Vraag & Antwoord

Het oordeel over het nemen van een rentelening (Ribaa) voor dringende noodzaak

Wat is de regelgeving om een rentelening te nemen van de bank voor een dringende noodzaak, zoals het verder studeren op de universiteit, of het kopen van een auto voor een gezin, of een huis voor het gezin, met de wetenschap dat de kredietnemer niemand vindt die hem renteloos kan lenen.

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

Rente (ribaa) * is in alle vormen verboden, zowel voor de kredietnemer als de kredietgever, arm of rijk; beiden hebben een zonde begaan wanneer zij rentenieren; het is zelfs zo dat er een vloek is op elke betrokkene zoals degene die een rentelening opstelt, de getuige enz. ** uitgaande van de algemene verzen en overleveringen die duiden op het verbod van rente in alle zijn vormen.  

Allah (de Verhevene) zegt: “Degenen die van de rente eten zullen niet anders opstaan als degene die opstaat en door de Satan tot bezetenheid is geslagen. Dat is omdat zij zeggen: "De handel is te vergelijken met rente." Maar Allah heeft de handel toegestaan en de rente verboden. En wie na dat de vermaning van zijn Heer tot hem is gekomen stopt: voor hem is wat hij al heeft, zijn zaak is aan Allah, maar wie het herhaalt: zij zijn de bewoners van de Hel, zij zijn daarin eeuwig levenden. Allah zal de rente al zijn zegeningen ontnemen en Hij zal (de zegeningen) an de liefdadigheid vermeerderen en Hij houdt van geen enkele ondankbare zondaar.” (Soerat al-Baqarah (2) aayah 275-276).

Het is overgeleverd door ‘Oebaydah ibn as-Saamit (moge Allah tevreden met hem zijn) die zei: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Goud voor goud, zilver voor zilver, tarwe voor tarwe, gerst voor gerst, dadels voor dadels, zout voor zout, hetzelfde voor hetzelfde, het gelijke voor het gelijke, hand in hand (verkoop geschiedt terplekke), als de producten anders zijn (van elkaar) verkoop dan hoe je wilt zolang het hand in hand is (zolang de verkoop ter plekke is en er geen uitstel inzit).” Overgeleverd door Imaam Moeslim 1587.

Voor wie niet in staat om te werken en hij is arm, is Zakaat voor deze persoon toegestaan (hij mag het nemen van de Zakaatplichtige) en heef recht op de hulp van de overheid.

Ten tweede: 

Het is voor de moslim, rijk of arm niet toegestaan te lenen van de bank of een andere instantie met een rentepercentage van 5%, of 15% of meer of minder, want dit is woeker en een grote zonde. Allah heeft hem andere wegen gegeven van de voorgeschreven methoden voor het verdienen van de kost door werk bij werkgevers , of bij de overheid wat toegestaan is, of zelfstandige handel of met anderen met een speculatieve deel van de winst.

Zie Fataawa al-Ladjnah ad-Daa-iemah (Fataawa van het permanente comité voor het uitvaardigen van Fataawa) 13/269.

 

* Een samenvattende uitspraak over Ribaa is: “Alle leningen die afgesloten worden en waarbij als voorwaarde gesteld wordt dat het geleende bedrag vermeerderd teruggegeven moet worden, ongeacht of de meerwaarde bepaald of niet bepaald is, zal als Ribaa benoemd worden.” Dit duidt aan dat leningen die mensen met banken afsluiten of met andere instanties, niets anders zijn dan verboden transacties. Dit geldt zowel voor het gespaarde geld dat men bij banken spaart om een percentage rente te krijgen, alsook voor geld dat geleend wordt en waarbij men een percentage geldwaarde teruggeeft naast het geleende bedrag. Elke moslim dient volledig afstand te nemen van deze lening en spaarprojecten, om zichzelf tegen de bestraffing te beschermen en zijn religie te behouden. Allah (de Verhevene) zegt: “O degenen die geloven (in de eenheid van Allah– het islamitische monotheïsme)! Vrees Allah (want Hij ziet jullie te allen tijde) en doe afstand van wat overblijft van Ribaa (de rente) indien jullie (werkelijk) gelovigen zijn. Als jullie dat dan niet doen, sla dan acht op de oorlog van Allah en Zijn boodschapper. En als jullie berouw tonen, dan is er voor jullie jullie hoofdsom (oorspronkelijke kapitaal, zonder rente). Handel niet onrechtvaardig (door meer te vragen dan jullie hoofdsom) en jullie zullen niet onrechtvaardig behandeld worden (door minder te ontvangen dan jullie hoofdsom). En als hij (de schuldenaar) een moeilijkheid heeft (het financieel moeilijk heeft), (schenk hem) dan uitstel tot (de tijd van) gemak. En als jullie liefdadigheid geven (door de schuld kwijt te schelden) is dat beter voor jullie, als jullie maar wisten. En vrees de Dag waarop jullie tot Allah zullen terugkeren. Vervolgens zal iedere ziel (persoon) (volledig) ontvangen wat hij verworven heeft (overeenkomstig zijn/haar daden), en zij zullen niet onrechtvaardig behandeld worden.” (Soerat al-Baqarah (2), aayah 278 – 281).

 

** Imaam Moeslim heeft in zijn authentieke verzameling van Djaabir (moge Allah tevreden met hem zijn) het volgende vermeld: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft degene vervloekt die rente (Ribaa) consumeert en het anderen laat consumeren, hij die het noteert en er getuige van is.” En hij zei: “Ze zijn allen gelijk.” (Sah'ieh' Moeslim nr. 4093).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN