Vraag & Antwoord

Het oordeel over het kijken naar voetbalwedstrijden

Is het kijken naar voetbalwedstrijd,en of het nou gaat om binnenlandse of buitenlandse interlands, op de televisie toegestaan, of juist niet toegestaan?

Alle lof is voor Allah.

Een soortgelijke vraag is voorgesteld aan de permanente commissie voor het uitvaardigen van Fataawa, en hier is de geformuleerde vraagstelling:

Wat is het oordeel over het kijken naar voetbalwedstrijden zoals het kijken naar de wereldkampioenschappen voetbal en andere wedstrijden?

De permanente commissie gaf als antwoord:

“Voetbalwedstrijden waarbij gespeeld wordt en een geldbedrag gewonnen wordt e.d. is verboden ernaar te kijken, omdat dit een soort van gokken is. Het is niet toegestaan om een tegemoetkoming en vergoeding te ontvangen behalve voor een zaak waarover een permissie is gekomen van de islamitische wetgeving. En dit zijn de runwedstrijden op paarden, kamelen, en het boogschieten. Hierop gebaseerd is het voor wie weet dat er voor geld gespeeld wordt niet toegestaan te gaan naar zulke voetbalwedstrijden of deze op de televisie te kijken. Want het bijwonen en als supporter aanmoedigen van dergelijke wedstrijden betekent het erkennen en accepteren ervan.

Echter wanneer de (voetbal) wedstrijden niet om een geldbedrag gaan en ook niet afhouden van zaken die Allah verplicht stelde zoals het gebed e.d., en ook niet een verboden zaak inhoudt zoals het onthullen van de ‘Awrah of het mengen van mannen en vrouwen of de aanwezigheid van toeters en bellen, dan is het geen zonde om deze te bekijken. En Allah is Degene die leidt naar succes. En moge de zegeningen en vrede zijn met de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem), zijn familie en metgezellen zijn.” ‘Abdulaziz ibn Baaz, ‘Abdoel ‘aziz ibn ‘Abdullah aal Sheikh, Saalih al-Fawzaan, Bakr ibn ‘Abdullah ibn Zaid. Einde citaat uit “Fataawa al-Ladjnah ad-Daa-iemah”: 15/238.

Sheikh ibn ‘Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) werd de volgende vraag gesteld: “Wat is het oordeel over beoefenen van sport met korte broeken en wat is het oordeel van het kijken naar dergelijke wedstrijden?”

Hij (moge Allah hem genadig zijn) antwoordde als volgt: “Het beoefenen van een sport is toegestaan, mits het niet afhoudt van een zaak dat verplicht is (zoals het gebed). Wanneer sport afhoudt van iets wat verplicht is, dan is dit h’araam. Als het de grootste bezighoudt en gewoonte van iemand wordt waardoor het de grootste deel van zijn tijd inneemt dan is het verkwisten van de tijd. Op zijn zachtst uitgedrukt is deze bezigheid afgeraden (Makroeh). Wanneer de voetbalwedstrijden gespeeld worden in korte broeken waardoor de bovenbeen of een groot deel ervan zichtbaar wordt dan is het in dit geval niet toegestaan naar deze wedstrijden te kijken. Het is een plicht voor de jongeren om hun bovenbenen te bedekken, en tevens is het niet toegestaan te kijken naar voetballers die hun bovenbenen niet hebben bedekt.” Einde citaat uit Fataawa Islaamiyyah 4/432.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN