Vraag & Antwoord

Wat is de regelgeving omtrent de Zakaat over een schuld?

Wat is de regelgeving omtrent de Zakaat over een schuld?

In de naam van Allah, de Barmarhtige, de Genadevolle

Het betalen van Zakaat is niet verplicht aan iemand aan wie iets verschuldigd is, voordat het in zijn bezit is, daar het niet in zijn handen is. Indien de schuld echter aan een welvarend persoon verschuldigd is, dan is die persoon verplicht om elk jaar de Zakaat erover af te dragen. Als hij het samen met de Zakaat over zijn rijkdom betaalde, dan heeft hij zijn verplichting vervuld, maar als hij het niet met de Zakaat over zijn rijkdom betaalde, dan dient hij wanneer hij het eenmaal ontvangen heeft, het over alle jaren ervoor te betalen. Dit is omdat de rijke man om haar betaling zou kunnen verzoeken, maar hij liet het aan de keuze van de schuldhebbende over. Wanneer de schuld echter aan een arm persoon verschuldigd is, of een rijke mandie niet in staat was om haar betaling te eisen, dan is degene aan wie verschuldigd is niet verplicht elk jaar Zakaat erover te betalen. Dit is omdat het onmogelijk voor hem is om het op te brengen, en Allah de Meest Verhevene zegt: "En wanneer degene die schuldig is in moeilijkheden verkeert, geeft dan uitstel tot een makkelijker tijd (voor hem)." Soerat At-Tawbah (9), aayah 103.

Overgeleverd door Al-Boekhaarie in het Boek van Zakaat, in het Hoofdstuk: De Verplichting van Zakaat (1395); en door Moeslim in het Boek van Geloof, in het Hoofdstuk: Oproepen Tot De Shahaadataan En De Wetten Van De Islam (19). Soerat Al-Baqarah (2), aayah 280

Het is dus onmogelijk voor hem om dit geld te ontvangen, en er voordeel uit te slaan, derhalve is er geen Zakaat over.

Wanneer hij het echter ontvangen heeft, dan zijn er onder de geleerden die zeggen dat hij dient te beginnen met een nieuwe H'awl, terwijl anderen zeggen dat hij Zakaat voor een jaar dient te betalen, en als een jaar verstrijkt, dan dient hij ook daarover Zakaat te betalen, en dit is voorzichtiger. En Allah weet het beter.

Bron: Fatawa arkaanoe l-islaam van Sheikh Mohammed ibn Saalih Al-‘Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN