Vraag & Antwoord

Dient de vrouw haar man te gehoorzamen wanneer hij haar verteld buitenshuis te werken?

Ik ben ongeveer 15 jaar geleden bekeerd tot de Islaam toen ik hoorde over de  vrouwenrechten in de Islaam. Mijn vraag is: 

Mannen moeten hun vrouwen onderhouden, en de vrouw is niet uitgesloten van een aantal specifieke banen als haar man haar de toestemming voor geeft; hoe kan de vrouw zich beschermen wanneer zij uitgebuit wordt door haar man?

Bijvoorbeeld: de man wil dat zijn vrouw werkt in zijn bedrijf, en voor de kinderen zorgt, en meer kinderen baart, en de baby meeneemt naar het werk een week na de bevalling…mijn verantwoordelijkheid is te verkopen in de supermarkt, en het brengen van onze oudste zoon naar de kleuterschool, en het bereiden van maaltijden thuis en het huis schoon te houden. ..Soms helpt hij mij met deze werkzaamheden, maar niet zonder mij eraan te herinneren dat dit mijn werk is en mijn plicht om te doen.

Kan ik weigeren om buitenshuis te gaan werken en thuis te blijven en dat hij mij moet onderhouden? Of moet ik mijn man gehoorzamen, aangezien hij mij niet iets vraagt wat h’araam is te doen?

Ik ben moe van het proberen om hem te overtuigen dat mijn plaats in het huis is en dat het hem verplicht is mij te onderhouden, maar hij is altijd ontevreden met mijn werk.

Sorry dat mijn verhaal zo lang is, maar dit is een veel voorkomende probleem bij veel van de zusters waarbij zij worden beroofd van de rechten dat Allah ons heeft gegeven.

Alle lof is voor Allah.

Allah gaf de man beheerschap over de vrouw om twee redenen: een schenking van Allah en de andere is verworven door de mens, Allah (de Verhevene) zegt: “De mannen zijn de toezichthouders over de vrouwen omdat Allah de één boven de andere bevoorrecht heeft en omdat zij van hun eigendommen uitgeven (aan de vrouwen).” (Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 34). 

En de onderscheiding van Allah van het mannelijke geslacht van het vrouwelijke is door het verstand, het voeren van beleid en bestuur, en van kracht waar niet over valt te twisten. En dit is een bevoegdheid die door Allah aan mannen is gegeven. En het verworvene is het onderhoud van de man voor zijn vrouw wat een van de plichten is voor de man, en tevens een bewijs van zijn bevoegdheid over haar.

Djaabir levert over dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Vrees Allah wat betreft vrouwen! Jullie hebben hen tot echtgenotes genomen onder het vertrouwen van Allah, en gemeenschap met hen is jullie toegestaan door de woorden van Allah. Hun rechten ten opzichte van jullie zijn, dat jullie hen op een passende manier voorzien van voedsel en kleding.” Overgeleverd door Imaam Moslim (1218).

Imaam an-Nawawi (moge Allah hem genadig zijn) zei: “Deze overlevering impliceert de verplichting voor de man zijn vrouw te voorzien van onderhoud  en kleding, en hierover is er een eenstemmigheid tussen geleerden.” Zie “Sharh’ Sah’ieh’ Moeslim" (8/184).

Een van de redenen voor de noodzaak van onderhoud van de man voor zijn vrouw, is dat de vrouw verhindert wordt wegens haar verplichtingen jegens haar man, haar kinderen en haar huis.

al-H’aafidhz Ibn H’adjar (moge Allah hem genadig zijn) zei: “...de vrouw wordt belet de kost te gaan verdienen, vanwege de plicht jegens haar man vandaar dat er consensus onder geleerden is dat het de man verplicht is haar te onderhouden.” Zie el-Fet-h’ (9/625).

Dus de man moet Allah, zijn Heer, vrezen en degenen die hem toevertrouwd zijn van zijn vrouw en kinderen beschermen. Het is hem niet toegestaan zijn vrouw te belasten met iets wat zij niet kan dragen; het is niet haar plicht te werken en hem en de kinderen te onderhouden, maar het is een plicht voor hem ook al is zijn vrouw rijk.

En de rol van de vrouw in haar huis is een grote taak dat gebaseerd is op het behoud en de zorg voor hem, en het beheer en reinheid van het huis en het bereiden van voedsel, en de zorg voor de kinderen en andere belangrijke werkzaamheden.

Het is de vrouw niet verplicht buitenshuis te gaan werken, met name wanneer zij blootgesteld wordt aan het gemend werken met mannen en nalatigheid of tekortkoming in de plichten van het huis en de kinderen.

Het onderhouden van het  gezin is een plicht voor de man, hierover zijn de geleerden het unaniem met elkaar eens. De man dient dit te weten, en zijn vrouw te beschermen en de plichten na te komen die Allah hem voorgeschreven heeft. 

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN