De Duitsers slachten hun dieren, zij zijn bevolen om eerst het beest een elektrische schok toe te dienen alvorens het te slachten. Wat is de regelgeving en het oordeel over deze dieren en deze mensen zijn Lieden van het Boek?
Alle lof is voor Allah.
Ten eerste:
Oorspronkelijk is het geslachte dier van de mensen van het Boek halaal en legitiem, een jood of een christen. Allah zegt: "En het voedsel (geslachte dieren) van de Lieden van de Schrift is jullie toegestaan." (Soerat al-Maa-idah (5) aayah 5)
Ten tweede:
Het is noodzakelijk voor de slachter, een moslim of iemand van de mensen van het Boek, dat het slachten op de daarvoor bestemde plaats dient te zijn: de twee slagaders dienen doorgesneden te worden, en verder ook de keel waar zuurstof door stroomt, en ook de slokdarm waar eten en drinken doorheen gaat naar de maag. Als dit is gebeurd is het eten van dit dier die op deze manier geslacht is halaal.
Wat betreft het toedienen van elektrische schokken, hierover is de volgende uiteenzetting:
Wanneer het slachten van een dier plaatsvindt terwijl het dier nog levende is, is het toegestaan het dier te eten. Dat is wanneer de elektrische schok niet onmiddellijk doodt maar er is sprake van een lichte elektrische schok. De slachter dient echter gelijk het dier te slachten om de manier die hierboven is beschreven.
Echter als het slachten van de dier plaatsvindt nadat het dier reeds dood is dan is het niet toegestaan het dier te eten. Het dier heeft hetzelfde oordeel als de "al-Mawqoedah': dit is een dier die met een steen of een stok geslagen wordt totdat deze dood gaat zonder geslacht te worden zoals dit overgeleverd is via Ibn "Abbaas, H'assan al-Basrie, Qataadah, ad-Dahh'aak, en as-Soeddie.( Zie Tefsier al-Qortobi: 6/46).
Dit wordt verduidelijkt door de uitspraak van Allah (de Verhevene): "Verboden voor jullie zijn het kadaver, het bloed en het van de varkens en hetgeen waarover anders (dan de Naam) van Allah is uitgesproken, het gewurgde, het geslagene, het gevallene, het gestokene en dat waar de wilde dieren van gevreten hebben - behalve wat jullie geslachte hebben." (Soerat al-Maa-idah (5) aayah 3)
De woorden: (behalve wat jullie geslacht hebben) is een uitzondering die betrekking heeft op het gewurgde, het geslagene, het gevallene, het gestokene en dat waar de wilde dieren van gevreten hebben wanneer het dier nog levend gevonden wordt en snel geslacht wordt alvorens het sterft.
Wat wordt bedoeld met het leven hier: een afzonderlijk en apart leven, en dit leven is te herkennen door de stuiptrekkingen tijdens het slachten en het vloeien van bloed.
Ibn Qoedaamah (moge Allah hem genadig zijn) zei in zijn boek "al-Moeghnie" deel 9 blz. 322: "Het gewurgde, het geslagene, het gevallene, het gestokene en dat waar de wilde dieren van gevreten hebben, en het dier dat getroffen is door een ziekte en hieraan sterft is verboden. Behalve wanneer dit dier alvorens het sterft alsnog geslacht wordt uitgaande van de uitspraak van Allah: "Behalve wat jullie geslacht hebben."
In een overlevering is gekomen dat een schaap van de kudde van een dienstmeisje van Ka'b getroffen werd (door een wolf). Zij vond de schaap nog levend en slachtte haar met een steen. De boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) werd hierover gevraag en hij zei: "Eet van het vlees."
Indien het dier gevonden wordt en nog stabiel in leven is en het nog geslacht kan worden, is het toegestaan en hallaal uitgaande van de algemene betekenis van de vers en de overlevering. Het maakt niet uit of het (gewonde) dier, als het niet geslacht zou worden, in leven blijft of niet in leven blijft. Dit uitgaande van de algemene betekenis van het vers en de overlevering waarin de boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) niet verder vroeg en ook niet in details vroeg over het schaap. Ibn "Abbaas zei over een wolf die een schaap aanviel waardoor haar ingewanden op de grond vielen en de eigenaar het schaap alsnog met een steen slachtte: "Hij dient de ingewanden weg te gooien en de rest van het schaap is Hallaal." Imaam Ah'mad zei over vee die ander vee aanvalt waardoor het dodelijk verwond wordt behalve dat de ziel nog aanwezig is: "Wanneer dit dier na het slachten haar staart beweegt, en haar ogen draait totdat het duidelijk wordt dat het dier aan het sterven is en het bloed is gaan vloeien, dan hoop ik met de Wil van Allah dat het geen zonde is om het vlees ervan te eten."
Dit is ook overgeleverd via "Oeqayl ibn "Aamir en Taawoos, en zij zeiden: "Wanneer zij beweegt na het slachten, en dat het bloed moet vloeien." Dit is de mening van imaam Aboe H'aniefah. Isma'iel ibn Sa'd zei: "Ik vroeg imaam Ah'mad over een ziek schaap, waarvan gevreesd wordt dat deze zal sterven en dit schaap geslacht wordt. Het enigste wat zij van haar waarnamen is stuiptrekkingen en het vloeien van bloed, is deze Hallaal?"Hij antwoordde: "Het is geen probleem." Einde citaat.
Het Permanent Comité voor het uitvaardigen van Fataawa werd gevraagd over de volgende kwestie: "Wat is Het oordeel en regelgeving van het eten van vlees van dieren die in een moslimland geslacht zijn door middel van een elektrische schok? Wetende dat het dier getroffen is met een elektrische schok tot het op de grond valt, en direct erna de slagers gelijk het dier slachten als deze op de grond is gevallen."
Zij antwoordden: "Als de zaak is zoals genoemd dat de slager het dier slacht onmiddellijk na zijn val op de grond na de elektrische schok en in staat is het dier te slachten terwijl het dier nog leeft dan is het toegestaan van het vlees te eten. Echter wanneer het dier geslacht wordt nadat het dood is, het is niet toegestaan van het vlees te eten. Want in dit geval heeft het dier hetzelfde oordeel als de "gevallene'. Deze categorie is verboden verklaard door Allah behalve als deze geslacht wordt en zij is nog in leven. Het slachten heeft geen zin behalve bij een dier waarin leven bevestigd is door het bewegen van de poten, of het vloeien van bloed e.d. wat een bewijs is dat het leven nog aanwezig is tot het einde van het slachten. Allah (de Verhevene) zegt: "Verboden voor jullie zijn het kadaver, het bloed en het van de varkens en hetgeen waarover anders (dan de Naam) van Allah is uitgesproken, het gewurgde, het geslagene, het gevallene, het gestokene en dat waar de wilde dieren van gevreten hebben - behalve wat jullie geslachte hebben." (Soerat al-Maa-idah (5) aayah 3)
Het is toegestaan een gewond beest van vee die aan het risico van de aandoening dood kan gaan te eten, echter het moet alsnog geslacht worden. Zo niet, dan is het niet toegestaan ervan te eten." Einde citaat. (Zie Fataawa al-Ladjnah ad-Daa-iemah:22/455).
Er is ook elders gekomen in deze Fataawa (22/456) over deze zaak:
Allereerst: als de dood van het dier het gevolg is van een stroomstoot of het slagen op de kop en dan sterft voordat het geslacht wordt, heeft het dezelfde oordeel als het dier dat geslagen is, het is niet toegestaan van het dier te eten. Ook al wordt haar kop van de romp verwijderd of geslacht nadat duidelijk is dat zij (het dier) reeds dood is. Allah heeft dit soort vee verboden verklaard in Zijn Boek: "Verboden voor jullie zijn het kadaver, het bloed en het van de varkens en hetgeen waarover anders (dan de Naam) van Allah is uitgesproken, het gewurgde, het geslagene." (Soerat al-Maa-idah (5) aayah 3). Er is een consensus tussen geleerden dat zulk soortgelijks geslachte dieren (na hun dood) verboden zijn.
Echter wanneer het dier na de stroomstoot nog levend aangetroffen wordt zoals genoemd is en daarna alsnog geslacht wordt dan is het toegestaan van het vlees te eten. Uitgaande van de uitspraak van Allah in het laatste gedeelte van het vers: "...halve wat jullie geslacht hebben."
Allah heeft een uitzondering gemaakt van deze verboden dieren wat nog levend gevonden wordt en alsnog geslacht wordt. Het is dan toegestaan van het vlees te eten, aangezien het slachten invloed heeft op het dier, in tegenstelling tot een dier dat dood gaat door een elektrische stroomstoot vóór het slachten: het slachten heeft hierbij geen enkele invloed op het dier. Zo weten wij dat de Qor-aan het dier dat door een elektrische schok is gedood verboden heeft verklaard wanneer deze dood gaat vóór het slachten. Omdat een dier dat door een elektrische schok dood gaat hetzelfde is als het dier dat doodgeslagen wordt. Allah heeft het verbod ervan in de Qor-aan verduidelijkt behalve als het geslacht wordt en er leven in is.
Ten tweede willen wij duidelijk stellen dat het verdoven van dieren op een voor hen pijnlijke manier, Islamitisch niet toegestaan is. De Profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft het namelijk verboden om dieren te pijnigen en te kwellen. Wij worden in het algemeen juist opgedragen goed en zacht in de omgang te zijn met dieren en in het bijzonder tijdens het slachten. Ibnoe "Abbaas overlevert dat de Profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Neemt datgene met een ziel niet als doelwit." (Overgeleverd door imaam Moeslim).
In een andere overlevering van Moeslim overlevert Djaabir ibnoe "Abdillaah: "De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) verbood het martelen van dieren..."
Ook heeft Imam Moeslim overgeleverd van Shaddaad ibnoe Aws dat de Profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Waarlijk, Allah heeft wat betreft alles goedheid voorgeschreven. Als jullie doden, doodt dan op de beste wijze en als jullie slachten, slacht dan op de beste wijze en laat eenieder van jullie zijn mes (goed) slijpen en het te slachten dier geruststellen."
Het is een persoon toegestaan, wanneer hij moeite heeft met het slachten van een dier, dit te verdoven en het vervolgens te slachten, mits het nog in leven is. Ook is dit toegestaan als zich een andere noodzaak voordoet." Einde citaat.
Ten derde:
Als de zaak is zoals vermeld is, dat zij eerst het dier een elektrische schok toedienen en dan slachten, dan zijn hier drie situaties mogelijk:
1.Wanneer wij zeker weten dat het dier een lichte schok krijgt en nog in leven is en dan vervolgens levend geslacht wordt op de manier die hierboven genoemd is, dan is het dier toegestaan te eten.
2.Wanneer wij weten dat het dier aan de stroomstoot overlijdt, dan is het in dit geval niet toegestaan van het dier te eten.
3.Wanneer de situatie van het dier na de stroomstoot onduidelijk is, dan dienen we uit te gaan wat het gangbare is in een land. Wanneer het gangbare in een land is dat het dier pas geslacht wordt nadat het dood is dan is het niet toegestaan van het vlees te eten. En wanneer wij zeker weten dat het dier leven geslacht wordt dan is het toegestaan van het vlees te eten.
En Allah weet het beste.
Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjid, vraagnummer: 83362.