Vraag & Antwoord

Wat is de regelgeving omtrent het uitgeven van Zakaat aan de bouw van moskeeën?

Wat is de regelgeving omtrent het uitgeven van Zakaat aan de bouw van moskeeën? En wie is de Faqier?

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle

Het is niet toegestaan Zakaat te spenderen, behalve aan de acht categorieën welke Allah vermeld heeft, daar Allah het met een beperking vermeld heeft, het Arabische woord Innama (slechts, enkel) gebruikend, daar Hij zegt: "Voorwaar, de Zakaat is slechts voor de armen en de behoeftigen en de werkenden (aan de inzameling ervan) en de Moe-allaf en voor (het vrijkopen) van de slaven, en de schuldenaren en om (uit te geven) op de Weg van Allah en voor de reiziger (zonder proviand), als een plicht tegenover Allah. En Allah is Alwetend, Alwijs."

Het is dus niet toegestaan het aan de bouw van moskeeën, het onderwijzen van kennis, en iets dergelijks, uit te geven. Wat aanbevolen (vrijwillige) liefdadigheden echter betreft; het beste is dat ze in de meest voordelige zaken zijn.

Wat betreft de Faqier die het recht heeft om Zakaat te ontvangen; hij is iemand die niet voldoende voor zichzelf en zijn familie voor een jaar heeft, naar gelang de tijd en de plaats. Daar het kan zijn dat duizend Riyaals in een bepaalde tijd en plaats als rijkdom beschouwd kan worden, terwijl het in een andere tijd niet als rijkdom gezien wordt, door de vele uitgaven van het dagelijkse leven, en dergelijke.

Bron: Fatawa arkaanoe l-islaam van Sheikh Mohammed ibn Saalih Al-'Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN