Vraag & Antwoord

Eigenschappen van Ibraahiem waardoor hij Khaliel ar-Rahmaan wordt genoemd

Wat kenmerkt Ibraahiem van de andere profeten dat hij de eer heeft met de term ‘Khaliel ar-Rah’maan’ genoemd te worden? Is het verhaal van (de test van) het slachten van Ismaa’iel (vrede zij met hem) hier de reden van?

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

Niet alleen de profeet Ibraahiem is geëerd met de term ‘Khaliel ar-Rahmaan’, maar deze eer is ook voor onze profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem). Hij zei in een overlevering: “Ik wend mij tot Allah dat ik een van jullie als ‘Khaliel’ (boezemvriend) neem, Allah heeft mij als boezemvriend genomen, zoals hij ook Ibraahiem als boezemvriend heeft genomen. Als ik een boezemvriend van mijn gemeenschap kon nemen, dan zou ik Aboe Bakr als boezemvriend nemen.” Overgeleverd door Imaam Moeslim (532). 

Ibn al-Qayyiem –moge Allah hem genadig zijn– zei: “Er zijn twee profeten die bevoorrecht zijn met de uiterste liefde (al-Khoella), dit waren: Ibraahiem en Mohammed, vrede zij met hen beiden. Zoals het authentiek is overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “Allah heeft mij als boezemvriend genomen, zoals hij ook Ibraahiem als boezemvriend heeft genomen.” Hij zei ook: “Als ik een boezemvriend van mensen op aarde kon nemen, dan zou ik Aboe Bakr als boezemvriend nemen.” Deze twee overleveringen zijn beiden authentiek en weerleggen de uitspraak “Ibraahiem is de boezemvriend van Allah, en Mohammed is de geliefde van Allah.” * Madaaridj as-Saalikien: 3/30.

Deze twee profeten maken met recht aanspraak op deze status vanwege hun grote deugd, ethiek, deugdzaamheid en grote mooie daden.

Met betrekking tot de profeet Ibraahiem (vrede zij met hem) heeft de Almachtige Allah hem geprezen in de Qor-aan met groot lof, en heeft eigenschappen en deugden van hem genoemd waardoor hij met recht de term ‘Khaliel ar-Rah’maan’ verdiende. Het grootste van deze deugd en eigenschappen waren:  het waarmaken van de zuivere Tawh’ied, zijn afstand van afgodendom en de afgodendienaren, totdat de religie en geloof toegeschreven worden aan hem. Daarom is het geen wonder dat Allah Zijn boodschapper Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft opgedragen om deze religie (van Ibraahiem) te volgen in Zijn uitspraak: “Daarop openbaarden Wij aan jou (O Mohammad): "Volg de godsdienst van Ibraahiem, H’anief, en hij behoorde niet tot de afgodenaanbidders." (Soerat an-Nah’l (16) aayah 123). 

Allah heeft al Zijn dienaren opgedragen om deze religie te volgen zoals in Zijn uitspraak: “Zeg: "Allah spreekt de Waarheid, volgt dus de godsdienst van Ibraahiem, H’anief; en hij behoorde niet tot de afgodenaanbidders." (Soerat aal-‘Imraan (3) aayah 95). 

Onder de geweldige eigenschapen en deugdzame daden van Ibraahiem zijn o.a:  

1 – Ibraahiem (vrede zij met hem) was als het ware als voorbeeldige rolmodel die Allah gehoorzaam was. Allah (de Verhevene) zegt: “Voorwaar, Ibrahim was een Oemmah, gehoorzaam (Qaanit) aan zijn Heer, Hanief, en hij behoorde niet tot de afgodenaanbidders. (Hij was) dankbaar voor Zijn gunsten, Hij verkoos hem en leidde hem op een Recht Pad. En Wij gaven hem op de wereld het goede en voorwaar, in het Hiernamaals behoort hij tot de oprechten.” (Soerat an-Nah’l (16) aayah 120-122).

De term ‘Oemmah’ in het vers is een voorganger, voorbeeld en rolmodel die gevolgd wordt. 

De term ‘Qaanit’ in het vers is degene die altijd zijn Heer gehoorzaam is en nederig is naar zijn Heer.

De term ‘Hanief’ in het vers is degene die met opzet en bewust afwijkt van alle vormen van afgoderij naar het zuiver monotheïsme (Tawh’ied). Vandaar dat Allah (de Verhevene) zegt: “en hij behoorde niet tot de afgodenaanbidders. (Hij was) dankbaar voor Zijn gunsten,”

Het resultaat van deze deugdzame kwaliteiten is dat hij door zijn Heer uitgekozen is en hem maakte tot de meest geerde en beste dienaren van zijn schepping. Zie Tefsier Ibn Kethier en Tefsier as-Sa'di.

2 – Ibraahiem (vrede zij met hem) was trouw. Allah zegt: “En (de geschriften van) Ibraahiem die trouw was.” (Soerat an-Nadjm (53) aayah 37). 

Dat wil zeggen, gehoorzaam in is alles wat Allah hem geboden had.

3 – Hij was berouwvol en zachtmoedig. Allah (de Verhevene) zegt: “Voorwaar, Ibraahiem is inderdaad zachtmoedig (H’aliem), teder (Awaah), berouwvol (Moenieb).”(Soerat Hoed (11) aayah 75).

Onder de term (H’aliem) wordt verstaan: genadig, en het vergeven voor degenen die fouten met jou maken, en niet ontroerd raken door de onwetendheid van de onwetenden, en het niet vergelden van een dader met dezelfde daad." Zie Tefseer as-Sa'di.

De term ‘Awaah’ wil zeggen, veel smeekbeden verrichtend, gedenken en het  zoeken van vergeving.

En de term ‘Moenieb’  wil zeggen, berouwvol terugkerend naar Allah door Hem te kennen, van Hem te houden, en toenadering te zoeken tot Hem en het afwijden van alles naast Allah. Zie Tefsier as-Sa'di.

4 – Zijn gulheid vrijgevigheid, Allah (de Verhevene) zegt: “Heeft de geschiedenis van de geëerde gasten van Ibraahiem jou bereikt? Toen zij bij hem kwamen, zeiden zij: "Vrede!" Hij zei: "Vrede!" (en hij dacht bij zichzelf:) "Onbekend volk." Hij ging daarna vlug naar zijn familie en bracht een geroosterd kalf. Hij plaatste het daarop vóór hen, en zei: "Eten jullie het niet?" (Soerat ad-Dzaariyaat (51) aayah 24-27). 

5 –Zijn grote geduld, Allah (de Verhevene) zegt: “Wees daarom geduldig, zoals de bezitters van standvastigheid (Oeloe l-'azm) onder de boodschappers geduldig waren.” (Soerat al-Ah’qaaf (46) aayah 35). En Ibraahiem behoorde tot de ‘Oeloe l-’azm’ van onder de profeten. Zij zijn genoemd in de uitspraak van Allah (de Verhevene): “Hij heeft jullie de godsdienst uitgelegd: wat Hij heeft opgedragen aan Noeh, en hetgeen Wij aan jou geopenbaard hebben en wat Wij aan Ibraahiem en Moesaa en 'Iessa hebben opgedragen: dat jullie de godsdienst onderhouden en dat jullie daarover niet verdeeld raken.” (Soerat as-Shoeraa (42) aayah 13). 

6 – Zijn distantie van polytheïsme en polytheïsten, en zijn openlijke verklaring hiervan. Allah (de Verhevene) zegt: “Waarlijk, er was voor jullie een goed voorbeeld in Ibraahiem en degenen die met hem waren, toen Zij tot hun volk zeiden: "Wij zijn niet verantwoordelijk voor jullie en voor wat jullie naast Allah aanbidden. Wij geloven jullie niet en er is tussen ons en jullie vijandschap en hut ontstaan, voor altijd, tot jullie in Allah, de Enige geloven." (Soerat al-Moemtah’ienah (60) aayah 4).

7 – Ibraahiem voerde alles wat hem opgedragen werd door Allah op de meest perfecte manier. Allah (de Verhevene) zegt: “En (gedenkt) toen Ibraahiem door zijn Heer beproefd werd met enkele woorden (geboden en verboden) die hij daarop in acht nam. Hij (Allah) zei: "Voorwar, Ik zal jou voor de mensheid tot een leider maken." Hij (Ibraahiem zei: "En ook van mijn nageslacht?" Hij (Allah) antwoordde: "Mijn verbond omvat de onrechtplegers niet." (Soerat al-Baqarah (2) aayah 124). 

Andere nobele deugden en karakteristieken en daden van Ibraahiem die gezamenlijk ertoe leiden dat hij de ‘Kahliel ar-Rahmaan’ was.

Ibn Kethier (moge Allah hem genadig zijn)  zei: “Ibraahiem werd de ‘Kahliel ar-Rahmaan’ genoemd vanwege de intensiteit van de liefde van zijn Heer voor hem vanwege zijn gehoorzaamheid aan Hem van waar Allah van houdt en er tevreden mee is.”  Zie “Tefsier Ibn Kethir," (2/423).

 

Ten tweede:

De betrekking tussen het liefhebben van Ibraahiem (vrede zij met hem) door Allah en het gebod zijn zoon te offeren was zeker van invloed op het liefhebben van hem door Allah. Ibn al-Qayyiem heeft ten aanzien van dit onderwerp het volgende gezegd: “Uiterste liefde (al-Khoela) is de volmaaktste vorm van liefde die zich vermengd heeft met het hart en de ziel totdat er geen plaats meer hierin is voor de liefde van andere zaken. 

Dit is het geheim –en Allah weet het beste– achter de reden waarom Allah Ibraahiem opdroeg zijn zoon te offeren. Zijn zoon Ismaa’iel was (destijds) zijn enige zoon, zijn oogappel, zijn lieveling( die hem nota bene geschonken werd na het bereiken van een hoge leeftijd). Want toen Ibraahiem om een zoon vroeg en deze ook geschonken werd, was heel zijn hart gevuld met de liefde voor zijn zoon. Allah wilde Ibraahiem testen en dus heeft Hij hem opgedragen om zijn zoon te offeren om zo te kijken (en Allah is Alwetend hierover) of zijn liefde voor zijn zoon sterker is, of de liefde voor zijn Heer. toen  Ibraahiem zeer standvastig en vastberaden hierin was en alles deed wat hem opgedragen werd door zijn Heer is het doel bereikt van Allah’s gebod en heeft Allah hem begunstigd met een groot offerdier: “En Wij gaven hem ter vervanging een groot offerdier.” as-Saffaat (37) aayah 107).

Er werd tegen hem gezegd: “Toen riepen Wij tot hem: "O Ibraahiem! Waarlijk, jij hebt de droom in waarheid vervuld.” (Soerat as-Saffaat (37) aayah 105). Dat wil zeggen je hebt een waarachtig handeling verricht. “Voorwaar, zo belonen Wij de weldoeners."

Zo belonen Wij wie zich snelt naar Onze gehoorzaamheid. Wij hebben jouw Onze tevredenheid geschonken door jouw gehoorzaamheid door jouw kind te laten. “Voorwaar, dat is zeker de duidelijke beproeving.”

Het is  een test van de liefde van de geliefde, en een beproeving om Allah’s welbehagen voor alles te laten zijn. “ Einde citaat.  Zie Madaaridj as-Saalikien (3/30, 31).

En Allah weet het beste

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.

 

* Daarom heeft degene die de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) betitelt met ‘geliefde van Allah’, hem in feite in rang doen degraderen. Al-Khoela is immers veel dieper en verdergaand dan liefde. Overigens is het zo dat elke gelovige een geliefde is van Allah. De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) daarentegen neemt bij Allah een hogere positie in, namelijk die van boezemvriend van Allah. Hij is de boezemvriend van Allah, zoals Ibraahiem dat ook is. Vandaar dat wij daarom dan ook zeggen: “Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) is de boezemvriend van Allah en dit is verhevener dan wanneer wij het hebben over de geliefde van Allah, want dit is het hoogtepunt van liefde.” (Zie Madjmoe fataawaa ibn ‘Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn))


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN