Vraag & Antwoord

Wat is de werkelijke essentie en kern van het geloof in de profeten?

Wat is de werkelijke essentie en kern van het geloof in de profeten?

Alle lof is voor Allah, voorts:

Het geloof in de profeten bestrijkt vier zaken:

1. Een verankerd geloof in het hart dat Allah naar elke natie een profeet heeft gezonden die hen uitnodigt tot het aanbidden van Allah alleen en het afzweren van wat naast Hem aanbeden wordt. Verder waren alle profeten waarachtig in hun missie en boodschap, zij zijn ook geloofd, rechtschapen, godvrezend, betrouwbaar en zij hebben alles wat te maken heeft met hun missie en boodschap voltooid en niets achtergelaten. Zij hebben niets van hun boodschap verzwegen of veranderd, en geen letter van zichzelf toegevoegd af verwijderd: "En de Boodschappers zijn tot niets anders verplicht dan de duidelijke verkondiging." (Soerat an-Nah'l (16) aayah 35). Hun uitnodiging tot Allah was van het begin tot het einde eensgezind dat Allah alleen aanbeden dient te worden en alles wat naast Hem aanbeden wordt te verwerpen. Het bewijs hiervoor is de uitspraak van Allah (de Verhevene): "En Wij stuurden niet één van de boodschappers voor jou, of Wij openbaarden aan hem dat er geen andere god dan Ik is, aanbidt Mij daarom." (Soerat al-Anbiyaa-e (21) aayah 25). In een ander vers zegt Allah (de Verhevene): "En vraag aan wie Wij vóór jou hebben gezonden van Onze boodschappers: "Hebben Wij naast de Erbarmer goden gemaakt om te aanbidden?" (Soerat az-Zoekhroef (43) aayah 45) en vele ander verzen die hetzelfde benadrukken. Wat betreft de verplichte zaken en de verboden zaken: het kan zijn dat een gemeenschap waar een boodschapper naar toe is gestuurd met zaken worden verplicht waarmee een andere natie niet wordt verplicht of dat er iets verboden is voor een bepaalde volk wat niet verboden is voor een andere volk met een andere profeet als een beproeving van Allah. Hierover zegt Allah (de Verhevene): "Voor een ieder onder jullie hebben Wij een Wet en een manier van leven bepaald." (Soerat Al-Maa-idah (5) aayah 48).

Ibn "Abbaas, Moedjaahid, "Ikrimah en ander Tefseergeleerden gaven als commentaar op dit vers: "Een weg van (Goddelijke) leiding en een levensweg." In Sah'ieh'ayn is een overlevering via Aboe Hoerayah (moge Allah tevreden met hem zijn) gekomen waarin de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) ze: "De profeten zijn als "broers van "Allaat'; hun moeders zijn verschillend en hun religie is een en hetzelfde." (Overgeleverd door al-Boekhaari en Moeslim). De "broers van "Allaat': broers die dezelfde vader hebben maar verschillende moeders. Dat betekent dat alle profeten eensgezindheid hebben wat betreft het uitnodigen naar de eenheid van Allah waarmee Allah elk boodschapper heeft gezonden, maar hun wetgevingen zijn variërend en verschillend in H'alaal en H'araam, geboden en verboden. Wie een boodschapper van deze boodschapper ontkent heeft als het ware alle boodschappers en de boodschap waarmee zij gekomen zijn ontkend en verworpen. Allah (de Verhevene) zeg: "Het volk van Noeh' loochende de Boodschappers." (Soerat As-Shoe'araa-e (26) aayah 105). Allah beschrijft het volk van Noeh' als zijnde dat zij alle boodschapper hebben verloochend, terwijl zij in werkelijkheid maar een profeet (Noeh') hebben geloochend.

Als tweede: wij geloven in de profeten die bij naam genoemd zijn zoals Moh'ammed, Ibraahiem, Moessa, "Iessa, Noeh' en degenen die in zijn algemeenheid genoemd zijn zonder hun naam te noemen zoals Allah (de Verhevene) zegt: "De Boodschapper gelooft in wat hem van zijn Heer is geopenbaard, en (ook) de gelovigen, allen geloven in Allah, en Zijn Engelen en Zijn Boeken en Zijn Boodschappers. Wij maken geen onderscheid tussen Zijn Boodschappers." (Soerat al-Baqarah (2) aayah 285). In een ander vers zegt Allah (de Verhevene): "En voorzeker, Wij hebben vóór jou Boodschappers gezonden. Over sommigen van hen hebben Wij jou verteld en over sommigen hebben Wij jou niet verteld." (Soerat Ghaafir (40) aayah 78). Wij geloven dat de zegel der profeten Moh'ammed (Allah's vrede en zegen zij met hem); er komt geen profeet meer na hem zoals Allah (de Verhevene) zegt: "Mohammad is niet de vader van één van jullie mannen, maar hij is de Boodschapper van Allah en de laatste van de profeten. En Allah is Alwetend over alle zaken." (soerat al-Ah'zaab (33) aayah 40). In Sahieh al-Boekhaarie en Moeslim is en overlevering gekomen dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) vertrok naar Taboek voor de slag met Romeinen en "Ali (moge Allah tevreden met hem zijn) als plaatsvervanger achterliet in Medinah. "Ali zie: "Laat je mij met de vrouwen en kinderen?!" De boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Ben je niet tevreden dat jouw status is als die van Haaroen met (zijn broer) Moessa?! Behalve dat er geen profeet meer na mij komt." Allah heeft Mohammed (Allah's vrede en zegen zij met hem) bevoorrecht boven andere profeten en gezanten met vijf zaken:

1. Allah heeft hem naar alle mensen en de Djinn gestuurd, terwijl de profeten voor hem alleen maar naar hun eigen volkeren gestuurd werden.

2. Allah heeft hem bij voorbaat de overwinning gegeven tegen zijn vijanden voor een periode van een maand alvorens hij bij hen arriveert.

3. De aarde is voor hem als een gebedsplaats en reiniging gemaakt.

4. Voor de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) is de oorlogsbuit legitiem verklaart.

5. De grote voorspraak die Mohammed (Allah's vrede en zegen zij met hem) zal krijgen de Dag des Oordeels

Als derde:

Wij dienen rotsvast te geloven in de berichtgevingen van de profeten.

Als vierde: wij dienen de wetgeving na te leven van de zegel der profeten en dit is Moh'ammed (Allah's vrede en zegen zij met hem) die gestuurd is naar alle mensen. Allah (de Verhevene) zegt: "Bij jouw Heer, zij geloven niet totdat zij jou laten oordelen over waar zij over van mening verschillen en dan in zichzelf geen weerstand vinden tegen wat jij oordeelde, en zij aanvaarden (het dan) volledig." (Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 65).

Wij dienen te weten dat er voortreffelijke vruchten te plukken zijn van het geloof in de profeten:

1. de Barmhartigheid van Allah voor Zijn dienaren door hen profeten en gezanten te sturen die hen de Goddelijke weg en het Rechte Pad wijzen. Deze profeten hebben de mens geleerd hoe zij hun Heer dienen te aanbidden omdat het menselijk verstand niet in staat is dit te weten.

2. Dankbetuiging voor Allah voor dit grote gunst die Hij ons geschonken heeft.

3. Het houden van de profeten en hun prijzen met de prijzing die voor hen gepast is, omdat zij de profeten van Allah zijn en omdat zij Allah aanbidden en naar de gehoorzaamheid voor Allah de mensen uitnodigen.

En Allah weet het beste.

Bron: www.islamqa.com, vraagnummer 8929.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN