Vraag & Antwoord

Is het toegestaan om rentegeld te spenderen in het belang van huisdieren e.d.?

Is het toegestaan rentegeld te gebruiken voor de huisdieren (zoals katten) die wij hebben in onze huizen of andere dieren? (Zoals het kopen ervan. Voer kopen met rentegeld enz.)

Alle lof is voor Allah.

Ten eerste:

Rentegeld is verboden en wordt gerekend tot de grote zonden. Derhalve is het niet toegestaan te rentenieren al is het gebruik ervan niet voor eigen belang maar voor het goede doel. Zijn eminente Sheikh "Abdoe l-"Aziez ibn Baaz (moge Allah tevreden met hem zijn) werd gevraagd: "Is het toegestaan om geld op de bank te storten om ermee rente te ontvangen, met in achtneming dat mijn bedoeling is om dit rentegeld te gebruiken voor het goede doel zodat dit geld niet verloren gaat?!

Hij antwoordde: "Het is niet toegestaan dit te doen, omdat dit de essentie van rente is die genoemd is door de mensen van kennis. Teksten uit de Soennah hebben duidelijk gesteld dat dit verboden is. Ook al zit er een goede bedoeling achter het ontvangen van rente, dan nog is dit verboden te ontvangen, omdat rente verboden is verklaar door Allah aangezien er een hele grote schadelijkheid en bedorvenheid aan gekoppeld is voor de maatschappij in zijn algemeenheid en in het bijzonder voor de armen en minder bedeelden. Het is voor de moslim mogelijk om zijn geld op de bank te zetten en ervoor te kiezen zijn geld te investeren in projecten en de winst in samenspraak met de bank neemt (dit heet al-Moedhaarabah)." (Zie Madjmoo' Fataawa ibn Baaz: 19/134). Einde citaat.

Ten tweede:

Wie zich schuldig heeft gemaakt aan rentenieren en berouw wil tonen dient af te zien van de rente die hij onterecht ontvangen heeft. Hij dient dit geld te geven aan de armen en de minder bedeelden of charitatieve projecten ermee te steunen waar iedereen baat bij heeft en voor ieders belang zoals ziekenhuizen, scholen, weeshuizen e.d.

De geleerden van de permanente commissie voor het uitvaardigen van Fataawa (religieuze uitspraken) hebben gezegd: "Het is verplicht om afstand te nemen van rente, want het behoort tot de verboden rente. Men dient dit rentegeld te gebruiken voor de algemene projecten waar moslims profijt van hebben zoals het geven aan de armen en de minder bedeelden om zo er van af te komen." Einde citaat. (Zie Fataawa al-Ladjnah ad-Daa-iemah: 16/532).

Sheikh ibn Baaz (moge Allah tevreden met hem zijn) zei: "Wanneer de noodzaak er is (en het niet anders kan) om geld te storten op rentebanken dan is er geen zonde hieraan met de wil van Allah uitgaande van de uitspraak van Allah (de Verhevene): "Terwijl Hij jullie waarlijk heeft uiteengezet wat Hij jullie heeft verboden, behalve hetgeen waartoe jullie waren genoodzaakt." (Soerat al-An'aam (6) aayah 119) Er is geen twijfel dat het overmaken van een bedrag naar iemand anders via een rentebank in dit tijdperk een noodzaak is en zo ook het storten van geld op de bank uit noodzaak zonder rente als voorwaarde te stellen (dat je zegt: "Ik stort mijn geld op jullie bank op voorwaarde dat ik zoveel percentage rente van jullie ontvang). Wanneer hij rente ontvangt zonder dit als voorwaarde te stellen of zonder dit te willen dan is het geen probleem deze rente te ontvangen om het vervolgens uit te geven voor charitatieve doeleinden zoals het helpen van de armen en minder bedeelden van de samenleving of het helpen van mensen die in de schuld zitten e.d. Maar hij mag het absoluut niet voor zichzelf behouden en ervan profiteren...!" Einde citaat. (Zie Madjmoo' Fataawa ibn Baaz 19/194-195).

Hiervan uitgaand zeggen wij: "Wanneer een moslim genoodzaakt is en automatische rente ontvangt van een rentebank of wanneer hij berouw heeft getoond van rente dient hij het rente geld te gebruiken voor algemene goede doelen. Als hij het geld wil schenken aan een instantie die zich om het lot van dieren bekommert e.d. en hij graag dit geld wil geven met het oogpunt van barmhartigheid voor de dieren zoals het kopen van voedsel e.d. dan is dit toegestaan. Want dit is in zijn algemeenheid al-Birr'. Imaams al-Boekhaarie (2363) en Moeslim (2244) hebben overgeleverd via Aboe Hoerayrah ïپ´: "Ze zeiden: "O Boodschapper van Allah! Worden wij beloond voor de goedheid jegens de dieren?!" De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "(Er is beloning verbonden aan het goed zijn) Voor elk levend wezen." (Overgeleverd door al-Boekhaarie en Moeslim).

Imaam an-Nawawi zei als toelichting op deze overlevering: "Deze overlevering moedigt aan om gerespecteerde dieren goed te behandelen, en het zijn dieren waarbij er geen gebod is deze te doden (zoals schadelijk dieren). Er is dus een beloning verbonden aan het geven van eten en drinken aan deze dieren. Het maakt dan niet uit of je de eigenaar ervan bent of het van iemand anders is." Einde citaat. Echter wanneer het houden van deze dieren meer een extravagantie is en het imiteren van het westen in het houden van huisdieren zoals honden dan is het voor de moslim niet toegestaan hen hierin te imiteren. Want dit behoort tot de onnozelheid en het onnodig verspillen van geld. Het heeft de voorkeur rentegeld te spenderen voor zaken die nuttig zijn voor de moslim zoals in zijn algemeenheid als specifieke gevallen. En zeker als wij weten dat er vele moslims zijn die hulp hard nodig hebben en niemand vinden die hen helpt of onderhoudt.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Moh'ammed Saalih al-Moenadjid, vraagnummer 153979.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN