Vraag & Antwoord

Wat is de grens van een elektrische schok waardoor deze niet meer toegestaan is te eten?

We leven in Europa en vinden het moeilijk om halaal vlees te krijgen ... Wanneer de elektrische schok die een dier toegediend krijgt normaal is, ik bedoel de hoge elektrocutie -bij de slacht- hoe weten we dat deze hoge schok niet de slachtdier heeft gedood? Is er een bepaald teken die wij dan dienen waar te nemen?

Alle lof is voor Allah.

Het toedienen van elektrische schokken bij dieren vóór het slachten kan leiden tot het doden van het dier als er een hoge mate van voltage is. Zo kan ook het dier zijn bewustzijn verliezen wanneer de voltage weinig of medium is.

Wanneer de elektrische schok het dier doodt, is het niet toegestaan het dier te eten, omdat het een dood dier is waarover alle geleerden het eens zijn dat deze h'araam is. Maar wanneer de elektrische schok het dier niet doodt, en onmiddellijk erna het dier ritueel geslacht wordt dan is het legitiem, h'alaal en geoorloofd het te eten.

Dr. Mohammed al-Ashqar zegt: "Wanneer de schok fataal is voor het dier en deze doodt dan is hetzelfde als het dier dat geslagen is zoals deze genoemd is in de Qor-aan (interpretatie van de betekenis): "Verboden voor jullie zijn het kadaver, het bloed en het van de varkens en hetgeen waarover anders (dan de Naam) van Allah is uitgesproken, het gewurgde, het geslagene, het gevallene, het gestokene en dat waar de wilde dieren van gevreten hebben - behalve wat jullie geslachte hebben -.." (Soerat al-Maa-idah (5) aayah 3).

Wanneer het slachtdier haar bewustzijn verliest maar nog in leven is, en op de islamitische manier geslacht wordt dan is deze legitiem. Maar wanneer het dier niet geslacht wordt maar gelijk begonnen wordt met het ontvellen ervan en het in stukken snijden zonder het te slachten, dan is het verboden van de dier te eten en is niet halaal." Einde citaat. (zie publicatieblad van de Islamitische Fiqh Academy, nummer 10, onderzoek van Dr. Mohammed Ashqar getiteld: "De slachtdieren en de verwezenlijking van legitieme manieren om het slachten")

De vraag blijft: wat is het niveau van dodelijke elektrische schok die doodt en anderen (schokken) niet?

Het antwoord hierop is wat gekomen is in het besluit van de Islamitische Fiqh Raad van de Organisatie van Islamitische Conferentie (nr. 95), gebaseerd op de verslagen van deskundigen over dit onderwerp: "Dieren die na te zijn versuft (door een elektrische schok) alsnog ritueel worden geslacht zijn toegestaan te eten wanneer er technische voorwaarden zijn waarmee geweten wordt dat het slachtdier niet het leven heeft gelaten voor dat het geslacht wordt. De deskundigen op dit moment hebben dit onderzocht en zijn met het volgende vuistregels gekomen:

1. Dat is dat de elektroden aangebracht worden op het slapen van het dier of in de richting van de voorzijde – of achterhoofd.

2. De elektriciteitsspanning dient tussen de spanning van (100-400 volt) te zijn.

3. De intensiteit van de ampère dient te variëren tussen (0. 75 tot 1 ampère ) voor schapen, en tussen (2 tot 2.5 ampère) voor het vee.

4. De toepassing van elektrische stroom dient in een tijdsbestek te zijn die variërend is tussen (3 tot 6 seconden).

c. De te slachten dier mag niet versuft worden met een pistool die een naald heeft die de schedel doorboord of bijlstoot of een hamerslag.

d. Het is niet toegestaan om pluimvee een elektrische schok toe te dienen bij het slachten, omdat uit onderzoek is gebleken dat bij veel pluimvee dit leidt tot de dood voor het slachten.

e. Het is toegestaan om bij een versuft dier een combinatie van kooldioxide met lucht of zuurstof toe te dienen, of het gebruik van een pistool met een bolvormige kop die niet leidt tot zijn dood voordat het dier geslacht wordt. "Einde citaat.

Op basis van het bovenstaande: de elektrische schok die niet voldoet aan de bovengenoemde criteria die uiteengezet zijn in het vorige besluit van de Islamitische Fiqh Raad van de Organisatie van Islamitische Conferentie heeft hetzelfde oordeel als "het geslagene' (al-Mawqoedah) genoemd in Soerah al-An'aam versnummer 3. Het is aan degene die deze zaak nodig heeft om zorgvuldig te zijn in de toepasselijkheid van de voorwaarden.

Sheikh Ibn "Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) heeft een ander duidelijk teken vermeld waarmee je kunt weten of het dier gestorven is door de elektrische schok of voor zijn dood geslacht is. Hij zei: "Wanneer er (veelvuldig) bloed stroomt na het slachten van het dier betekent dit dat het dier niet gestorven is aan de elektrische schok, maar dat het dier verdoofd is en vervolgens geslacht. Hiervan uitgaand betekent het dat het slachtdier hallaal en toegestaan is. Aangezien de Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Als bloed (van het geslachte dier) vloeit en er de naam van Allah over genoemd is, eet ervan." Het is onmogelijk dat het bloed van een slachtdier normaal veel vloeit behalve wanneer het dier levend geslacht wordt.

Echter wanneer het slachtdier dood is dan zal het bloed na het slachten van kleur veranderen en stollen en alleen maar een heel kleine hoeveelheid het lichaam verlaten.

In ieder geval, indien deze elektrische schok die de vrager noemt niet ertoe leidt dat het slachtdier eraan overlijdt en het slachten mogelijke is voordat de ziel het lichaam verlaat, dan is het juist en het offer is halaal uitgaande van de uitspraak van Allah (de Verhevene) (interpretatie van de betekenis): "Verboden voor jullie zijn het kadaver, het bloed en het van de varkens en hetgeen waarover anders (dan de Naam) van Allah is uitgesproken, het gewurgde, het geslagene, het gevallene, het gestokene en dat waar de wilde dieren van gevreten hebben - behalve wat jullie geslachte hebben -.." (Soerat al-Maa-idah (5), aayah 3). Al deze dieren – behalve wat jullie geslacht hebben – hebben een oorzaak van hun dood, en zeker het gewurgde want die lijkt het meest op het dier die een elektrische schok krijgt. Ondanks dit heeft Allah een uitzondering gemaakt voor het dier dat geslacht wordt voordat het dood gaat, dan is het h'alaal. Uitgaande van dit is de elektrische schok alleen maar een middel om het slachten alleen te vergemakkelijken, maar wanneer deze elektrische schok leidt tot de dood van het dier dan is deze niet toegestaan en is het een kadaver." Einde citaat. (Noor "ala ad-Darb Fataawa ad-Oedhiyah, ad-Dzakaat en as-Sayd).

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenaddjid, vraagnummer: 112118.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN