Vraag & Antwoord

Is het het uitspreken de shahaadah voldoende om het Paradijs binnen te treden?

Is het uitspreken van de twee getuigenissen (dat er geen god met recht aanbeden wordt dan Allah is, en dat Moh'ammed de boodschapper van Allah is) genoeg om het Paradijs te betreden?!

Alle lof is voor Allah.

Islaam houdt niet alleen het uitspreken de twee getuigenissen, maar het is noodzakelijk dat er aan voorwaarden wordt voldaan opdat deze getuigenis daadwerkelijk ook waar wordt gemaakt opdat degene die het uitspreekt zich moslim kan noemen. De islam is gebouwd op geloofsovertuigingen, en het uitspreken en het verrichten van daden. Op het gezag van "Oebaadah ibn Saamit dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Wie getuigt dat er geen god is, behalve Allah alleen, zonder partner of iets aan Hem toe te kennen en dat Mohammed Zijn dienaar en Boodschapper is en dat Jezus Zijn dienaar en Boodschapper is, een woord waarmee Allah Maria heeft begunstigd en een geest gecreëerd door Hem en dat het Paradijs waarheid is en dat de Hel waarheid is; Allah zal hem toelaten tot het Paradijs door welke acht poorten hij maar wenst." (Overgeleverd door al-Boekhaari (3252) en Moeslim (28).

Sheikh Abdoe r-Rah'maan ibn Hassan ibn Moh'ammed ibn "Abdoelwahaab zei als commentaar op deze overlevering: "Oftewel: degene die het uitspreekt, en weet wat de betekenis inhoud, en zowel openlijk als innerlijk ernaar handelt. Het is noodzakelijk dat deze getuigenis gepaard gaat met kennis, zekerheid, en handelingen die hiermee in verband worden gebracht. Zoals Allah (de Verhevene) zegt: "Weet dat er geen god is dan Allah." (Soerat Moh'ammed (47) aayah 19). En de uitspraak van Allah (de Verhevene) "...behalve wie van de Waarheid getuigen terwijl zij kennis hebben". (Soerat az-Zoekhroef (43) aayah 86). Wat betreft het uitspreken ervan zonder kennis te hebben van de betekenis ervan, zonder zekerheid, en zonder daden die ermee verbonden zijn zoals het nemen van afgoderij, zuiverheid (Ikhlaas) in zowel daden als woorden en het verrichten van zowel daden met de tong, het hart als de ledematen heeft geen profijt en nut hiermee. Hierover is er een overeenstemming bereikt tussen geleerden." (Einde citaat).

Imaam al-Qortobi zei in zijn boekwerk "Al-Moefh'im "alaa Sah'ieh' Moeslim" onder paragraaf: "Het is niet voldoende om alleen maar de getuigenis uit te spreken, maar het hart dient ervan overtuigd te zijn": "... dit duidt op de verdorvenheid van extremisten van Al-Moerdji-ah (Al-Moerdji-ah: Eén van de dwalende groeperingen in de Islaam. Zij zijn degenen die de daden scheiden (irdjaa-e) van al-Iemaan (het Geloof). De daden behoren volgens hen niet tot al-Imaan en al-Imaan is enkel en alleen het erkennen met het hart. De grote zondaar is bij hen dan ook een gelovige met een volmaakt geloof, al verricht hij nog zoveel zonden en al laat hij nog zoveel verplichtingen na. Al-Djahmiyyah hebben ook hun methodiek en dit extreem is het tegengestelde van het extreem van de methodiek van al-Khawaaridj (zie Sharh'oe Loem'atoe l-I'tiqaad van al-Imaam Ibn "Oethaymien - moge Allah hem genadig zijn).) die beweren dat het uitspreken van de twee getuigenissen voldoende is voor oprecht geloof. De overleveringen genoemd in deze paragraaf duiden op de ongeldigheid ervan. De geloofsleer van de Al-Moerdji-ah is een bedorven geloofsleer want het keurt hypocrisie goed en oordeelt over de hypocriet dat hij volledige geloof bezit (want als je de getuigenis maar uitspreekt) (Dit is onjuist want Allah zegt in de Qor-aan: Soerat al-Moenaafiqoen "Wanneer de huichelaars tot jou komen, dan zeggen zij: "Wij getuigen dat jij zeker de Boodschapper van Allah bent". En Allah weet dat jij zeker Zijn Boodschapper bent en Allah getuigt dat de huichelaars zeker leugenaars zijn." ( Soerat Al-Moenaafiqoen (63) aayah 1)) en dit zonder twijfel ongeldig en onwaar." Einde citaat.

In de voorgaande overlevering is er een zinsdeel die hierop duidt en dat is de profeet's uitspraak: "Wie getuigt" en een getuigenis is niet voldoende behalve wanneer dit met kennis, zekerheid, zuiverheid en oprechtheid is." (Zie Fath al-Madjied blz. 36). En de voorwaarden van de getuigenis dat er geen god is dan Allah zijn er zeven. Deze zijn beknopt:

1. De eerste voorwaarde is Al-i'lm (kennis).

Het is een verplichting voor een ieder die de Shahaadah uitspreekt, dat diegene weet wat het betekent. Allah (de Verhevene) zegt in de Qor-aan: "Weet, dat er geen god is dan Allah." (Soerat Moh'ammed (47) aayah 19). Als iemand dus negeert dat Allah (de Verhevene) de Enige is Die het waard is aanbeden te worden, dan is zijn Islam tenietgedaan. Om deze reden is kennis een fundamentele voorwaarde voor de acceptatie van iemand's Islam. In een overlevering is gekomen: "Degene die sterft en weet "Laa ilaaha illallaah'; dat er niets het waard is aanbeden te worden behalve Allah, zal het Paradijs binnentreden." (Overgeleverd door imaam Moeslim)

Allah (de Verhevene) zegt: "Dit is een Verkondiging voor de mensen,opdat zij daardoor gewaarschuwd zullen worden, en opdat zij weten dat Hij de Enige God is en opdat de bezitters van verstand de vermaningen ter harte zullen nemen." (Soerat Ibraahiem (14) aayah 52). Het is erg belangrijk te vermelden dat Allah (de Verhevene) niet zei:" Opdat zij zeggen dat Hij Eén is", Hij zei: "Opdat zij weten dat Hij Eén is."

2. De tweede voorwaarde is Al-Yaqeen (zekerheid).

De dienaar dient absolute zekerheid te hebben over het feit dat alle aanbiddingen alleen aan Allah (de Verhevene) gericht mogen zijn en hij mag hierover niet twijfelen.

Allah (de Verhevene) zegt: "Voorwaar, de gelovigen zijn slechts degenen die in Allaah en Zijn Boodschapper geloven, die vervolgens niet twijfelen en die met hun bezittingen en hun levens strijden op de Weg van Allah. Zij zijn de waarachtigen." (Soerat al-H'oedjoeraat (51) aayah 15).

3. De derde voorwaarde van is Al-Qoebool (acceptatie).

Wanneer een persoon heeft geleerd over Tewhied en de betekenis van "Laa ilaaha illallaah' en Al-Yaqeen heeft, moet hij vervolgens mondeling getuigen dat hij de Shahaadah accepteert en dit om geen enkele reden ontkent, behalve onder Iqraah (dwang).

Allah (de Verhevene) zegt: Voorwaar, toen er tot hen gezegd werd: "er is geen god dan Allah" Toen waren zij hoogmoedig. En zij zeggen: Zullen wij dan onze goden achterlaten vanwege een bezeten dichter." (Soerat as-Saaffaat (37) aayah 35-36).

4. De vierde voorwaarde van Tawh'ied is Al-Inqiyaad (inschikkelijkheid).

Allah (de Verhevene) zegt: "Bij jou Heer, zij geloven niet totdat zij jou laten oordelen over waar zij over van mening verschillen en dan in zichzelf geen weerstand vinden tegen wat jij oordeelde, en zij aanvaarden volledig". (Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 65)

5. De vijfde voorwaarde van Tawh'ied is As-Sedhq (oprechtheid).

Degene die Tewhied verklaart met zijn tong en dan de betekenis verwerpt met zijn hart, zijn Tewhied zal niet geaccepteerd worden en het zal hem niet redden, zoals Allah (de Verhevene) duidelijk zegt over de Moenafiqoen (huichelaars): "Wanneer de huichelaars tot jou komen, dan zeggen zij: "Wij getuigen dat jij zeker de Boodschapper van Allah bent". En Allah weet dat jij zeker Zijn Boodschapper bent en Allah getuigt dat de huichelaars zeker leugenaars zijn." (Soerat Al-Moenaafiqoen aayah 1).

Allah (de Verhevene) beantwoordt hen (de huichelaars) door te zeggen: "En er zijn onder de mensen, die zeggen: "Wij geloven in Allah en in de laatste Dag, terwijl zij geen gelovigen zijn." (Soerat al-Baqarah (2) aayah 8).

6. De zesde voorwaarde van Tawh'ied is Al-Ikhlaas (eerlijkheid/zuiverheid).

Al-Ikhlaas is het toekennen van alle aanbiddingen aan Allah (de Verhevene) Alleen, niet voor iets of iemand anders. Allah (de Verhevene) zegt: "Zij werden niets anders bevolen dan Allah met de zuivere aanbidding te bidden." (Soerat al-Bayyinah (98) aayah 5). De Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Allah heeft het Vuur verboden verklaard voor eenieder die "Laa ilaaha illallaah' zegt op de Weg van Allah." (Overgeleverd door al-Boekhaari en Moeslim). Hij (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft ook gezegd: "De gelukkigste mensen met mijn voorspraak op de Dag des Oordeels zijn zij die "Laa ilaaha illallaah' oprecht vanuit het hart zeggen (tegen Allah)" (Overgeleverd door imaam al-Boekhaarie).

7. De zevende voorwaarde voor Tawh'ied is Al-Mah'abbah (Liefde).

Allah (de Verhevene) zegt: "En er zijn onder de mensen die naast Allah afgoden nemen, die zij liefhebben met de liefde als (die) voor Allah, maar degenen die geloven zijn sterker in liefde voor Allah." (Soerat al-Baqarah (2) aayah 165). En de voorwaarden voor het tweede gedeelte van de getuigenis "dat Moh'ammed' de boodschapper van Allah' zijn hetzelfde als de voorwaarden van "laa illaaha illa llah' en dit is genoemd is de vragen 9104 en 12295.

En Allah weet het beste.

Bron: www.islamqa.com, vraagnummer: 82857.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN