Vraag & Antwoord

De reden waarom het verboden is om vlees te eten zonder het bloed er af te laten druipen

Is er een duidelijke reden waarom het verboden is om dieren te eten die niet geslacht zijn volgens de Sharie'ah, zoals dieren die gedood zijn door een elektrische schok of die met een geweer worden doodgeschoten etc.

Geprezen zij Allah. Allah de Verhevene zegt (interpretatie van de betekenis): "Zeg: "Ik vind in wat aan mij is geopenbaard geen verbod dat een eter iets eet, behalve wanneer het een kadaver dier is, of stromend bloed, of varkensvlees. Want voorwaar, het is onrein, of zwaar zondig waarover iets anders dan de Naam van Allah is uitgesproken. Wie dan door nood gedwongen is (daarvan te eten), zonder dat hij het wenst en zonder dat hij overdrijft: voorwaar, dan is jouw Heer Vergevensgezind, Meest Barmhartig." (Soerat Al-An'aam (6), aayah 145)

Bloed is de reden waarom het verboden is om vlees te eten dat niet geslacht is volgens de Sharie'ah. Onze Sharie'ah deelt ons mee dat het geslachte dier zo volledig mogelijk van het bloed afgedropen dient te worden, en dit is vanwege de extreme schade die resulteert van het eten van het bloed ervan.

Het is niet juist en acceptabel te suggereren dat de Islaam al deze voorwaarden uitstippelt om af te komen van het bloed van het geslachte dier op de voorgeschreven manier, en ons vervolgens toestaat om het bloed te drinken of te eten nadat het van het dier is opgedroogd. Vanwege deze reden is het een feit dat de Islaam bloed verboden heeft als vorm van voedsel voor de mens. Dit verbod is eerder een duidelijk teken van wijsheid en doel van de Sharie'ah in het reinigen van het dier door het bloed af te laten druipen van het dier, omdat bloed een van de meest kwade en onwettelijke soorten van voedsel is, en de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) is gezonden om deze af te schaffen: "Hij beveelt hun het behoorlijke en hij verbiedt hun het verwerpelijke..." (Soerat Al-A'raaf (7), aayah 157, interpretatie van de betekenis)

At-Tabarie zei in zijn Tefsier: "Het gezegde: "of stromend bloed", "betekent bloed dat overvloedig stroomt. Dit is hoe Allah het bloed beschreven heeft toen Hij Zijn dienaren vertelde dat het h'araam is." 'Ikrimah zei: "Ware het niet deze aayah, dan zouden de moslims tot extremen gaan in het vermijden van bloed dat in de aderen achterblijft, zoals de joden doen.

Al-Maawardi zei met betrekking tot bloed dat niet naar buiten is gestroomd, wanneer het vastzit in de aderen, zoals in de lever en in de milt, dan is het halaal, omdat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Twee soorten doden (dieren die niet geslacht zijn) en twee soorten bloed zijn toegestaan voor jullie..."

De reden waarom het bloed dat naar buiten is gestroomd verboden voor ons is, is vanwege de informatie die tegenwoordig welbekend en bevestigd is van onder de doktoren en degenen die medische testen uitvoeren en microscopische schepsels bestuderen, welke is dat bloed beschouwd wordt als de optimale omgeving voor de groei van bacteriën. Wanneer een persoon dus bloed drinkt, is het alsof hij een 'kwekerij' van groeiende bacteriën opgedronken heeft, waarin de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en groeien, dodelijke giffen produceren die, zoals bekend is, buitengewoon schadelijke invloeden hebben met als gevolg dat ziektekiemen het menselijke lichaam binnendringen, waardoor de desbetreffende persoon besmettelijke en dodelijke ziektes oploopt.

Als er gezegd zou worden dat het koken van bloed en dit vervolgens te eten, deze bacteriën en microben zeker zal doden en een eind aan hen zal maken terwijl men de voedingsvoordelen van het bloed waar men op hoopt bewaard, dan is ons antwoord dat een aantal van deze gifstoffen niet veranderd kunnen worden door het te koken en het kan niet op zo'n wijze veranderen dat ze voordelig voor het lichaam worden. Er zijn er zelfs een aantal die helemaal niet veranderen, zij blijven eerder dodelijke giffen, zelfs wanneer ze gekookt zijn, of de hitte zou ze op zo'n wijze kunnen veranderen dat ze zelfs nog dodelijker en schadelijker worden.

Wat betreft de voordelen die verwacht worden door degene die bloed drinkt, denkend dat het een voedingssubstantie is dat het lichaam versterkt, deze voordelen zijn niet-bestaand, wanneer we de samenstelling van bloed onderzoeken. Bloed is zeer moeilijk om opgenomen te worden, zelfs in zo' n mate dat wanneer er een beetje in de maag van een mens wordt gestopt, hij deze onmiddellijk zal overgeven, of het zal eruit komen in zijn ontlasting zonder dat het verteerd wordt, in de vorm van een zwarte substantie. De reden waarom het zo moeilijk te verteren/op te nemen is en het de ontlasting in zwart veranderd is vanwege de aanwezigheid van de rode substantie (hemoglobine) die van oorsprong afkomstig is van ijzer. Terwijl het bloed door de lichtverteerbare spijsverteringskanaal gaat, en na een bepaald moment gaat het over tot ontbinding en begint het af te breken, en aldus schaadt het ook het lichaam. Als er zou worden gezegd dat het koken ook helpt om de componenten van bloed en het verteren te vergemakkelijken en we voordeel kunnen hebben van haar voedingswaarde, ons antwoord hierop is dan dat koken de proteïnen in het bloed hechter maakt en het maakt het dan nog moeilijker te verteren, dus nog schadelijker en minder voordelig.

Na honderden wetenschappelijke onderzoeken en kolossale vooruitgangen in de moderne wetenschap, het uitvoeren van bloedtesten en precieze wetenschappelijk onderzoek in dit veld, is het onbetwistbaar duidelijk geworden voor al degenen die zich bezighielden met de menselijke gezondheid van alle nationaliteiten en specialiteiten, dat de grote schade die wordt aangericht aan de gezondheid door het eten van bloed of het koken ervan en het te gebruiken, dat dit alles neerkomt op het feit dat het drinken van bloed een dodelijk gif opneemt. Dit wordt duidelijk aan de hand van de volgende wetenschappelijke feiten:

1. Bloed is samengesteld uit twee basiselementen, namelijk water die 90% van de vloeistof vertegenwoordigt waarin de componenten van bloed zwemmen (welke bekend staat als plasma). De rest is gevormd van bloedcellen en andere elementen. Degene die bloed wenst te drinken of te koken en eten, doet dit omdat hij iets wenst te consumeren met een hoger of regulier voedingswaarde. Maar de wetenschappelijke feiten bewijzen dat hij zo'n grote hoeveelheid bloed dient te drinken om een klein hoeveelheid bloedproteïne te kunnen verkrijgen, en een klein beetje ijzer die het risico niet waard is om zichzelf bloot te stellen aan de gevaren die hieruit resulteren.

Kortom, bloed is het tegengestelde van wat mensen denken, het is zeer arm in voedingswaarden. Daarom betekent het feit dat het verboden is niet, dat de moslims onthouden worden van enig belangrijk voedingsvoordeel.

2. Grote schade zouden het gevolg kunnen zijn van deze kleine hoeveelheid bloedproteïne dat vermengd is met schadelijke en giftige elementen, wat betekent dat het opnemen ervan een grote risico met zich meebrengt en een persoon in gevaar brengt. Het belangrijkste van deze gevaren is het giftige gas waarmee het bloed gevuld is, namelijk koolstofdioxide die in aderlijk bloed vloeit van alle delen van het lichaam.

Omdat degene die bloed drinkt, dit van het dier neemt wanneer het gevuld is met koolstofdioxide, en dit is een gas die kan leiden tot de dood door verstikking. Wanneer een persoon sterft door verstikking, dan komt dit vanwege de opeenhoping van dit gas in zijn bloed, en de dodelijke effecten die de dood als gevolg hebben.

Het is dus duidelijk dat het herhaaldelijk drinken van bloed dat gevuld is met koolstofdioxide, aan de kant van degene die gewend is aan dit gebruik, zal leiden naar schadelijke resultaten die afhangen van de hoeveelheid gas die aanwezig is in het bloed van het dier en de mate waarin het lichaam van de drinker hier vatbaar voor is.

Wat we hier genoemd hebben zijn slechts effecten die resulteren van de componenten van bloed op degene die het drinkt of eet nadat hij het gekookt heeft. We hebben ook andere buitengewoon schadelijke effecten genoemd die direct verbonden zijn aan de specifieke functies die Allah gecreëerd heeft in het bloed en de rollen die het vervult in het lichaam van het dier, functies die niet verricht kunnen worden tenzij het bloed zich in een vloeibare, stromende toestand bevindt. Wanneer we onszelf tevreden stellen met het noemen van de bovenstaande slechte effecten van het gebruik van bloed voor voedsel, dan zou dit voldoende zijn voor elk volk dat de gezondheid waardeert om wetten af te vaardigen die deze uitoefeningen verbieden, zelfs als dat volk kaafir zou zijn. "Hij (Allah) geeft de Wijsheid aan wie Hij wil, en wie de Wijsheid geschonken wordt; aan hem wordt inderdaad veel goeds gegeven. En niemand laat zich vermanen dan de bezitters van verstand." (Soerat Al-Baqarah (2), aayah 269)

Geprezen zij de Ene Die de profeet onderwezen heeft wat hij niet wist en die gunst op hem heeft neergedaald. Allah zegt (interpretatie van de betekenis): "En Allah heeft jou het Boek en de Wijsheid gezonden en jou geleerd wat jij niet wist. En de gunst van Allah voor jou is geweldig." (Soerat An-Nisaa-e (4), aayah 113).

Geprezen zij de Ene Die de wereld geëerd heeft met deze ware religie die geen grote of kleine zaak nagelaten heeft zonder de mensheid de rechte weg te verklaren. Allah zegt (interpretatie van de betekenis): "Waarlijk, er is van Allah een Licht (de profeet) en een duidelijk Boek (de Qor-aan) tot jullie gekomen. Allah leidt hen ermee die Zijn welbehagen zoeken naar wegen van vrede en Hij brengt hen vanuit de duisternissen naar het Licht, met Zijn verlof, en Hij leidt hen naar een recht pad." (Soerat Al-Maa-idah (50), aayah 15-16)

Bewerkt door professor Dr. Tawfieq "Alwaan, Madjallat ad-Da'wah, issue nr. 1811, p. 64. (www.islam-qa.com)

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN