Vraag & Antwoord

Heeft de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem), Allah, gezien?

Assalam alaikoem

Heeft de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) Allah gezien met zijn eigen ogen, op de dag dat hij de Hemel en de Hel etcetera zag? Indien dit gebeurd is, kunt u dan duidelijke bewijzen aanvoeren uit de Qor-aan en Soennah? Djazakoem llaahoe khayran

Alle lof zij Allah. De meeste metgezellen waren van mening dat de profeet Allah niet met zijn ogen heeft gezien tijdens de nacht van de Mi'raadj.

Het is overgeleverd dat 'Aa-ieshah zei: "dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) haar zei: "degene die jou heeft verteld dat Mohammed zijn Heer heeft gezien loog. Hij zei dat geen enkele blik hem kan bereiken [Soerat Al-An'aam 6:103]." (Overgeleverd door Al-Boekhaarie, kitaab at-Tawheed, 6832).

Het is overgeleverd dat Aboe Dzarr zei: "Ik vroeg de boodschapper van Allah, 'Heb je jouw Heer gezien?' Hij zei, 'Hij is gesluierd door Licht, hoe kon ik hem zien?'" (overgeleverd door Moesliem, Kitaab Al-iemaan, 261).

Het is overgeleverd dat Ibn 'Abbaas zei: "het hart (van de profeet) loog niet over wat het zag, en werkelijk hij zag Hem bij een tweede afdaling." [an-Nadjm 53:11-12]. Dit betekent dat hij hem tweemaal zag met zijn hart." (overgeleverd door Moesliem, Al-Imaan, 258).

Ibn al-Qayyiem zei: dat Oethmaan ibn Sa'ied Ad-Daarimie in zijn boek Ar-Roe-e-yah heeft gezegd dat er een overeenstemming was onder de metgezellen dat de profeet, Allah niet heeft gezien tijdens de nacht van de Mi'raadj. Sommigen van hun sluiten Ibn 'Abbaas echter buiten en zeiden dat hij niet onder diegenen was die dit zeiden.

Ibn Al-Qayyiem zegt verder dat zijn Sheikh (Sheikh Al-Islaam Ibn Taymiyyah) zegt dat Ibn 'Abbaas zijn mening niet tegen de feiten ingaat, aangezien hij niet zegt dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem), Allah met zijn eigen ogen zag. Al-Imaam Ah'mad baseerde zijn uitspraak hierop, in een van de twee overleveringen die door hem zijn verteld, waarin hij zegt dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem), Allah zag, maar hij zegt echter niet dat de profeet ((Allah's vrede en zegen zij met hem) dit met zijn ogen gezien heeft, maar met zijn hart.

De formulering die door Ah'mad is gebruikt, is hetzelfde als die van Ibn 'Abbaas (moge Allah tevreden met hem zijn), duidt aan dat hetgeen wat onze Sheikh gezegd heeft, correct is als het gaat om de betekenis van de h'adieth die door Aboe Dzarr overgeleverd is waarbij de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: " 'Hij is gesluierd door Licht." (Idjtiemaa' Al-Djoeyoosh Al-Islaamiyyah, vol. 1, p. 12)

Sheikh al-Islaam heeft gezegd: wat betreft het zien van Allah, wat bewezen is in de authentieke overleveringen die door Ibn 'Abbaas overgeleverd zijn, is dat hij zei: "Mohammed heeft zijn Heer tweemaal met zijn hart gezien, en 'Aa-ieshah ontkende dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem), Allah, gezien had. Sommigen maakten een compromis tussen deze twee overleveringen door te zeggen dat 'Aa-ieshah ontkende dat hij Hem gezien heeft met zijn ogen en dat Ibn 'Abbaas bevestigde dat hij Hem zag met zijn hart. In sommige versies van de overlevering van Ibn 'Abbaas wordt er niet aangegeven hoe hij Hem gezien heeft, terwijl andere versies aangeven dat dit met het hart gebeurde. Soms zegt Ibn 'Abbaas dat de profeet Mohammed (Allah's vrede en zegen zij met hem) zijn Heer heeft gezien en soms zegt hij dat hij Hem met zijn hart heeft gezien.

Op dezelfde manier zegt Al-Imaam Ah'mad soms dat Hij hem zag en soms zegt hij dat hij Hem met zijn hart zag. Geen enkele persoon die Al-Imaam Ah'mad hoorde spreken, heeft gezegd dat hij zei, dat hij Hem met zijn ogen zag.

Sommige metgezellen van Al-Imaam Ah'mad, hoorden echter een aantal woorden, die niet specificeren hoe hij Hem zag en zij begrepen hieruit dat hij Hem zag met zijn ogen, zoals sommigen, woorden hoorden van Ibn 'Abbaas die ook niet specificeerden hoe hij Hem zag en hieruit ook begrepen dat hij Hem heeft gezien met zijn ogen.

Er is echter geen enkel bewijs waarin wordt vermeld dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem), Allah heeft gezien met zijn ogen en dit is ook niet overgeleverd door de metgezellen. Er is niets in de Qor-aan of Soennah die dit aanduiden, terwijl de authentieke overleveringen die aangeven dat hij Hem niet gezien heeft, betrouwbaarder zijn.

In Sah'ieh' Moeslim is het overgeleverd dat Aboe Dzarr zei: "ik vroeg de boodschapper van Allah, "Heb je jouw Heer gezien?" Hij zei: "Hij is gesluierd met Licht, hoe kon ik hem zien?"'

En Allah zegt: "Heilig is Degene die 's nachts Zijn dienaar (Moehammad) van de Masdjid Al-H'aram (de Gewijde Moskee in Mekka) naar de Masdjid al-Aqsa (in Jeruzalem) heeft gebracht, waarvan Wij de omgeving hebben gezegend, opdat Wij hem van Onze Tekenen lieten zien." [al-Israa-e 17:1]

Als hij hem met zijn ogen gezien had, dan had Hij dat aangegeven. Hetzelfde geldt voor de woorden: "Willen jullie (veelgodenaanbidders) dan redetwisten over wat hij (Moehammad) zag (gedurende de Mi'raadj)?" [an-Nadjm 53:12]

Als de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem), zijn Heer had gezien met zijn eigen ogen, dan zou dit vermeld zijn. Het is bewezen uit de authentieke teksten en uit de consensus van de salaf (metgezellen) van deze gemeenschap, dat niemand Allah kan zien met zijn ogen in deze wereld, met uitzondering van de claim van sommigen die zeggen dat onze profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) de enige was die Hem gezien heeft.

De Salaf zijn het echter eens over het feit dat de gelovigen Allah zullen zien met hun ogen op de Dag der Opstanding, zoals ze de zon en de maan zien (in deze wereld)."

Bronnen: Madjmoo' Al-Fataawa, vol. 6, p. 509-510

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN