Vraag & Antwoord

Hoe wisten de engelen dat de mens verderf zal zaaien op aarde?

Welk schepping was er eerst: de schepping van de mens of de schepping van de engelen? En als eerste de schepping van de engelen er was, hoe wisten zij dan dat de mensheid verderf zal zaaien op aarde zoals genoemd in Soerat al-Baqarah versnummer 30?

Er is geen twijfel dat de schepping van de engelen voor de schepping van Aadam (vrede zij met hem) was. In vele Qor-aan verzen heeft Allah ons bericht dat Hij de engelen op de hoogte heeft gesteld, dat Hij een mens zal scheppen uit klei. Daarna (na de schepping) heeft Allah de engelen bevolen om de knieling te doen voor wanneer zijn schepping compleet is als eerbetoon voor dit "nieuwe' schepsel van Allah. Dit is een overduidelijk bewijs dat de engelen voor de mensheid waren. Allah (de Verhevene) zegt: "Toen jouw Heef tot de Engelen zei: "Voorwaar, Ik schep een mens uit aarde. En Ik vervolmaak hem, en blaas hem van de Geest in." Toen knielden zij zich voor hem neer." (Soerat Saad (38) aayah 71-72).

Verder heeft Allah (de Verhevene) ons bericht in Soerat al-Baqarah over de bespreking met de engelen voor de schepping van Aadam, dit is tevens een duidelijk bewijs dat de engelen voor Aadam (vrede zij met hem) geschapen werden. Allah (de Verhevene) zegt: "En toen jouw Heer tot de Engelen zei: "Voorwaar, Ik zal op aarde een gevolmachtigde aanstellen," zeiden zij: "Gaat U daarop iemand aanstellen die verderf zal zaaien en bloed zal vergieten, terwijl wij U roemen met de lofprijzing die U toekomt en wij U heiligen?" Hij zei: "Voorwaar, Ik weet wat jullie niet weten" (Soerat al-Baqarah (2) aayah 30). Maar de vraag is: hoe wisten de engelen dit?! Hoe wisten zij dat deze nieuwe schepsel verderf zal zaaien op aarde en bloed zal laten vloeien?! De geleerden hebben verschillende uitspraken en meningen hierover vermeld:

De eerste mening:

De engelen wisten dit doordat Allah hen hierover heeft geïnsinueerd, al is dit niet genoemd in voorgaand vers. Dit is de mening van ibn Mas'oed, ibn "Abbaas, Hassan al-Basrie, Moedjaahid, Qataadah en ibn Taymiyyah. Dit is vermeld in het boek "Zaad al-Masir' van ibn al-Djawzie deel 1 blz. 60. Deze mening is de mening van het grote gros Tefsier (exegese) geleerden zoals Sheikh al-islaam ibn Taymiyyah dit vermelde in "Madjmoo' al-Fataawaa' 7:382

Ibn al-Qayyiem zei: "Hierin is een bewijs dat Allah de engelen dit heeft geleerd, dat de mens verderf en onheil zal zaaien op aarde, want hoe kan het zijn dat de engelen iets zeggen wat zij niet weten terwijl Allah zegt, en Zijn uitspraak is Waarheid: "Zij nemen het woord niet voor Hem en zij handelen op Zijn bevel." (Soerat al-Anbiyaa-e (21) aayah 27).

De engelen spreken en handelen niet behalve op Allah's bevel zoals Allah zegt: "en zij voeren uit wat hen bevolen wordt." Einde citaat. Zie "Miftaah' Daar as-Sa'aadah:1/12.

Tweede mening:

De engelen hebben een parallel getrokken met de schepping die Aadam voor is gegaan op aarde, de Djinn. Zij waren eerder op aarde dan de mens en zijn hebben op aarde verderf gezaaid en bloed laten vloeien. De engelen wisten hiervan en zij trokken een vergelijking met de mens dat hun situatie hetzelfde zal zijn als de Djinn.

Dit is de mening van ibn "Abbaas, Aboe al-"Aaliyah en Moeqaatil. Zie Zaad al-Masir: 1/61.Sheikh al-"Oethaymien zei: "De uitspraak van Allah (de Verhevene): "Gaat U daarop iemand aanstellen die verderf zal zaaien en bloed zal vergieten" kan erop wijzen dat er een schepping voor de mens was die verderf zaaide, dat er op aarde een schepping was die verderf zaaide op aarde en daarom vroegen de engelen dit aan Allah en de engelen wisten dit." Zie Tefsier al-Qor-aan al-Kareem 1/30.

Derde mening:

De engelen begrepen dit aan de hand van de natuurlijk schepping van de mens, hoe hij geschapen is. De engelen zagen Aadam nadat de ziel in hem geblazen werd, zij wisten aan de hand van hoe zijn schepping was de mens later verderf zal zaaien en bloed zal laten vloeien.

Vierde mening:

De engelen begrepen dit aan de hand van het woord "khaliefah' (rechter/leider). De "khaliefah' is degene die oordeelt tussen de mensen in hun geschillen. De betekenis hiervan is: "als er een rechter is die oordeelt tussen de mensen, dan is het onherroepelijk dat er onrecht tussen hen plaats zal vinden, de rechter oordeelt tussen hen om hen af te houden van verderf e.d."

Je ziet beste vrager dat er verschillende uitspraken zijn over dit onderwerp; er is geen duidelijk helder bewijs uit het Boek van Allah (de Verhevene) of de Soennah van de boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) over een van deze uitspraken. Maar het zijn uitspraken van geleerden die zij hebben afgeleid van verschillende teksten; het kan zijn dat het juist is, maar het kan ook zijn dat het (de uitspraak) niet juist is. Maar Allah wil dat wij van dit verhaal een lering trekken, en de geerde positie welke Allah de mens toen hij geschapen werd gegeven heeft boven andere schepselen door de engelen voor hem de knieling te laten doen. Kennis over dit onderwerp is een zaak waar geen schade aan zit wanneer iemand dit niet weet, en daarom is het Boek van Allah niet gekomen met uitvoerige uiteenzettingen of speculaties over dit onderwerp. En Allah is het die beter weet over dit onderwerp.

Opmerking: de vraag van de engelen gericht naar Allah toe over de schepping van Aadam en zijn nageslacht is niet in tegenspraak met de wijsheid of tegen de Beslissing van Allah, en ook niet wegens afgunst naar de kinderen van Aadam zoals sommigen zullen denken. Allah heeft de engelen beschreven als: "Zij nemen het woord niet voor Hem en zij handelen op Zijn bevel", oftewel: zij vragen hem niet iets zonder Zijn toestemming. Maar de vraag is meer om te weten wat de wijsheid achter de schepping is: "Onze Heer, wat is de wijsheid achter Uw schepping, wetende dat er onder hen verderf gaat zaaien op aarde en bloed vergiet, als het (de nieuwe schepping) is om U te aanbidden... wij roemen U met de lofprijzing die U toekomt en wij heiligen U, wij bidden tot U, er al geen verderf komen van onze zijde, komen wij tekort met betrekking tot aanbiddingen...? Allah geeft als antwoord: "Ik weet wat jullie niet weten." Oftewel: ik weet een belang en waarde die verbonden is aan deze nieuwe schepping boven het verderf wat jullie Mij hebben genoemd, een belang wat jullie (engelen) niet weten. Want IK zal onder hen profeten doen voortkomen, gezanten zal ik uit hen voortbrengen, er zijn onder de mensen martelaren (shoehadaa-e) en waarachtigen, aanbidders, nabijgebrachten (awliyaa-e), geleerden, vrezenden, oprechten die de boodschappers en de boodschap waarmee zij gekomen zijn volgen." (zie Tefsier ibn Kethier 1/69).

Bron: www.islamqa.com, vraagnummer: 128573.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN