Vraag & Antwoord

Wat zijn de voorwaarden voor de verplichting van Zakaat?

Wat zijn de voorwaarden voor de verplichting van Zakaat?

In de naam van Allah, de Barmarhtige, de Genadevolle

De voorwaarden voor de verplichting van Zakaat zijn: Islam, vrijheid, bezit van de Nisaab , haar voortzetting, en het verstrijken van de H'awl , behalve in het geval van Al-Moe'asjsjaraat.

Wat betreft de Islam: Dit is omdat de ongelovige niet verplicht is Zakaat te betalen, noch zou het van hem geaccepteerd worden wanneer hij het als Zakaat zou betalen. Dit is conform de Woorden van Allah de Meest Verhevene: "En er is niets dat de aanvaarding van hun bijdragen tegenhoudt dan het feit dat zij waarlijk niet in Allah en zijn Boodschapper geloven, en dat zij niet tot de Salaat komen, tenzij schoorvoetend, en dat zij geen bijdragen geven, behalve met weerzin."

Onze uitspraak dat het de ongelovige niet verplicht is, en dat het van hem niet geldig is betekent echter niet dat hij er in het Hiernamaals ervoor geëxcuseerd zal worden; Neen, hij zal er zelfs gestraft voor worden, conform de Woorden van Allah de Meest Verhevene: "Iedere ziel is een borg voor wat zij heeft verricht. Behalve de mensen van de rechterzijde. In Tuinen (het Paradijs) vragen zij elkaar. Over de misdadigers. (Zij zeggen:) "Wat heeft Hen naar Saqar (de Hel) gevoerd?" Zij zeiden: "Wij behoorden niet tot degenen die de Salaat verrichten. En wij voedden de armen niet. En Wij plachten ijdele gesprekken te voeren met degenen die ijdel praatten. En Wij plachten de Dag des Oordeels te loochenen. Tot het zekere (de dood) tot ons kwam."

Dit toont aan dat de ongelovigen voor hun overtreding van de Islamitische Foeroo' gestraft zullen worden, en zo is het.

Wat vrijheid betreft: Dit is omdat de slaaf geen bezit heeft, daar zijn bezit zijn meester toebehoort, conform de woorden van de profeet, Vrede en Zegeningen van Allah zij met hem:

Man baa'a ‘abdan lahoe maaloen famaaloehoe libaa-i'ihi illaa an yasjtaritahoe lmoebtaa'oe "Degene die een slaaf die bezittingen heeft verkocht heeft; zijn bezittingen behoren aan de verkoper toe, behalve wanneer de koper een voorwaarde stelt."

Hij is niet de eigenaar van bezittingen waardoor Zakaat hem verplicht zou kunnen worden. Wanneer het gebeurt dat een slaaf door middel van acquisitie iets bezit, dan zal zijn bezit op het einde naar zijn meester terugkeren, daar zijn meester het recht heeft hetgeen in zijn handen is te nemen. Hierop gebaseerd; er ontbreekt iets in zijn eigendomsrecht, daar het niet permanent is zoals het eigendomsrecht van een vrije man.

Wat het bezit van de Nisaab betreft: Dit betekent dat men bezittingen heeft waarvan de hoeveelheid het minimum waarover Zakaat betaald dient te worden, bereikt heeft. Dit minimum is in de Islamitische Wetgeving vastgesteld, en het varieert naar gelang het soort bezit. Wanneer men geen Nisaab heeft, dan is hem ook geen Zakaat verplicht, omdat zijn rijkdom klein is en het niet mogelijk is dat hij anderen zou kunnen helpen.

De Nisaab over vee heeft een minimum en een maximum (naar gelang het aantal), en in andere soorten rijkdom (zoals geld) is er (alleen) een minimum (en geen maximum).

Wat het verstrijken van de H'awl betreft: Dit is omdat de verplichting van Zakaat over een periode van minder dan een jaar onrecht jegens de rijken zou veroorzaken. Het een verplichting maken over een periode langer dan een jaar zou weer degenen die aanspraak maken op het ontvangen van Zakaat schaden. Dus het is uit wijsheid van de Islamitische Wetgeving dat een bepaalde tijdsperiode voor het betalen ervan vastgesteld is, en dit is een jaar. Door het van een jaar afhankelijk te maken, is er ook een balans tussen de rechten van de rijken en de rechten van degenen die aanspraak maken op het ontvangen van Zakaat.

Hierop gebaseerd; als iemand bijvoorbeeld overlijdt, of zijn rijkdom raakte verloren voordat het een jaar bereikt heeft, dan hoeft er geen Zakaat betaald te worden. Er zijn echter drie zaken van het voltooien van een jaar uitgesloten:

1. Door handel gemaakte winst.
2. Het nakomelingschap van grazend vee.
3. Al-Moe'ashsharaat.

Wat de handelswinst betreft; de H'awl is hetzelfde als de H'awl van haar origine, en wat betreft de nakomelingen van het veek; de H'awl van de jongen is de H'awl van hun moeders, terwijl de H'awl van Al-Moe'asjsjaraat het moment van haar oogsten is; en Al-Moe'asjsjaraat zijn granen en oogsten.

Bron: Fatawa arkaanoe l-islaam van Sheikh Mohammed ibn Saalih Al-‘Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN