Vraag & Antwoord

Zal de gehandicapte in het Hiernamaals het Paradijs betreden zonder afrekening en straf?

Een van mijn vrienden stelde mij de volgende vraag: "Is het waar dat een willekeurig gehandicapte (ernstige of lichte handicap) het Paradijs zal betreden zonder afrekening en straf vanwege de pijn en het lijden, ongeacht de omvang van het lijden?

Alle lof is voor Allah.

Het is bevestigd in het Boek van Allah (de Verhevene) en de Soennah van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) dat de gelovigen die beproefd worden met een bepaalde kwaal een grote beloning en status bij Allah hebben wanneer zij geduldig zijn en rekenen op de beloning die zij van Allah zullen krijgen voor hun geduld. Dat is omdat de pijn van de zieke die hij doorstaat – of het nu een ziekte of blijvende invaliditeit is – een reden is voor het wegwissen van zijn zonden. Allah, de Almachtige, zal de gelovige geduldige niet blootstellen aan twee straffen: in deze wereld door middel van een beproeving en in het Hiernamaals. Allah zal hen een beloning geven zonder berekening: "Voorwaar, het zijn de geduldigen die hun beloning zonder berekening zal worden gegeven." Soerat az-Zoemar (39) aayah 10.

Laat elke getroffene met ons de overleveringen lezen waarin de boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) een grote beloning toeschrijft aan de geduldigen wat hun borsten verruimt- met de Wil van Allah:

"Aa-ieshah (moge Allah tevreden over haar zijn) levert over dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Er is geen ramp die de moslim overkomt, of Allah zal zijn zonden hiermee wegwissen zelfs al is het prikken van een doorn." Overgeleverd door al-Boekhaarie (5640) en Moeslim (2572).

Aboe Oemaamah al-Baahili (moge Allah tevreden over hem zijn) levert dat over dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) van Allah vrede zij met hem zei: "Er is geen dienaar die geveld wordt door een ziekte of hij zal helemaal verschoond zijn van de zonde (op de Dag des Oordeels)." Overgeleverd door at-Tabaraanie in "al-Moe'djam as-Saghier': 8/97 en authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie in "As-Silsilah as-Sah'ieh'ah' onder nummer: 2277.

Abu Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn) levert over dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Nog steeds zal de plaag de gelovige vrouw of man treffen, zijn kind (eren), of zijn bezittingen of hij zal Allah ontmoeten zonder enige zonde." Overgeleverd door at-Tirmidzie (2399) en Sheikh al-Albaanie zei in 'Soenen At-Tirmidzie': Hassan Sah'ieh'.

Enes (moge Allah tevreden over hem zijn) levert over dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Als de moslimdienaar getroffen wordt door een plaag in zijn lichaam, zegt Allah tegen een engel: "Schrijf voor hem de beloning voor zijn goede daden die hij gewend was te doen. Als hij van de ziekte genezen wordt, dan is dit zijn reiniging (van zonden), en als zijn ziel genomen wordt dan wordt hij vergeven en begenadigt door Allah." Overgeleverd door Ah'mad in zijn "Moesned" (21/268). Sheikh al-Albaanie zei over deze overlevering: Hassan Sah'ieh'.

De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) vertelde dat wanneer een gelovige getroffen wordt door de handicap van blindheid die hem treft in de ogen en hiervoor geduldig is, Allah hem het Paradijs als beloning schenkt voor zijn geduld.

Het is overgeleverd dat Enes ibn Maalik (moge Allah tevreden over hem zijn) zei: "Ik hoorde de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Allah zegt: "Wanneer ik Mijn dienaar beproef met zijn twee geliefden (ogen) en hij geduld heeft, schenk Ik hem het Paradijs als compensatie." Overgeleverd door al-Boekhaarie (5653).

Toen de rechtschapen dienaren zich bewust waren van de Wijsheid van Allah in de ziekten waarmee zij getroffen werden, was de beproeving bij hen meer geliefd dan welvaart en welzijn.

Aboe Sa'ied Al-Khoedrie (moge Allah tevreden over hem zijn) levert over dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Een van hen- hij bedoelde de rechtvaardigen – was verheugt om een beproeving zoals een van jullie verheugt is met welvaart." Overgeleverd door ibn Maadjah (4024) en authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie in "As-Silsilah as-Sah'ieh'ah', nummer 144.

De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei in een andere overlevering: "Als Allah een dienaar een hoge status wil geven (in het Paradijs) maar hij (dienaar) deze status niet kan bereiken met zijn goede daden, wordt hij getest door Allah in zijn lichaam, geld of zijn kind. Vervolgens schenkt Allah hem geduld waardoor hij uiteindelijk de status bereikt die voor hem beschreven staat." Overgeleverd door Aboe Daawoed (3090) en authentiek verklaar door Sheikh al-Albaanie.

Wahb ibn Moenabbih (moge Allah tevreden over hem zijn) zei: "Wanneer de rechtschapen dienaren vòòr jullie getroffen werden door beproeving achtten zijn dit als welvaart en belofte (het goede te ontvangen), en wanneer zij getroffen werden door welvaart achtten zij dit als een beproeving." Einde citaat. Zie Siyer a'laam an-Noebalaa-e 4/327

Soefyaan at-Thawrie (moge Allah tevreden over hem zijn) zei: "Hij behoort niet tot de mensen van diepgaande kennis die de beproeving niet ziet als een gunst, en welvaart en voorspoed ziet als een beproeving." Einde citaat. Zie H'ilyat al-Awliyaa-e 7/55.

Ibn al-Qayyiem (moge Allah tevreden over hem zijn) zei: "Pijn, ziekten en ontberingen behoren tot één van de grootste zegeningen, aangezien de grootste genoegens de vruchten (zegeningen en beloningen in het Hiernamaals) van de pijn zijn." Einde citaat. Zie Shifaa-oe l-"Aliel' blz. 525.

Conclusie: de beloning, die geschonken wordt aan een persoon die lijdt aan een handicap, en de belofte van Allah voor de beloning die hij ontvangt, zal - met de Wil van Allah- een reden zijn om het Paradijs te betreden. Zijn zonden zijn door de gesel van het lijden vergeven. Maar er is geen overlevering waarin vermeld wordt dat degene die met een ziekte beproefd wordt het Paradijs betreedt zonder straf en afrekening.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih al-Moenaddjid, vraagnummer: 145743.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN