Vraag & Antwoord

Bestaan er verhalen rond Mohammed en de natuur?

Ik studeer voor onderwijzeres en maak mijn eindwerk rond de Islaam en de natuur. Bestaan er verhalen rond Mohammed(Allah's vrede en zegen zij met hem)en de natuur, en meer speciaal rond Mohammed(Allah's vrede en zegen zij met hem)als dierenbeschermer, dierenvriend?

In de naam van Allah de Barmhartige de genadevolle

Dieren zijn voor moslims, schepselen, die respect en medelijden verdienen. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) toonde zijn zorg en medelijden met hen, want Allah geeft blijk van goedheid jegens hen.

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) nam ten opzichte van hen het volgende gedrag in acht: Ze te eten en te drinken geven, wanneer zij daaraan behoefte hebben. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Allah beloont degene, die iets goeds doet voor een levend wezen." Ook zei hij (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Wie geen medelijden heeft met anderen, met hem heeft Allah geen medelijden. Wees hen, die op aarde leven, genadig, Allah zal u evenzo behandelen." Overgeleverd door al-Boekhaarie.

De moslim heeft medelijden met dieren, want de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft het hem aanbevolen. Toen hij (Allah's vrede en zegen zij met hem) op een dag mensen zag, die pijlen afschoten op een vastgebonden vogel, zei hij (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Vervloekt is hij, die een levend wezen tot doelwit neemt." Overgeleverd door Al-Boekhaarie en Moeslim.

Hij (Allah's vrede en zegen zij met hem) verbood eveneens om dieren gevangen te houden en ze te laten sterven.

Bij het zien rondcirkelen van een vogel op zoek naar zijn jongen, die uit het nest waren gehaald, zei de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Wie heeft deze vogel doen lijden en zijn jongen weggenomen? Zet ze terug in het nest!" Overgeleverd door Aboe Daawoed

Wanneer de moslim een dier slacht, dan moet hij hem voldoende tijd geven om te sterven (alvorens de huid van het dier af te stropen). De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Allah beloont iedere goede daad. Wanneer u een dier doodt of slacht, doe het humaan en op de beste wijze. U moet uw mes vlijmscherp maken en het dier de tijd geven om rustig te sterven, alvorens de huid ervan af te stropen." Overgeleverd door Moeslim.

Een moslim moet vermijden het dier te laten lijden, zoals het verstoken te laten zijn van voedsel, het te slaan, het boven zijn vermogen te belasten, het te verminken of het zich te laten branden. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Een vrouw heeft de hel verdiend, doordat zij een kat had opgesloten tot haar dood. Zij had haar noch gevoed, noch vrijgelaten, zodat deze een paar velddieren kon eten." Overgeleverd door Al-Boekhaarie

Toen hij (Allah's vrede en zegen zij met hem) langs een brandende mierenhoop kwam, zei de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Slechts de Schepper van het vuur heeft het recht met vuur te straffen." Overgeleverd door Aboe Daawoed

Het is echter toegestaan om gevaarlijke dieren te doden, bijv: Honden, die aan hondsdolheid lijden, wolven, adders, schorpioenen, ratten en andere dergelijke dieren. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): -"Vijf dieren kunnen in Mekka of elders gedood worden. Dat zijn: de adder, de gespikkelde raaf, de rat, de hondsdolle hond en de wouw" Overgeleverd in Sah'ieh' Moeslim. Men leverde ook over dat hij heeft bevolen de schorpioen te doden en dat hij hen vervloekte.

Het is mogelijk, uit noodzaak, om vee aan het oor te (brand)merken. Men zag de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) met zijn edele hand de kamelen van de Zakaat (legale armenbelasting) brandmerken. Behalve deze dieren (kamelen, schapen en runderen) mag geen enkel ander dier gebrandmerkt worden. Eens bij het zien van een ezel met een brandmerk in het gezicht, zei de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Vervloekte is degene, die hem in zijn gezicht heeft gebrandmerkt!" Overgeleverd door Moeslim.

Van bovenvermelde dieren (kamelen, runderen en schapen) moet de moslim, wanneer zij het vereiste aantal bereiken, het deel van de Zakaat nemen voor de armen.

Al deze dieren mogen voor een moslim geen aanleiding zijn om zijn religieuze verplichtingen te verwaarlozen, noch een bron van vermaak vormen, waardoor hij wordt afgehouden van de gedachte aan Allah, die zegt: "O gelovigen, laten noch uw kinderen noch uw rijkdom u weerhouden kan het gedenken van Allah" Soerat Al-Moenafiqoen (43), aayah 9.

De profeet zei ook: "Paarden worden om drie redenen aangeschaft: zij vormen een bron van goddelijke beloning voor degene, die ze gebruikt voor de "Djihaad" (de heilige oorlog). Wanneer hij ze in een weiland vastbindt, dan zullen alle grassprieten, die ze ondanks hun touwen kunnen bereiken en afgrazen, hem als goede daden worden aangerekend. Wanneer de paarden uitbreken en een of twee heuvels verder rijden, dan zullen de sporen van de paarden en hun uitwerpselen voor hem worden omgerekend in goede daden. Voor zo'n man zijn die dieren een bron van goddelijke beloning. Iemand anders heeft ze verworven om er profijt van te hebben en zijn waardigheid veilig te stellen, zonder ooit de aanbevelingen van Allah t.o.v. hen, nl. ze goed te behandelen, te vergeten. Hij vergeet ook niet om mensen, die middelen missen, ervan te laten profiteren. Voor zo iemand zijn deze paarden een zekerheid (verzekering). Een derde heeft ze verworven uit trots, om mee te koop te lopen en uit vijandigheid uit trots, om mee te koop te lopen en uit vijandigheid jegens anderen. Voor die man zijn de paarden een bron van zonden." overgeleverd door al-Boekhaarie.

Dit zijn slechts voorbeelden van goed gedrag, waarvan een moslim dient blijk te geven t.o.v. dieren om bij Allah in de gunst te komen, om zijn profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) tevreden te stellen en zich aan de voorschriften van de Islaam te houden, die geheel vervuld is van goedheid en medelijden jegens en mensen.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN