Vraag & Antwoord

De nabijheid van het Uur wordt alleen maar worden bevestigd door Goddelijk Openbaringen

Ik hoorde een van de geleerden zeggen dat de nabijheid van het Uur alleen maar bevestigd kan worden door Goddelijke Openbaringen, is dit waar?

Alle lof is voor Allah. 

Kennis van het Uur is een zaak van het onzichtbare en het ongeziene (al-Ghayb) en niemand van de schepping heeft hierover kennis, noch een nabijgebrachte engel, noch een gezonden profeet zoals Allah (de Verhevene) zegt: “Zij vragen jou (O Mohammed) over het Uur: "Wanneer zal het plaatsvinden?" zeg: "Voorwaar, de kennis daarover is slechts bij mijn Heer, niemand kan over de tijd ervan duidelijkheid geven dan Hij. Zwaar (is deze kwestie) in de hemelen en op de aarde. Het zal slechts plotseling tot jullie komen." Zij vragen jou als of jij daarvan op de hoogte bent. Zeg: "Voorwaar, de kennis daarover is slechts bij Allah, maar de meeste mensen weten het niet.” (Soerat al-A’raaf (7) aayah 187)..

In Sah’ieh’ Moeslim is gekomen het volgende gekomen toen de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) gevraagd werd door Djibriel over het Uur: hij zei:  “Daarover weet de ondergevraagde niet meer dan de vrager.” 

Maar er zijn Tekenen die duiden op de nabijheid van het Uur, maar deze Tekenen behoren ook tot het ongeziene en die nooit geweten kunnen worden zonder Goddelijke Openbaringen (al-Wah’y) wat Allah ons heeft geleerd. Er zijn in het Boek van Allah en de Soennah van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) teksten gekomen die sommige van deze Tekenen toelichten en verduidelijken. Dit is alleen wat betrouwbaar is en ervan uitgegaan kan worden. Maar wat er gekomen is in zwakke overleveringen of berichtgevingen van de Israa-ieliyyaat dient niet als maatstaf genomen te worden ook geen geloofsovertuiging erop te baseren, al kan het zijn dat het overeenkomt met sommige zaken van de Tekenen die genoemd zijn in deze boeken. Het kan zijn dat het de gedeelte is van hun boeken dat niet veranderd en verdraaid is dat deze geërfd hebben van hun profeten.

Een dienaar dient zijn best te doen om te streven voor wat hem zal ten goede komen en weg te blijven van de vermoedens en waanberichten die niet nuttig zijn. Hij dient geen enkele Teken van het Uur zomaar aan te nemen dat niet gekomen is in de Goddelijke openbaringen zoals het Boek van Allah of de authentieke Soennah van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem).

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN