Vraag & Antwoord

Voorwaarden voor het nemen van huisdier

Ik ben 10 jaar en ik wil graag een huisdier kopen, zijn er voorwaarden hiervoor? Als deze er zijn, dan zou ik graag een verduidelijking hiervan willen hebben.

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

Het is voor ons een genoegen om vragen te ontvangen van jonge moslimkinderen die zich onderscheiden met intelligentie en slimheid en die Allah en Zijn boodschapper liefhebben. Dit is een vraag die belangrijk en nuttig is, en die op een korte en beleefde manier gesteld is. Wij vragen Allah de Almachtige om je te beschermen en eenieder die bijdraagt aan je verzorging en opvoeding rijkelijk te belonen.

Ten tweede:

Het houden van een (reine) huisdier is toegestaan in de Islaam, is er niets mis mee.

Imaam al-Boekhaarie (6203) en Moeslim (2150) hebben overgeleverd via Enes (moge Allah hem genadig zijn) dat hij zei: "De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) had het beste mensen karakter van alle mensen. Ik had een broer die Aboe "Oemayr heette. En als hij kwam zei (Allah's vrede en zegen zij met hem) hij tegen hem: "O Aboe "Oemayr wat heeft jouw Noeghayr (een kleine vogel met een rode snavel)gedaan?!" Hij had deze vogeltje waar hij (Aboe "Oemayr) mee speelde."

Al-Haafidhz Ibn H'adjar (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Het is toegestaan voor een klein kind om met een vogel te spelen, en de toestemming aan de ouders om hun kleine kind te laten spelen met iets wat toegestaan is, of iets te kopen voor hun kleine kind waarmee hij kan spelen. Zo is het is ook toegestaan om een vogel in de kooi te houden of het bijknippen van de vleugels aangezien de vogel van Aboe "Oemayr of in een kooi zat of bijgeknipte vleugels had." Zie "al-Fet-h'" (10/584). Einde citaat.

De voorwaarden voor het houden van huisdieren:

1 – Het dier dient geen hond te zijn, omdat de Islaam het houden van honden als huisdieren heeft verboden behalve een waakhond en een jachthond en dit is uitgelegd in het antwoord op vraag (69 777). De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei in een overlevering: "De engelen gaan een huis niet binnen waar een hond is." Overgeleverd door al-Boekhaarie ( 3225) en Moeslim (2106).

Is het aanvaardbaar dat een moslim tevreden is dat zijn huis niet vergezeld wordt door de engelen van barmhartigheid omdat hij een hond als huisdier heeft in zijn huis?!

2 – Men dient in dit verband niet veel geld uit te geven op een niveau van de extravagantie die verwijtbaar is. Wij hebben een aantal mensen gezien die duizenden en zelfs miljoenen betalen om te concurreren voor de aankoop van een bepaald dier, en de zorg voor hem. Sommigen gaan zelfs zo ver dat zij een testament laten opstellen waarin zij een deel van hun erfenis voor een bepaald dier laten! En in sommige landen zijn er festivals en shows voor een bepaalde soort dier, waaraan enorme hoeveelheden geld aan wordt uitgegeven. Dit alles is dwaasheid en het ontbreken van de rede.

3 - Vriendelijkheid is een vereiste voor de dieren. Als een moslim een huisdier heeft dan moet hij deze verzorgen met eten en drinken, en dit dier geen kwaad en schade berokkenen, of met een bepaald doel te houden zoals dierengevechten, of blootstellen aan hitte of kou. Aboe Hoerayrah (Allah's vrede en zegen zij met hem) levert over dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Er was een man die erg dorst had. Hij vond een put, klom erin en dronk wat. Toen hij naar buiten kwam vond hij een hond hijgen die zo erg dorst had dat hij zand at. Hij zei tegen zichzelf: "Deze hond heeft net zoveel dorst als ik dorst had." Hij daalde voor de tweede maal de put in en vulde zijn leren sok met water en gaf de hond te drinken waardoor Allah hem zijn zonden vergaf. De metgezellen zeiden: "O boodschapper van Allah, krijgen wij voor dieren een beloning (wanneer wij hen goed behandelen)?!" De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) antwoordde: "(Het goed zijn) voor elk levend dier zit een beloning." Overgeleverd door al-Boekhaarie (2466) en Moeslim (2244).

Kijk hoe de gelovige beloond zal worden beloond voor het verzorgen van een dier. Het kan zelfs zo zijn dat het Paradijs betreden wordt vanwege de vriendelijkheid van een enkel dier, zoals dit gebeurde met de man die genoemd is in voorgaande h'adieth en Allah houdt van de weldoener

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft ons ook verteld over een vrouw die de Hel binnenging als gevolg van haar nalatigheid van een kat dat stierf van de honger. Zij voedde haar niet, noch liet zij haar naar buiten gaan om voedsel te zoeken. Zij nam haar gevangen totdat zij stierf van honger.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenaddjid, vraagnummer: 124154.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN