Vraag & Antwoord

Het islamitische oordeel over het vieren van valentijn

Sommige mensen vieren Yawm al-H'oebb (Valentijnsdag) op Veertien februari [detweede maand van de Christelijke Gregoriaanse kalender] ieder jaar door hetuitwisselen van rode rozen en geschenken. Zij kleden zich ook in rodekleding, en feliciteren elkaar (op deze gelegenheid). Sommige snoepwinkelsproduceren speciale snoepjes - roodgekleurd - en tekenen harten erop.Sommige winkels adverteren hun goederen die speciaal betrekking hebben opdeze dag. Wat is de Islamitische opinie [betreffende het volgende]:

1. Het vieren van deze dag?

2. Het kopen van dingen in deze winkels op deze dag?

3. Het verkopen - door winkeleigenaren die niet vieren - van de dingen die

gebruikt worden als geschenken, aan degenen die aan het vieren zijn?

Moge Allah jullie met al het goede belonen!

Het duidelijke bewijs vanuit de Qor-aan en de Soennah - en dit is overeengekomen door consensus (idjmaa') van de vroegere generaties van de Moslim gemeenschap - toont aan dat er slechts twee feesten in Islaam zijn:

`Ied al-Fitr (na het vasten in de maand Ramadhaan) en `Ied al-Adh'aa (na het staan bij `Arafah voor de pelgrimstocht).

Elke andere "`ied" - of het nou gaat om een persoon, groep, incident of welke gelegenheid dan ook - is een geïnnoveerde `ied. Het is niet toegestaan voor de moslims om erin deel te nemen, het goed te keuren, enige vorm van vreugde te tonen op deze gelegenheid, of het assisteren op welke manier dan ook - want het is het overtreden van de grenzen van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem): "En wie de grenzen van Allaah overtreedt, heeft zichzelf onrecht aangedaan." (Soerat at-Talaaq (65) aayah 1)

Als we aan deze gefabriceerde "Ied, het feit toevoegen dat het één van de a'yaad van de ongelovigen is, dan is zonde boven zonde. Dit is omdat het tashabboeh (imitatie) van de ongelovigen is, en een soort van Moewaalaat (loyaliteit) jegens hen. En Allah heeft de gelovigen verboden van het imiteren van hen en het hebben van liefde voor of loyaliteit jegens hen in Zijn Almachtige Boek (al-Qor-aan). Het is ook bevestigd van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) dat hij zei: "Wie een volk imiteert is één van hen."

"Ied al-H'oebb (de viering van Valentijnsdag) valt onder de categorie van wat hier vermeld is, want het is één van de heidense Christelijke feestdagen. Het is dus niet toegestaan voor een moslim, die gelooft in Allah en de Laatste Dag, om erin deel te nemen, het goed te keuren, of (iemand op die gelegenheid) te feliciteren.

Integendeel, het is verplicht om het te laten en er ver weg van te blijven - in antwoord op Allah en Zijn boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) en van de toorn van Allah en Zijn Bestraffing.

Toegevoegd, het is verboden voor een moslim om te assisteren of te helpen in deze "Ied, of enige andere van de verboden/illegale vieringen op welke manier dan ook - of het nou is door voedsel of drank, verkopen of kopen, productie, giftschenking, correspondentie, aankondigingen, etc. Al deze

dingen worden beschouwd als medewerking in zonde en overtreding en ongehoorzaamheid van Allah en Zijn boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem). Allah (de Verhevene) zegt: "En help elkaar in rechtvaardigheid en vroomheid, en help elkaar niet in zonde en overtreding. En vrees Allah, voorwaar, Allah is streng in bestraffing." (Soerat Al-Maa-idah (5) aayah 2).

Het is eveneens verplicht voor elke moslim om zich strikt vast te houden aan de Qor-aan en de Soennah in elke situatie - in het bijzonder in tijden van verleidingen en corruptie. Het is verplicht dat hij/zij begrijpt, zich bewust en gewaar is van het vallen in de dwalingen van degenen waarop Allah boos is (Joden) en degenen die verdwaald zijn (Christenen) en de immorele mensen die geen angst hebben voor de bestraffing - noch hoop op beloning - van Allah, en die helemaal geen aandacht schenken aan de Islaam.

Het is noodzakelijk voor de moslim om te vluchten naar Allah, de Allerhoogste, Zijn Hidaayah (Leiding) zoekend, en Thabaat (Standvastigheid) op het Pad. Voorwaar, er is geen Gids behalve Allah, en niemand die standvastigheid kan schenken behalve Hij.

En met Allah is al het succes en moge Allah vrede en zegeningen zenden aan onze profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) en zijn familie en zijn metgezellen.

Het Permanente Comité voor Islaamitisch Onderzoek en Fataawaa

Voorzitter: Shaych 'Abdoel-'Aziez Aal ash-Shaych;

Vice Voorzitter: Shaych Saalih ibn Fauwzaan;

Lid: Shaych 'Abdoellaah ibn Ghoedayyaan;

Lid: Shaych Bakr ibn 'Abdoellaah Aboe Zayd

Fataawa al-Ladjnah ad-Daa-imah li l-Boeh'oeth al-'ilmiyyah wa l-iftaa-e. – Fatwaa Nr. 21203


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN