Vraag & Antwoord

Wat is het oordeel over degene die het leven in het Hiernamaals ontkent?

Wat is het oordeel over degene die het leven in het Hiernamaals ontkent en beweert dat dit "fabels zijn van de middeleeuwen'? Wat is de manier om hen te overtuigen?

Alle lof is voor Allah. Wie het leven in het Hiernamaals ontkent en beweert dat dit fabels zijn van de middeleeuwen heeft zich buiten de oevers van de islam geplaatst. Allah (de Verhevene) zegt: "En zij zeggen: "Er is niets dan ons huidige leven en wij zullen niet opgewekt worden." En als jij (hen) kon zien wanneer zij voor hun Heer gebracht worden: Hij zal zeggen: "Is dit niet de Waarheid? zij zullen zeggen: "Zeker, bij onze Heer." Hij zal zeggen: "Proeft dan de bestraffing vanwege (wat) jullie plachten niet te geloven." (Soerat al-An'aam (06) aayah 29-30).

In een ander vers zegt Allah (de Verhevene): "Wee die Dag de loochenaars! Degenen dit de Dag des Oordeels loochenen. En niemand loochent die behalve elke zondige overtreder. Wanneer Onze Verzen aan hem worden voorgedragen, zegt bij: "Fabels van de vroegeren!" Nee! Wat zij plachten to doen heeft zelfs hun harten bedekt. Nee, voorwaar, zij zullen zeker op die Dag van hun Heer afgescheiden zijn. Vervolgens zullen zij zeker Djaahim (de Hel) binnengaan. Daarop wordt gezegd: "Dit is dat wat jullie plachten te loochenen." (Soerat al-Moetafifien (83) aayah 10-17). In Soerat al-Al-Foerqaan zegt Allah (de Verhevene): "Maar nee, zij loochenen het Uur. En Wij hebben voor wie het Uur loochent een laaiend vuur (de Hel) gereedgemaakt." (Soerat al-Foerqaan (25) aayah 11) en in Soerat al-"Ankaboet luisteren wij naar de uitspraak van Allah (de Verhevene): "En degenen die niet geloven in de Verzen van Allah en de ontmoeting met Hem: zij zijn degenen die wanhopen aan Mijn Barmhartigheid en zij zijn degenen voor wie er een pijnlijke bestraffing is." (Soerat al-"Ankaboet (29) aayah 23).

Wat betreft het overtuigen van hen die het leven in het Hiernamaals ontkennen en verloochenen zeggen wij:

Ten eerste: de zaak van de wederopstanding is iets wat de boodschappers en gezanten door de eeuwen heen hebben overgebracht in de Goddelijke Boeken en hemelse Boodschappen die zij gekregen hebben. Hun volkeren hebben dit met acceptatie aanvaardt; dus hoe kan het zijn dat zij dit ontkennen terwijl zij wel geloven in een theoretische standpunt van een filosoof, denker of een ideoloog ondanks dat dit niet de graad van de berichtgevingen van profeten heeft bereikt en deze denkbeelden in tegenstrijd zijn met de praktijk (Zoals de theorie van Charles Darwin die beweerde dat de mens afstamt van de aap. Deze theorie is hedendaags onderuit gehaald).

Ten tweede: de mogelijkheid de mens weder op te wekken is bevestigt door het verstand vanuit verschillende oogpunten:

1. Niemand ontkent dat hij geschapen is nadat hij "niets' was, en dat hij tot stand is gekomen nadat hij er niet is was. Degene die hem (de mens) geschapen heeft nadat hij niets was is zeker in staat hem te doen herscheppen. Zoals Allah (de Verhevene) zegt: "En Hij is Degene Die de schepping schept en haar daarna herhaalt en dat is voor Hem nog gemakkelijker. En Hij is Degene Die de schepping schept en haar daarna herhaalt en dat is voor Hem nog gemakkelijker." (Soerat ar-Roem (30) aayah 27). In een ander vers zegt Allah (de Verhevene): "Net zoals Wij de eerste schepping begonnen zullen Wij haar herhalen, als een belofte die Wij op Ons namen. Voorwaar, Wij zullen het doen." (Soerat al-Anbiyaa-e (21) aayah 104)

2. Niemand ontkent de geweldigheid en grootheid van de schepping van de hemelen en de aarde en de Grootheid van Degene die deze schepping tot stand heeft gebracht. Dus Degene die deze schepping geschapen heeft is in staat de mens te doen herscheppen en opnieuw leven te geven zoals hij was. Allah zegt: "De Schepping van de hemelen en de aarde is zeker groter dan de schepping van de mens, maar de meeste mensen weten het niet." (Soerat Ghaafir (40) aayah 57). Allah (de Verhevene) zegt verder: "Zien zij niet dat Allah, Degene Die de hemelen en de aarde geschapen heeft en Die nooit moe wordt van het scheppen van hen, bij machte is om het dode tot leven te brengen? Welzeker, Hij is waarlijk Almachtig over alle zaken." (Soerat al-Ah'qaaf (46) aayah 33).

Ook zegt Allah (de Verhevene): "Is Degene Die de hemelen en de aarde heeft geschapen niet bij machte om het gelijke ervan te scheppen? Zeker wel! En Hij is de Schepper, de Alwetende. Voorwaar, wanneer Hij iets wil (scheppen), dan zegt hij er slechts tegen: "Wees," en het is."(Soerat Yaasien (36) aayah 81-82).

3. Elk mens waarneemt de aarde wanneer deze droog en uitgestorven is en er niets op groeit. En wanneer er regen neerdaalt begint de aarde te groeien en te bloeien na "uitgestorven' te zijn geweest. Degene die in staat is de aarde te doen herleven is zonder twijfel ook in staat de doden te doen herleven. Allah (de Verhevene) zegt: "En het behoort tot Zijn Tekenen dat jij de droge aarde ziet, en als Wij er dan water op doen neerdalen, dan beweegt zij en zet zij zich uit. Voorwaar, Degene Die haar doet leven, doet zeker ook de doden leven. Voorwaar, Hij is de Almachtige over alle zaken." (Soerat Foeselat (41) aayah 39).

Ten derde: het doen herleven van de doden is waarlijk waargenomen door de zintuigen (het oog) waarover Allah ons heeft bericht: hierover heeft de Schepper ons in Soerat al-Baqarah in vijf plaatsen erover bericht: "Of degene die, toen hij langs een dorp kwam dat verlaten was en in ruïnes lag, zei: "Hoe kan Allah het na haar dood weer doen herleven?" Toen deed Allah hem voor honderd jaar dood zijn, en wekte hem weer op. Hij zei: "Hoe lang verbleef jij hier?" Hij zei: "Ik verbleef hier een dag of een gedeelte van een dag." Hij (Allah) zei: "Nee, jij verbleef hier honderd jaar; kijk naar je voedsel en je drank, zij zijn niet bedorven; en kijk naar je ezel, zodat Wij jou tot een Teken voor de mens maken. En kijk naar hoe Wij de beenderen in elkaar zetten en met vlees bedekken." En toen hem dit duidelijk werd, zei hij: "Ik weet dat Allah Almachtig is over alle dingen." (soerat al-Baqarah (2) aayah 259).

Als vierde: de wijsheid verordent dat er wederopstanding moet zijn na de dood opdat elk ziel beloont/bestraft wordt voor hetgeen het uitgevoerd heeft. Als dit er niet was dan zou de schepping van de mens nutteloos en zinloos zijn en heeft de mens geen enkele meerwaarde en zou er tussen de mens en de dieren geen verschil zijn in dit wereldse leven. Allah (de Verhevene) zegt: "Dachten jullie dat Wij jullie zo maar geschapen hebben? En dat jullie niet tot Ons terugkeren?" Verheven is Allah, de Ware Koning er is geen god dan Hij, Heer van de Edele Troon." (Soerat al-Moe-eminoen (23) aayah 115-116).

Allah (de Verhevene) zegt verder: "Voorwaar, het Uur zal komen. Ik sta op het punt om Zelf te onthullen dat iedere ziel beloond zal worden voor wat zij nastreeft." (Soerat TaaHaa (20) aayah 15). Allah (de Verhevene) zegt verder: "En zij zweren bij Allah hun duurste eden dat Allah degene die sterft niet zal opwekken: integendeel, het is als een belofte waar Hij Zich aan heeft verbonden, maar de meesten van hen weten het niet. (Hij zal hen opwekken) om hun dat waar zij over twistten duidelijk te mdwn en om degenen die ongelovig waren te doen weten dat zij leugenaars waren. Voorwaar, Ons Woord tegen iets wat Wij willen. is dat Wij er slechts tegen zeggen: "Wees" en het is." (Soerat an-Nah'l (16) aayah 38-40). In Soerat at-Taghaaboen zegt Allah (de Verhevene): "Degenen die ongelovig zijn veronderstellen dat zij niet opgewekt zullen worden. Zeg: "Welzeker, bij mijn Heer! Jullie zullen zeker opgewekt worden en vervolgens zullen jullie op de hoogte gebracht worden van wat jullie bedreven hebben. En dat is voor Allah gemakkelijk." (Soerat at-Taghaaboen (64) aayah 07). Wanneer je deze overduidelijke bewijzen aan de ontkenner voorlegt en toch blijft hij hardnekkig vasthouden aan zijn ontkenning dan behoort hij waarlijk tot dezen die arrogant zijn de Waarheid te aanvaarden en aan te nemen

En Allah weet het beste.

Bron: Fataawa Sheikh Moh'ammed ibn Saalih a-"Oethaymien (moge Allah hem genadig en Barmhartig wezen) vraagnummer: 51.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN