Vraag & Antwoord

Behoort Iblies tot de engelen of niet?

Is Iblies een engel? En als hij daadwerkelijk een engel is, hoe kan het dan zijn dat hij Allah ongehoorzaam is geweest terwijl wij weten dat engelen hun Heer nooit ongehoorzaam zijn?! En als hij behoort tot de Djinn, hij heeft dan toch de (vrije) keuze om Allah te gehoorzamen of ongehoorzaam te zijn (niet zoals de engelen)?! Ik wil graag hier meer over weten.

Alle lof komt Allah toe voorts:

Iblies, moge Allah hem eeuwig vervloeken, behoort tot de Djinn, hij was nooit een engel van de engelen geweest. De engelen zijn een geerde dienaren die Allah nooit ongehoorzaam zijn en hetgeen uitvoeren wat Allah (de Verhevene) hen opdraagt:"Zij vrezen hun Heer boven hen en zij doen wat Hij beveelt." (Soerat an-Nah'l (16) aayah 50).

Er zijn vele duidelijke Qor-aanische teksten gekomen die verhelderen en verklaren dat Iblies behoort tot de Djinn en niet tot de engelen waaronder:

1. Allah (de Verhevene) zegt:"En (gedenkt) toen Wij tot de Engelen zeiden: "Knielt jullie eerbiedig voor Adam neer," toen knielden zij, behalve Iblies, hij behoorde tot de Dijinn's en hij schond het gebod van zijn Heer. Zouden jullie dan hem en zijn nageslacht als helpers naast Mij nemen, terwijl zij voor jullie vijanden zijn? Slecht is de ruil voor onrechtvaardigen!" (Soerat al-Kahf (18) aayah 50).

2. Allah heeft ook verduidelijkt dat de Djinn geschapen zijn uit vuur. Allah zegt: "En Wij hebben daarvoor de Djinn's geschapen uit een gloeiend vuur." (Soerat al-H'idjr (15) aayah 27). In een ander vers zegt Allah (de Verhevene): "Hij (Allah) heeft de Djinn's geschapen van een rookloze vlam van vuur." (Soerat Ar-Rah'maan (55) aayah 15). In een authentieke overlevering die overgeleverd is door "Aa-ieshah (moge Allah tevreden met haar zijn) dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De engelen zijn geschapen uit licht (Noer), en de Djinn is geschapen uit een rookloze vlam, en Aadam is geschapen uit wat voor jullie beschreven is (d.w.z. wat Allah beschreven heeft in Qor-aan, zand, stof/klei)." (Overgeleverd door imaam Moeslim in zijn Sah'ieh' (2996) en Ah'mad (24668), al-Bayhaqie in Soenen al-Koebra (18207) en ibn H'ibbaan (6155)). één van de kenmerken van de engelen is dat zij dus geschapen zijn uit licht en de Djinn uit rookloze vuurvlam. In Qor-aan verzen is gekomen dat Iblies (moge Allah hem vervloeken) geschapen is uit een rookloze vlam. Dit zegt Iblies zelf over zichzelf toen Allah hem vroeg over zijn weigering de neerknieling (Soedjoed) te doen voor de engelen: "Hij (Allah) vroeg: "Wat belemmerde jou je neer te knielen, toen Ik het jou beval?" Hij zei: "Ik ben beter dan hem (Adam); U hebt mij uit vuur geschapen terwijl U hem uit aarde hebt geschapen." (Soerat al-A'raaf (7) aayah 12)

Deze en andere Qor-aanteksten duiden erop dat hij- Iblies- behoort tot de Djinn en niet tot engelen.

3. Allah heeft de engelen in Zijn Edele Boek beschreven met verschillende eigenschappen zoals de uitspraak van Allah (de Verhevene): "O jullie die geloven, behoedt jullie zelf en jullie gezinsleden voor de Hel, die als brandstof mensen en stenen heeft, waarover strenge en hard optredende Engelen zijn aangesteld, die Allah niet ongehoorzaam zijn in wat Hij hun beveelt, en die uitvoeren wat hun is bevolen." (Soerat at-Tah'riem (66) aayah 6) Allah zegt elders in de Qor-aan: "En zij zeiden: "De Bamhartige heeft Zich een zoon genomen." Heilig is Hij! Zij (de Engelen) zijn slechts geëerde dienaren! Zij nemen het woord niet voor Hem en zij handelen op Zijn bevel." (Soerat al-Anbiyaa-e (21) aayah 26-27). In soerat an-Nah'l zegt Allah (de Verhevene):"En voor Allah werpt alles van de levende wezens in de hemelen en alles op de aarde zich neer, en (ook) de Engelen, en zij zijn niet hoogmoedig. Zij vrezen hun Heer boven hen en zij doen wat Hij beveelt." (Soerat an-Nah'l (16) aayah 49-50). Het is dus niet mogelijk dat engelen hun Heer ongehoorzaam zijn (in tegenstelling tot Iblies), aangezien de engelen gevrijwaard zijn van het zondigen en geschapen zijn Allah te gehoorzamen.

4. Het feit dat Iblies niet behoort tot de engelen betekent dat hij niet natuurlijk voor aanbidding geschapen is en Allah altijd te gehoorzamen (zoals de engelen). Net zoals wij mensen die een keuze hebben Allah gehoorzaam te zijn of niet heeft ook Iblies deze keuze. Allah zegt: "Zeg (O Moh'ammad): "Het is aan mij geopenbaard dat een aantal Djinn's heeft meegeluisterd, waarop zij zeiden: 'Voorwaar, Wij hebben een verbazingwekkende Qor-aan gehoord. Hij (de Qor-aan) leidt tot het juiste, toen geloofden wij erin, en wij zullen nooit één deelgenoot aan onze Heer toekennen." (Soerat Djinn (72) aayah 1-2).

Verder is het zo dat er onder de Djinn zowel gelovigen als ongelovigen zijn: "En voorwaar, onder ons (Djinn) zijn er die zich aan Allah hebben overgegeven en onder ons zijn er die afwijken (van het rechte Pad). Wie zich heeft overgegeven: zij zijn degenen die de rechte Leiding gekozen hebben." (Soerat Djinn (72) aayah 14).

De Tefseergeleerde ibn Kethier zei: "Hassan al-Basrie zei: "Het is nooit zo geweest dat Iblies behoorde tot de engelen, omdat hij de oorsprong is van de Djinn, zoals Aadam de oorsprong is van de mensheid." (Overgeleverd door at-Tabaraanie 3/89).

Sommige geleerden stellen dat Iblies behoorde tot de engelen en dat hij de "pauw' onder de engelen was en de meest gedreven was onder de engelen in het verrichten van aanbiddingen....en nog meer van soortgelijke uitspraken en speculaties.

Vele van deze speculaties zijn berichtgevingen van "israa-ieliyyaat', en velen van deze teksten staan haaks in tegen de Qor-aan en zijn tegenstrijdig.

En Allah weet het beste.

Bron: www.islamqa.com, vraagnummer: 8976.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN