Vraag & Antwoord

Is het vieren van kerst haraam?

Ik vraag me af wat de status is van kerst. Is het deelnemen hieraan toegestaan in de Islaam?

In de Naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

 

Zoals bekend staat, worden er in de maand december van elk jaar diverse feesten ter gelegenheid van diverse evenementen gevierd: Sint Nicolaas, kerstmis en Nieuwjaar.

 

Deze feesten zijn niet voor moslims bedoeld, en mogen zij volgens hun geloof geen deelname aan betuigen, met andere woorden: deze feesten zijn voor hen verboden (H'araam). Toch zien wij sommige zwakke moslims ter deze gelegenheden cadeautjes kopen, kerstkaarten versturen, vuurwerk kopen, oud en nieuw vieren etc.

 

Het is voor elke moslim verplicht om zijn broeders en zusters erop te attenderen dat het niet toegestaan is deel te nemen aan deze feesten en loyaal te zijn aan het bevel van Allah (de Verhevene).

 

De betekenis van al-walaa-e en al-Baraa-e in de Islaam: al-Walaa-e: loyaliteit, vasthouden aan alles wat Allah (de Verhevene) en zijn boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) behaagt. Al-Baraa-e: Terugdeinzen voor en alles tegen werken dat Allah (de Verhevene) en zijn Boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) ontstemt.

 

Hierna volgen de bewijzen dat de deelname aan deze gelegenheden H'araam is: Uit het boek van Allah, de Qor-aan, hebben wij een aayah uit velen vermeld: "Jij zult geen mensen vinden die in God en de laatste dag geloven die vriendschappelijk omgaan met hen die zich tegen God en Zijn gezant verzetten, ook al zijn het hun vaders of hun zonen of hun broers of hun familieleden. Zij zijn het in wier harten Hij het geloof geschreven heeft en Hij versterkt hen met een geest bij Hem vandaan. En Hij laat hen tuinen binnengaan waar de rivieren onderdoor stromen; daarin zullen zij altijd blijven. God is met hen ingenomen en zij zijn met Hem ingenomen. Dat zijn zij, de partij van God. En de partij van God, dat zijn zij die het welgaat." (Soerat Al-Moedjaadilah, aayah 22)

 

Uit de Ah'adieth van de profeet Mohammed (Allah's vrede en zegen zij met hem), hebben wij een Hadith uit velen vermeld: "Degene die een bepaald volk (mensen) nadoet, hij is een van hun" (Overgeleverd door Aboe Daawoed).

 

Allah (de Verhevene) zegt: "Wie aan God en Zijn gezant gehoorzaamt die zal Hij binnenvoeren in tuinen waar de rivieren onderdoor stromen, daarin zullen zij altijd blijven. Dat is de geweldige triomf. En wie ongehoorzaam is aan God en Zijn gezant en Zijn bepalingen overtreedt die zal Hij binnenvoeren in een vuur waarin hij altijd zal blijven. Voor hem is er een vernederende bestraffing." (Soerat An-Nisaa-e, aayah 13-14)

 

Sheikh Mohammed Ibn Saalih' al-"Othaymien (moge Allah hem genadig zijn) heeft gezegd: "Het is H'araam om deel te nemen aan de feesten van de ongelovigen, hen te feliciteren met hun feesten, hen kaarten te sturen of hen te bezoeken tijdens hun feesten. Al deze genoemde daden zijn voor de moslim verboden (H'araam).

 

Met deze informatie hopen wij je goed te hebben geïnformeerd en gewaarschuwd voor de gevaren die je loopt wanneer je je schepper Allah (de Verhevene) en Zijn profeet Mohammed (Allah's vrede en zegen zij met hem) niet gehoorzaamt, tevens hopen wij dat je tot je ware godsdienst terugkeert (bekeert), en wensen je een gezegende maand Ramadan toe.

 

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN