Vraag & Antwoord

Betekenis van het binnentreden van het paradijs door haar 8 poorten

Ik wil het zinswoord van de overlevering over de meerwaarde van de Woedhoe-e ("De acht poorten van het Paradijs worden geopend, hij kan binnengaan van welke deur hij wil") begrijpen. Betekent dit dat de Dag der Opstanding de gelukzalige via alle acht deuren van het Paradijs deze zal betreden? Moge Allah jullie rijkelijk belonen.

Alle lof is voor Allah.

Moeslim (234), Aboe Daawoed (169), an-Nasaa-ie (148),at-Tirmidzie (55), Ibn Maadjah (470) en Ahmed (122) hebben via "Oeqbah ibn "Aamir via 'Oemar overgeleverd dat hij zei: "De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: " Voor degene van jullie die nauwkeurig zijn Woedoe' heeft verricht en dan: 'Ash-hado alla ilaaha illallaah wah'daho laa sharika lah wa ash-hado anna Moh'ammadan "abdoehoe wa rasoelloeh' (ik getuig dat er geen god is dan Allah, de Ene. Hij heeft geen deelgenoten. En ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en boodschapper is) zegt, zullen alle acht poorten van het Paradijs geopend worden, hij kan daar door iedere poort welke hij wil naar binnengaan." In de versie van Imaam at-Tirmidzie: "Allaahoemma dj'alnie mina t-tawaabien wa dj'alnie mina l-motatahirien." ( O Allah laat mij behoren tot degenen die berouw tonen en hun best doen om rein te zijn). Authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie e.a.

De meerwaarde van Aboe Bakr as-Seddheeq (moge Allah tevreden over hem zijn): Al-Boekhaarie (1897) en Moeslim (1027) hebben overgeleverd via Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn) dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) vrede zij met hem zei: "Wie twee zaken omwille van Allah uitgeeft * wordt geroepen met "O dienaar van Allah' dit is het goede. Wie behoorde tot de mensen van het gebed wordt geroepen vanuit de deur van het gebed. Wie behoorde tot de mensen van de Jihad wordt geroepen vanuit de deur van de Jihad, wie behoorde tot de mensen van het vasten wordt geroepen van de deur van Rayyaan en wie behoorde tot de mensen van Sadaqah (liefdadigheid) wordt geroepen van de deur van liefdadigheid. Aboe Bakr zei: "O boodschapper van Allah! Kan het zijn dat iemand van al deze deuren geroepen wordt?!" De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Ja, en ik hoop dat jij diegene bent."

al-Haafidhz Ibn H'adjar- moge Allah hem genadig zijn- zei: "De betekenis van de overlevering: iedere weldoener wordt geroepen via de desbetreffende deur (de deur van het gebed/vasten/liefdadigheid etc.). Dit is uitdrukkelijk gekomen in de overlevering van Aboe Hoerayrah: "Elk weldoener zal via een deur van de goede daden die hij deed het Paradijs binnentreden." Overgeleverd door Ah'mad, en Ibn Abie Shaybah met een juiste keten.

De overlevering duidt op de omstandigheid dat er maar weinigen zijn die via alle deuren van het Paradijs geroepen zullen worden. De deugdzame daden die hier bedoeld zijn hebben betrekking op de vrijwillige daden en niet de verplichte handelingen, aangezien er velen zijn die alle plichten (Faraa-ied) in hun geheel uitvoeren, in tegenstelling tot (alle) vrijwillige handelingen. Er zijn maar weinigen (zoals Aboe Bakr as-Sedheeq (moge Allah tevreden over hem zijn)) die hiervoor aanspraak op maken.

De overlevering die is overgeleverd door imaam Moeslim via "Oemar: "Wie de Woedoe' verricht en vervolgens 'Ash-hado allaa ilaaha illallaah wah'daho laa sharika lah wa ash-hado anna Moh'ammadan "abdoehoe wa rasoelloeh... (Ik getuig dat er geen god is dan Allah en dat Mohammed de boodschapper van Allah is) waarin het zinsdeel "de acht deuren van het Paradijs worden voor hem geopend" is niet in tegenstrijd met de voorgaande overlevering, al lijkt het op het eerste gezicht tegenstrijdig. Omdat de betekenis is dat de deuren ter ere van degene die de Woedhoe-e op de beste wijze verricht worden geopend. En als hij daadwerkelijk het Paradijs binnengetreden is zal hij via de deur binnengaan van de (deur) deugd die hij het meest deed zoals in voorgaande overlevering. En Allah weet het beste." Einde citaat ( Fet-h' al-Baarie).

Imaam al-Qortobi- moge Allah hem genadig zijn- zei: "Volgens de overlevering van Abu Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn): "Sommigen worden geroepen van uit alle deuren" is een roep en verzoek van eer, en de grote beloning die de deugdzame krijgt voor zijn goede daden vervolgens zal hij via de deur binnengaan van de deugd die hij het meest deed." (Zie at-Tadzkirah blz. 533) Einde citaat.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih al-Moenaddjid, vraagnummer: 148176.

Ibn "Arafah zei over de uitleg van dit zinsdeel: "Alles wat in tweevoud genoemd wordt zoals twee kamelen, twee paarden, een dirham en een dinar wat omwille van Allah uitgegeven wordt.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN