Vraag & Antwoord

Weerlegging van degenen die beweren dat de profeet niet gevolgd hoeft te worden

Sommige mensen beweren dat de Islaam en Imaan niet alleen maar beperkt zijn tot het de boodschap van onze profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem), maar dat Islaam een Imaan toegeschreven kunnen worden aan elke willekeurige mens die Allah aanbidt op welke wijze dan ook voor en na de komst van de gezegende profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem). Wat is uw commentaar hierover, moge Allah jullie rijkelijk belonen?

Alle lof is voor Allah.

Wat betreft voor de boodschap van de profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem): eenieder die geloofde in de eerdere boodschappers behoort tot de mensen van het Paradijs. Zoals degenen die geloofden in Moesaa, ‘Iesaa, Hoedd, Saalih’ enz. Dus diegenen die hebben geloofd in alle profeten die gekomen zijn (en hen hebben gevolgd) behoren tot de mensen van het Paradijs als zij gestorven zijn met dit geloof. Maar na de komt van Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) kan iemand nooit het Paradijs betreden behalve wanneer hij in de boodschapper (Allah’s vrede en zegen zij met hem) gelooft en volgt. Alle mensen van de aarde na de komst van Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) hebben geen enkele redding behalve door het volgen van Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem). De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Ieder van mijn natie het Paradijs betreden behalve wie weigert.” En werd gevraagd: “En wie weigert dan o boodschapper van Allah?!” Hij antwoordde: “Diegenen die mij gehoorzaam zijn zullen het Paradijs binnentreden en diegenen die mij ongehoorzaam zijn heeft geweigerd.”

Het zijn alleen en enkel de volgelingen van de profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) die het Paradijs binnen zullen en niemand anders (na zijn komst) conform de woorden van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “Bij Hem in wiens Handen mijn ziel is, er is geen enkeling van deze naties, jood of christen, die sterft zonder te geloven in hetgeen waarmee ik gekomen ben of hij zal behoren tot de mensen van het Hellevuur.” Na de boodschap van Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zullen alleen degenen die hem volgen het Paradijs betreden. Wie de boodschap bereikt heeft en desondanks verloochent en het geloof in Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) verwerpt zal behoren tot de mensen van het Hellevuur op de Dag des Oordeels. Maar wie de boodschap van de profeet niet bereikt heeft die nog nooit van de profeet of de Qor-aan gehoord hebben behoort tot de mensen van al-Fitrah. 

Hun zaak zal bij Allah zijn op de Dag des Oordeels, Allah zal hen testen en op de proeft stellen en over hen oordelen. Wie slaag in deze test zal het Paradijs binnentreden en wie niet slaagt in deze proef en test zal de Hellevuur betreden. Wij vragen Allah veiligheid. Maar wie de boodschap van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) bereikt heeft en zo ook de Qor-aan en desondanks hier niet in gelooft behoort ongetwijfeld tot de mensen van het Hellevuur (als hij in deze situatie sterft). Wie de ongelovigen niet als ongelovigen benoemt behoort tot hen, het is derhalve verplicht degenen die niet geloven in Allah ongelovigen te noemen. In een authentieke overlevering zei de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “Het bloed en eigendom van degene die Allah als de Enige erkent en aanbidt en verwerpt wat naast Hem aanbeden wordt is onschendbaar, en zijn afrekening is bij Allah.” Allah (de Verhevene) zegt: “En hij die de Taaghoot verwerpt en in Allah gelooft: hij heeft zeker het stevigste houvast gegrepen.” (Soerat al-Baqarah (2) aayah 256). Het is dus noodzakelijk te geloven in Allah, en het waar maken van de Tawh’ied van Allah, en het zuiver en puur aanbidden van Hem alleen, en het geloven van wat de gelovigen geloven en noodzakelijk de ongelovigen te benoemen met ongeloof die de boodschap bereikt heeft en desondanks niet geloven zoals de joden, christenen, Madjoos (vuuraanbidders), communisten, en anderen die er zijn vandaag de dag en die ervoor waren. Wie de boodschap van Allah (de Verhevene) bereikt heeft en desondanks hierin niet gelooft behoort zonder twijfel tot de bewoners van de Hel op de Dag des Oordeels.” Einde citaat. Zie “Madjmoo’ al-Fataawa” van Sheikh ibn Baaz (28/44).

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN