Vraag & Antwoord

Het oordeel over het verkopen van nootmuskaat en het gebruik ervan

Wat is de regelgeving wat betreft het gebruik van nootmuskaat in voedsel? Is het toegestaan om het te verkopen in de kruidenier winkels of niet? Of is het h'araam om het te eten en te verkopen net zoals alcohol?

Alle lof is voor Allah.

De boom "nootmuskaat" is bekend sinds de oudheid. Het was de vrucht die gebruikt werd als een soort van "specerij" die het eten een kruidgeur geeft. Ook werd het in de oude Egyptische geneeskunde gebruikt voor de maagpijn en de verdrijving van de windjes.

De nootmuskaat boom bereikt een hoogte van ongeveer tien meter en het is een is groenblijvende boom met vruchten lijkend op peren. Nootmuskaat is de gedroogde zaadkern van de nootmuskaatvrucht, welke door een harde barst wordt omgeven wanneer de vrucht droog wordt.

De zaadrok van de nootmuskaat staat bekend onder de naam foelie ( in het Arabisch "Djawz at-Teeb").

Het is een vrucht die wordt gekweekt in de tropen, en in India, Indonesië en Sri Lanka.

Het effect is vergelijkbaar met de invloed van Hasj, in het geval van een overdosis kan iemand last krijgen van oorsuizing en moeilijke stoelgang, en last bij het urineren, en een daling in het centrale zenuwstelsel die kan leiden tot de dood.

Wat betreft het oordeel erover: de geleerden hebben verschillende opvattingen over het oordeel ervan die samenkomen in twee uitspraken: De meerderheid van de geleerden achten het gebruik van nootmuskaat als h'araam (niet toegestaan). Het maakt niet uit of het weinig of veel betreft. Andere geleerden zijn van mening dat een kleine hoeveelheid ervan toegestaan is, wanneer het kruid ondergedompeld is met andere voedselbronnen.

Ibn H'adjar al-Haythamie – gestorven in het jaar in 974 AH – zei over nootmuskaat het volgende:"Toen er verschillenden meningen waren tussen de mensen van de H'aramayn (Mekka en Medina) en Egypte waren over het gebruik van nootmuskaat over het verbod ervan of juist niet, is er de volgende vraag gesteld: "Is er iemand van een van de imams of hun volgelingen die eten nootmuskaat verbied?" En het eindoordeel van het antwoord - zoals werd verklaard door Sheikh al-Islaam Ibn Daqieq al-"Ied- is als volgt: "Het is een bedwelmend middel. Ibn al-"Iemaad heeft zelfs verklaard dat Hasj verwant is aan nootmuskaat en dezelfde grondslag neemt voor de beredenering van het verbod. De geleerden van de Maaliki en Shafi'i en H'anbali school beschouwen het als een bedwelmend middel die valt onder de algemene tekst: "Elk bedwelmend middel is wijn, en elke wijn is h'araam." De H'anafie geleerden beschouwen het als drug en verdovend middel. En dit alles beïnvloedt en bederft het verstand en aldus in alle gevallen verboden." Einde citaat. (Zie het boek "az-Zawaadjir "an iqtiraafie al-Kabaa-ier":1/212 en het boek "al-Moekhaddiraat" (verdovende middelen) van Moh'ammed "Abd al-Maqsood, blz. 90.)

Op de "achtste symposium medische jurisprudentie" over de "Islamitische visie van een aantal gezondheidsproblemen" en "verboden en onreine stoffen in voedsel en medicijnen " die gehouden werd in Koeweit tussen de preiode van 22-24 van de maand Dzoe l-H'idjjah 1415 AH ( 22-24 mei 1995) is het volgende naar voren gekomen: "Verdovende middelen zijn (in de islam) verboden, behalve voor een specifieke medische behandeling (zoals bij operaties onder narcose) waarbij de toegediende hoeveelheid door de artsen bepaald is en het middel zelf dient rein en zuiver te zijn.

Er is niets mis met het gebruik van "nootmuskaat" als smaak toevoeger van het voedsel, mits het kleine hoeveelheden zijn die niet leiden tot lusteloosheid of verdoving.

Sheikh Dr. Wahbet Zoheily zei: "Er is geen probleem met het gebruik van een kleine hoeveelheid van nootmuskaat in het voedsel, gebak en cakes en dergelijke. Echter een grote hoeveelheid is verboden, omdat het een verdovende werking heeft." Einde citaat.

En om het geloof en lichaam veilig te stellen: Het is niet toegestaan om te het te gebruiken, al is het een kleine hoeveelheid, zelfs als is het in kleine hoeveelheden gemengd met andere dingen uitgaande van de profetische uitspraak: "Waarvan een grote hoeveelheid bedwelmend maakt is een kleine hoeveelheid ervan verboden."

Voor uw informatie: De vrucht van nootmuskaat - zowel zaad en poeder - mag niet worden ingevoerd in het land van de Twee Heilige Moskeeën (Saudie Arabie), en staat alleen de invoer toe wanneer het poeder wordt gemengd met andere kruiden in het toegestane percentage, dat is niet meer dan 20%.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih Moenaddjid, vraagnummer: 39408.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN