Vraag & Antwoord

Mohammed is de het zegel van de profeten en boodschappers

Gelieve duidelijke bewijzen dat Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) de zegel van de boodschappers en profeten is. Alle bewijzen gaan over de zegel van de profeten (an-Nabiyien) en er is geen aanwijzing dat dit ook op de zegelschap van de boodschappers (ar-Rosoel).

Alle lof is voor Allah.

Geleerden verschillen van mening over het verschil tussen een Nabiey (profeet) en een Rasoel (boodschapper). De meerderheid van de geleerden zijn de mening toebedeeld dat een Nabiey degene die een openbaring kreeg maar niet bevolen werd dit te openbaren, terwijl een Rasoel degene is die een openbaring kreeg en bevolen werd dit te verkondigen aan de mensen. Maar ondanks de verschillende meningen zijn zij het met elkaar eens dat een Rasoel een hogere status heeft bij Allah dan een Nabiey, omdat een Rasoel de eer heeft van profeetschap en nog veel meer. Daarom zeiden ze: “Elk Rasoel is ook een Nabiey en niet elk Nabiey is ook een Rasoel.”

Vandaar dat het duidelijk is dat alles wat vermeld is dat de profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) de zegel van de profeten betekent dat er de nadruk op gelegd wordt dat er geen  Rasoel na hem komt, omdat er geen Rasoel was of hij was ook een Nabiey. 

Als de tekst gekomen zou zijn dat de profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) de zegel van de boodschappers (Rosoel) is, dan zou deze tekst niet ontkennen dat er mogelijk een Nabiey na hem komt, omdat het rationeel mogelijk is dat er een profeet  (Nabiey) komt die geen boodschapper (Rasoel) is. 

De tekst is gekomen dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) de zegel van de profeten is (an-Nabiyien) en dat er geen profeet meer na hem komt. Dit ontkent dat er een Nabiey na hem zal komen, en automatische ook geen Rasoel na hem.

Ibn Kethier (moge Allah hem genadig zijn) zei over de vers: “…maar hij is de boodschapper van Allah en de laatste van de profeten.” (Soerat al-Ahzaab (33) aayah 40). Dit vers stelt dat er geen profeet (Nabiey) na hem zal komen. Als er geen Nabiey na hem zal komen betekent dit vanzelfsprekend dat er ook geen Rasool na hem komt, omdat de status van de boodschap nadrukkelijker is dan de status van profeetschap en elk Rasoel ook een Nabiey is en niet omgekeerd.” Zie Tefseir Ibn Kethier (3/645).

Sheikh Ibn 'Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) is de zegel van de profeten en zeker ook de zegel van de boodschappers, omdat er geen profetie is zonder profeetschap. Vandaar dat elke Rasool ook een Nabiey is en niet elk Nabiey is ook een Rasoel.” Einde citaat. 

Zie “Madjmoo’al-Fataawa” van Sheikh Ibn 'Oethaymeen (1/250).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN