Vraag & Antwoord

Ze vreest dat de miskraam van de embryo in haar baarmoeder door vermoeiend werk komt!

Een vrouw kreeg tijdens haar zwangerschap een miskraam en de leeftijd van haar ongeboren kind was zes maanden. Ze verrichtte zwaar en vermoeiend werk, maar desondanks vastte ze de maand Ramadhaan. Ze vreest dat de miskraam van de embryo in haar baarmoeder door dit harde werken veroorzaakt is. Desondanks is hij begraven en is er niet over hem gebeden. Wat is de regelgeving van het nalaten van het gebed over hem? En wat dient de vrouw te doen om deze twijfels over de dood van haar miskraam te stoppen? Doe ons voordeel (met advies) en moge Allah jullie (met een beloning) baten.

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle

Wanneer een miskraam na vier maanden geschiedt, dan dient het kind gewassen, begraven en erover gebeden te worden. Als dehet embryo de vier maanden bereikt, is de ziel reeds in hem geblazen, zoals de H'adieth van "Abdoellaah bin Mas'ood (moge Allah tevreden over hem zijn)ïپ´ aantoont, die zei: De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem)ïپ² informeerde ons – en hij is de waarachtige die geloofd wordt -: "De schepping van iemand van jullie wordt veertig dagen in de baarmoeder van zijn moeder verzameld in de vorm van een Notfah, waarna het een "Alaqah (bloedklonter) wordt voor dezelfde periode (van veertig dagen), vervolgens wordt het een Moedghah (vleesklomp) voor dezelfde periode (van veertig dagen), dan wordt de engel ernaartoe gestuurd en blaast het de ziel in..."

Dit komt neer op een totaal van 120 dagen, oftewel vier maanden. Dus wanneer de vrouw (na deze vier maanden) een miskraam krijgt, dan dient het kind gewassen, ingewikkeld en ervoor gebeden te worden, en hij zal met de mensen op de dag der Opstanding verzameld worden.

Indien het echter minder dan vier maanden is, dan wordt het niet gewassen, noch gewikkeld, noch wordt erover gebeden, en het mag op elke plek begraven worden, daar het een stuk vlees is, en geen persoon.

Dit ongeboren kind waar in de vraag naar verwezen wordt heeft zes maanden bereikt, dus het is een verplichting hem te wassen, in te wikkelen, en erover te bidden. Gebaseerd op hetgeen in de vraag vermeld was, dat ze niet over hem gebeden hebben; het is verplicht alsnog voor hem te bidden bij zijn graf, als ze weten waar het is. Zoniet, dan dienen ze het gebed van de afwezige voor hem te verrichten, en het gebed van een is voldoende voor hem.

Wat de twijfels van de moeder betreft, of ze door eigen schuld een miskraam kreeg; deze gedachten zijn effectloos, en ze dient er geen aandacht aan te besteden, daar vele kinderen in hun moeders' baarmoeder overlijden, en er rust geen zonde op hun. Ze dient deze twijfels en influisteringen die haar gemoedsrust verstoren, te stoppen.

En Allah weet het beter.

Fatawa arkaanoe l-islaam van Sheikh Mohammed ibn Saalih Al-"Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).

Overgeleverd door Al-Boekhaarie, in het Boek van het Begin van de Schepping (3208); en door Moeslim in het Boek van Al-Qadr (2643).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN