Vraag & Antwoord

Zal de vrouw verenigt worden met haar echtgenoot in het Paradijs?

Zal de vrouw, wanneer zij het Paradijs betreedt, verenigd worden met haar echtgenoot? Zal hun de keus gegeven worden om samen te blijven?

Alle lof  is voor Allah.

1. Ja, de vrouw zal met haar man zijn in het Paradijs, en zelfs met haar nakomelingen als ze behoren tot de mensen van de Islaam. Het bewijs hiervoor is de uitspraak van Allah (de Verhevene) : “En degenen die geloven en die in het geloof gevolgd worden door hun nakomelingen: Wij voegen hun nakomelingen bij hen en Wij verminderen (de beloning voor) hun daden niet. Ieder mens staat borg voor wat hij verrichtte.” (Soerat at-Toor (52) aayah 21). En de smeekbeden van de engelen (voor de gelovigen): “Onze Heer, doe hen en wie rechtschapen waren van hun vaderen en hun echtgenotes en hun nakomelingen de Tuinen van 'Adn (het Paradijs) binnentreden, die U ben beloofd hebt: voorwaar, U bent de Almachtige, de Alwijze.” (Soerat Ghaafir (40) aayah 8).

Imaam Ibn Kethier (moge Allah hem genadig zijn) zei: “Dat wil zeggen, er zal worden verenigd tussen de familie zodat zij tevreden zullen zijn. “En degenen die geloven en die in het geloof gevolgd worden door hun nakomelingen: Wij voegen hun nakomelingen bij hen en Wij verminderen (de beloning voor) hun daden niet” dat wil zeggen dat Allah hen allen een gelijke gradatie zal schenken in het Paradijs zodat zij tevreden zullen zijn. En Allah zal degene die een grotere gradatie in het Paradijs heeft niet verlagen tot een lagere niveau waarin iemand van de familielid zit, maar Allah zal degene die een tekort heeft aan goede daden waardoor hij een gradatie lager heeft verenigen met een familielid die een grotere gradatie heeft als een gunst en zegening van Allah. Sa’ied ibn Djoebayr (moge Allah hem genadig zijn) zei: “Wanneer de gelovige het Paradijs betreedt zal hij vragen naar zijn (of haar) vader, zijn zoon en zijn broer en er wordt tegen de gelovige gezegd: “Zij hebben niet de gradatie bereikt waar je bevindt.” Hij zal zeggen: “Ik heb goede daden voor mij en voor hen verricht.” En daarna zullen zij met hem verenigd worden in dezelfde hoge gradatie waar hij zich bevindt.” Einde citaat uit Tefsier ibn Kethier 4/73.

2. Denk niet dat voor wie Allah het Paradijs heeft geschreven na de wrok uit het hart te hebben gehaald ervoor kiest alleen te zijn in plaats van met zijn naasten.  

3. Als een gelovige vrouw niet getrouwd is in deze wereld, dan zal Allah haar in het Paradijs laten trouwen met wie zij tevreden zal zijn. Men dient te weten dat de geneugten in het Paradijs niet expliciet voor de mannen zijn, maar de geneugten van het Paradijs zijn voor de gelovige mannen en vrouwen en tot een van deze geneugten behoort het huwelijk.  In het Paradijs is er niemand vrijgezel. Einde citaat uit Madjmoo’al-Fataawa ibn ‘Oethaymeen (moge Allah hem genadig zijn). Deel 2/ 53.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN