Vraag & Antwoord

De overlevering waarin het slachtoffer noch dader de reden weet van het doden

Ik hoorde onlangs een overlevering over de Dag der Opstanding waarvan ik de precieze tekst niet weet, maar ik zal u de betekenis ervan opschrijven, en ik hoop dat u mij hierin kan corrigeren indien dit nodig is en de overlevering uit te leggen. De betekenis van de overlevering is als volgt: “Het moorden neemt toe waardoor degene die gedood wordt niet weet waarom hij gedood is, en de moordenaar niet weet waarom hij iemand doodt, en de moordenaar en het slachtoffer zullen in de Hel zijn.

Alle lof is voor Allah. 

Deze overlevering heeft betrekking op de beproevingen tegen het einde van de tijden waarover de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft bericht. Dit zal plaatsvinden voor de aanvang van de Dag der Opstanding en niet tijdens de Opstanding. Dat is wanneer onwetendheid wijdverspreid is, en de kennis opgeheven wordt, en de deugdzamen in minderheid zijn, en de verderfzaaiers in meerderheid zijn, en grote gebeurtenissen zich zullen voordoen. Op dat moment zal er veelvuldig moord en doodslag zijn onder de mensen, en de verspreiding van chaos onder hen. Dat is wanneer er zich grote gebeurtenissen plaatsvinden die mensen versteld doen staat, zij maken door hun onwetendheid en de ernst van de oproer die er destijds zal zijn geen onderscheid meer tussen goed en kwaad en waarheid en leugen. De beweegredenen is de grote liefde en begeerte voor het wereldse en het volgen van de verlangens. Dit leidt tot de vele moorden waardoor de doder niet weet waarom hij doodt, en het slachtoffer ook niet weet de reden weer waarom hij vermoord wordt. 

Van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) is overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Bij Hem in wiens Handen mijn ziel is, de wereld zal niet aan haar einde komen totdat er een tijdperk komt waarin de doder niet weet waarom hij doodt, alsmede de vermoorde niet weet waarom hij gedood is.” Er werd gevraagd: “Hoe zal dit mogelijk zijn?!”De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) antwoordde: “Chaos, zowel de doder als de vermoorde behoren tot de mensen van het Vuur.” Overgeleverd door Imaam Moeslim (2908).

Van Aboe Hoerayrah is tevens overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Het Uur zal niet plaatsvinden totdat kennis opgeheven zal worden, er frequente aardbevingen zullen zijn, de tijd snel zal gaan, en de beproevingen hun intrede doen, en het chaotisch wordt en dit is de vele moorden. Het geld zal overvloedig aanwezig zijn.”  Overgeleverd door al-Boekhaari (1036) en Moslim (157).

Aboe Moesa al-Ash'arie (moge Allah tevreden met hem zijn) levert over dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “De Boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) vertelde ons dat voor het aanbreken van het Uur er “al-Haradj” zal zijn. Er werd gevraagd: “En wat is “al-Haradj”?! Hij antwoordde: “Leugens en het veelvuldig moorden.”Ze vroegen: “Meer dan wat er nu gedood wordt?! Hij antwoordde: “Het is niet het doden van de ongelovigen (tijdens slagvelden), maar het is het moorden onder jullie, totdat een man zijn eigen buurman, broer, oom en neef vermoord.” Ze zeiden: “Soebh’aanallaah! Zijn wij dan bij ons gezonde verstand? Hij antwoordde: “Nee, het verstand van de mensen van die tijd is alsof het er niet is, totdat iemand denkt dat hij iets voorstelt terwijl dit niet het geval is.” Overgeleverd door Ah’mad in zijn "Moesned" (32/409) en geclassificeerd als Sah’ieh’ door geleerden in de uitgave van “al-Moe-asasah” en als Sah’ieh’ geclassificeerd door Sheikh al-Albaanie (moge Allah hem genadig zijn) in “as-Silsilah as-Sah’ieh’ah” (nr.1682).

Imaam al-Qortobi (moge Allah hem genadig zijn) zei: "De overlevering maakt duidelijk dat de strijd om de dood waarvan de beweegreden onwetendheid is of  het wereldse of het volgen van de verlangens de betekenis is van zijn uitspraak “zowel de vermoorde als de moordenaar behoren tot de Hellevuur.” Einde citaat. Zie “al-Fet-h’" (13/34).

Wat uit deze overleveringen afgeleid kan worden is dat het moorden en doden enorm zal toenemen in de laatste periode van de dagen van de wereld. Dit doden is niet gebaseerd op de bekende redenen die dit rechtvaardigt, en dit kan voorkomen in de volgende gevallen:

1 –In het geval van de strijd van opruiing waarbij waarheid met leugen wordt vermengd en het voor de mensen niet duidelijk wordt wat juist en onjuist is en dan er een oorlog ontstaat. Dan weet de doder niet waarom hij iemand dood en ook niet de vermoorde waarom hij vermoordt wordt. De zinsterm “de doder weet niet waarom hij doodt, evenmin de gedode waarom hij gedood wordt” betekent dat zij geen onderscheid kunnen maken tussen waarheid en leugen vanwege de grote beproeving die ertoe heeft geleid dat er doden vallen, en zij weten dat ze zich bevinden in een beproeving (fitnah).

2 – De moord kan ook een gevolg zijn van stammenoorlog, waarbij moord als gevolg is van intolerantie van de stam of gemeenschap jegens een andere stam of gemeenschap. De strijd is dan roekeloos en nutteloos zonder doel. Mensen nemen deel aan een dergelijke strijd vanwege de ingeroepen hulp en bijstand door de stam of groep terwijl de deelnemer niet echt weet waarom hij deelt neemt aan de strijd. 

3 –Het doden kan ook in het geval van een willekeurig doden, zoals de moord van hele steden met massavernietigingswapens, waardoor met deze vernietigende wapens vele onschuldige mensen gedood worden. De gedode weet niet waarom hij gedood is, en doder weet niet waarom hij zoveel onschuldige mensen op zijn geweten heeft en gedood heeft. De zinsterm in de overlevering “hij weet niet waarom hij doodt” wordt letterlijk genomen, noch de doder noch het slachtoffer weten de reden van het doden en gedood worden, omdat er chaos en wanorde gaande is.

4 – Het is ook wat sommige dwaze mensen doen van het aanzetten van achteloze dwazen tot zinloze moord met dwaasheid en anderen doodt zonder enige aanleiding (zinloos geweld). Hier kan de overlevering ook betrekking op hebben.

Wij vragen Allah voor veiligheid en goede gezondheid en de moslims te beschermen tegen deze beproevingen.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN