Vraag & Antwoord

Haar man wil een huis kopen met rente

Mijn zus is van plan een huis te kopen via de bank, dus met intrest. Zij kent de gevolgen van Riba en zij is er tegen om het te doen. Het probleem hier is dat haar man erop staat om die huis te kopen, het interesseert hem niet of het nu h'araam is of niet. Mijn zus heeft al alles geprobeerd om die koop te voorkomen, maar haar man is vastberaden. Zij vreest nu dat als ze er niet mee toestemt, er een scheiding van zal komen. Wat is haar positie in de Islaam in dit geval? Treft zij ook schuld als ze het huis toch koopt? Ze doet het ten slotte niet met vrije wil. Alstublieft stuur me zo snel mogelijk een antwoord. Djazakallaahoe khayran.

In de Naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige

Onder de middelen die tot een oplossing kunnen leiden in uw situatie, raden wij u het volgende aan:

- De echtgenoot vertellen over het gevaar van rente (ar-ribaa) en hem waarschuwen voor de straf van Allah de Verhevene voor deze vernietigende zonde. Allah zegt (vertaling): "Degenen die van de rente eten zullen niet anders opstaan als degene die opstaat en door de satan tot bezetenheid is geslagen. Dat is omdat zij zeggen: "De handel is te vergelijken met rente." Maar Allah heeft de handel toegestaan en de rente verboden. En wie nadat de vermaning van zijn Heer heeft, zijn zaak is aan Allah, maar wie het herhaalt: zij zijn de bewoners van de hel, zij zijn daarin eeuwig levenden." (soerat Al-Baqarah (2), aayah 275).

Het gebruiken van rente duidt op verwaarlozing van de wetten van Allah en rebellie jegens Hem. "Abdoellaah ibn H'andhalah (Allah's tevredenheid zij met hem) heeft overgeleverd dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Een dirham ribaa die men gebruikt terwijl hij weet (dat rente verboden is), is erger bij Allah dan 36 keer het plegen van zinaa ." (al-Boekhaarie, Moeslim en authentiek verklaard door al-Albaani in Sah'ieh' al-Djaami' onder nummer 3375)

- Praten met mensen die invloed op hem kunnen uitoefenen, en zeker met mensen uit zijn directe omgeving.

- Hem het bestaan van een potentiële scheiding bekendmaken, en hem over het gevaar ervan waarschuwen. Scheiding leidt tot een breuk in het gezin en het is een ramp voor de sociale ontwikkeling van de kinderen. Een scheiding heeft naast deze bekende effecten, ook effecten die per persoon verschillen en een diepe indruk achterlaten op de betrokkenen, vooral de kinderen. Tevens dient men hem te vertellen dat de shaytaan een wens heeft, en deze is om het gezin uiteen te drijven. Dit is overgeleverd in verschillende ah'aadieth.

- Hem duidelijk maken dat het kopen van een huis naar een later tijdstip verschoven kan worden, en het is belangrijk dat zij hem duidelijk maakt dat zij samen met hem hun best gaan doen om geld bij elkaar te sparen voor een huis in de toekomst.

- Wanneer deze stappen geen effect hebben is het beste dat u persoonlijk contact opneemt met een Imaam, die bemiddelt tussen jullie om het probleem op te lossen.

Moge Allah de Verhevene een uitweg vinden voor jullie problemen.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN