden geblazen dan zullen zij staan en wachten.” (Soerat az-Zoemar (39) aayah 68). 

Zoals ook gekomen is in de authentieke overleveringen die het tweemaal blazen op de bazuin vermelden en de gevolgen ervan. Imaam al-Boekhaarie (4651) en Moeslim (2955) hebben overgeleverd dat Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) zei: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei. “Tussen het tweemaal blazen is er een periode van veertig.” Ze vroegen: “O Aboe Hoerayrah, veertig dagen?” Hij antwoordde: “Ik weiger (hierop in te gaan).”Ze vroegen: “Veertig maanden?” Hij antwoordde: “Ik weiger (hierop in te gaan).” Ze vroegen: “Veertig jaar?” Hij antwoordde: “Ik weiger (hierop in te gaan).” Daarna zal Allah water doen neerdalen uit de hemel en de mensen zullen groeien uit hun graven zoals groenten groeit. Hij zei: “Er is niets van de mens of het zal vergaan, met uitzondering van een stuitje (klein botje), en dit is “’Adjboe ad-Danab”. De mens zal hergeschapen worden uit dit botje op de Dag der Opstanding."

Imaam an-Nawawi (moge Allah hem genadig zijn) zei: “De betekenis van de woorden van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) (“ik weiger”), betekent dat hij niet wilde bevestigen of de periode tussen het twee maal blazen op de bazuin veertig dagen of maanden of jaren betekende, maar wat hij bevestigde is de periode “veertig”.

In Sah’ieh’ Moeslim (2940) is een overlevering van ‘Abdullah ibn ‘Amr (moge Allah tevreden met hem zijn) gekomen dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “.. en dan zal er op de bazuin geblazen worden en niemand zal deze horen of hij zal zijn nek verbogen (dood neervallen). En de eerste die het geblaas hoort is een man die de drenkplaats van zijn kamelen aan het herstellen is. Hij zei: “Hij zal door het geblaas bezwijken(sterven) en de mensen zullen allemaal bezwijken. Daarna zal Allah regen sturen zoals dauw of schaduw (de verteller twijfelt over de benaming). De  lichamen van mensen zullen er door groeien, dan wordt er voor de tweede maal op de bazuin geblazen en dan zullen zij staan en wachten.” Zie de uitleg van Imaam an-Nawawiy van Sah’ieh Moeslim 18/76.

Sommige van de geleerden hebben gezegd dat het blazen op de bazuin driemaal zal zijn, waarbij het de eerste geblaas zal zijn en de betekenis heeft van angst en paniek dat voor het geblaas van het bezwijken zal zijn, en daarna opgevolgd wordt door het geblaas van de bezwijking. Als bewijs hiervoor citeren zij de uitspraak van Allah (de Verhevene): “En (gedenkt) de Dag waarop op de Bazuin geblazen wordt: wie er dan in de hemelen en op de aarde zijn, zullen in angst verkeren, behalve voor wie Allah het (anders) wil. En allen zullen nederig tot Hem komen.” (Soerat an-Naml (27) aayah 87).

Maar het hoeft niet zo te zijn dat als het bezwijken in een vers vermeld wordt en shock, paniek en angst in een ander vers dat dit niet gepaard zal gaan bij het eerste geblaas. Deze zaken gebeuren in samenhang: wanneer er op de bazuin geblazen wordt raken de mensen in paniek en angst en zullen eraan bezwijken en sterven.

Zij citeerden ook een aantal overleveringen waarin vermeld wordt dat het blazen op de bazuin driemaal zal zijn. Maar de lange overlevering die zij als bewijs aanhalen is een zwakke overlevering zoals al-H’aafidhz ibn H’adjar (moge Allah hem genadig zijn) zegt. En Allah weet het beste. Zie at-Tadzkirah van al-Qortobi (184) en Fet-h’ al-Baarie (11/369).

Uit het voorgaande kan afgeleid worden dat wanneer Allah heeft bepaald dat alle levenden op aarde zullen sterven Hij de engel van de bazuin opdracht geeft om erop te blazen. De engel van de bazuin zal erop blazen met een geweldige geblaas waardoor alle schepselen in grote paniek zullen verkeren en hierdoor zullen bezwijken en sterven. Dan zullen zij een periode blijven van veertig zonder aan te duiden of dit veertig jaar, maanden of dagen is. Allah weet het beste hoe lang deze periode zal zijn. De lichamen van mensen zullen tijdens deze periode ontbinden en vergaan en er zal niets ervan overblijven behalve het stuitje, een rond botje dat zich bevindt aan het begin van de rug. Dan zal Allah een wolk sturen en het zal regenen en wanneer water dit stuitje treft zal het lichaam groeien uit dit stuitje zoals gewassen groeien na regenval, de schepping zal samengesteld worden uit dit botje zoals Allah de eerste keer de schepping begonnen is zal Hij de schepping herhalen, en Allah is tot alles in staat! Daarna zal er op de bazuin worden geblazen met het geblaas van de wederopstanding en de zielen zullen terugkeren naar hun lichamen en de mensen zullen haastig uit hun graven tevoorschijn komen naar de plaats van het verzamelen. Wij vragen Allah’s Genade en Zijn Zachtmoedigheid!

Na dit alles geweten te hebben en waar geen twijfel over bestaat dat dit zal komen dient een moslim zich voor te bereiden op deze cruciale momenten en het initiatief te nemen goede daden te verrichten (en nooit uit te stellen!), en zich te haasten hierin, en afstand te nemen van alle verwerpelijke dingen, en het vermijden van slechte daden.  

Als de meest vrome schepsel die het meeste godsvrees heeft (Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem)) zegt: “Hoe kan ik genieten en plezier hebben terwijl de blazer op de bazuin zijn mond op de mond van de bazuin heeft geplaatst en zijn oren heeft gespitst, en wacht op het bevel om erop te blazen?!” Overgeleverd door Imaam at-Tirmidzie in zijn Soenen (2431) en anderen, en als Sah’ieh’ geclassificeerd door Sheikh al-Albaanie in as-Silsilah (1079).

Hoe zit het dan met ons die nalatig zijn en zaken verzaken?! Wij vragen Allah om ons te laten behoren tot degenenen die niet bedroefd zullen raken door de grote verschrikking en die door de engelen ontvangen zullen worden en tegen hen zullen zeggen: “Dit is jullie dag, die jullie beloofd was.”

Ameen. En Allah weet het beste.

Zie voor meer details zie het boek: “al-Qiyaamah al-Koebra” (De grote Wederopstanding) van Sheikh ‘Omar al-Ashqar blz. 33-42) en “A’laam as-Soennah al-Manshoerah” blz. 122.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN