Vraag & Antwoord

Ik deed vroeger dingen die h'araam waren en werd ervoor betaald.

Ik deed vroeger dingen die h'araam waren en werd ervoor betaald. Moet ik, nu ik berouw heb getoond, het geld teruggeven aan de mensen die mij hadden betaald?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Sheikh Moeh'ammad Saalih' al-Moenaddjied heeft gezegd:

Wanneer een persoon vroeger dingen deed die h'araam waren en ervoor betaald werd, nu berouw toont, moet hij het geld dat hij er aan verdiend heeft wegdoen, maar hij moet het niet teruggeven aan de mensen die hem betaald hadden.

Dus een prostituee die geld verdiende aan zinaa moet het niet teruggeven aan haar vroegere klanten wanneer zij berouw heeft getoond. De zanger die betaald werd voor het zingen van verboden liedjes moet het geld dat hij verdiende niet teruggeven aan zijn publiek wanneer hij berouw heeft getoond. Degene die vroeger alcohol of drugs verkocht, moet het geld niet teruggeven aan zijn vroegere klanten wanneer hij berouw heeft getoond. Degene die in ruil voor geld valse getuigenissen aflegde, moet de persoon die van zijn diensten gebruik maakte niet terugbetalen wanneer hij berouw heeft getoond- en zo verder. De reden hiervoor is dat als het geld teruggeven wordt aan de zondaar, hij zowel geprofiteerd heeft van de zonde als van het h'araam geld (wat de kans vergroot voor het herhalen van meer verboden daden). Dit is de mening van Sheikh al-Islaam Ibn Taymieyyah en het wordt beschouwd als de meest correcte mening door zijn student Ibn al-Qayyiem. (al-Madaariedj, 1/390.)

(Uit het boek "Ik wil berouw tonen, maar?")

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN