Vraag & Antwoord

Is Jezus dood of levend?

Is Jezus, de zoon van Maria, dood of levend? Als hij levend of dood is, waar is hij nu? En welke zijn de bewijzen uit Het Boek en de Soennah?

De raad van de geleerden heeft op deze vraag een antwoord gegeven en zei: Jezus, de zoon van Maria, is levend en nog niet gestorven.

De joden hebben hem niet vermoord noch gekruisigd; het was een schijnbeeld voor hen. Allah heeft hem echter met zijn ziel en lichaam in de hemel opgenomen en hij is nu in de hemel. Het bewijs hiervoor zijn de woorden van De Meest Verhevene, waarmee Hij antwoord geeft op de verzinsels van de joden: "Alzo wegens het schenden van hun verbond en door hun ongeloof aan de tekenen van Allah en het doden van hun profeten zonder rechtmatigheid en hun zeggen: onze harten zijn gesluierd. Neen, Allah heeft ze verzegeld wegens hun ongeloof en zij zijn niet gelovig, tenzij weinig. En wegens hun ongeloof en hun uiten van ontzaglijke laster over Maria. En wegens hun zeggen: Wij hebben de Messias, Jezus, de zoon van Maria, de Boodschapper van Allah gedood. Zij hebben hem niet gedood noch gekruisigd, doch voor hen werd een schijnbeeld van hem gemaakt. En zij die daarna van mening verschillen zijn in twijfel over hem. Zij hebben er geen kennis van anders dan het navolgen van een vermoeden. Neen, Allah heeft hem tot Zich verheven. En Allah is Almachtig, Alwijs." 4/155-158

De Meest Prijzenswaardige heeft dus ontkend dat de joden hem gedood of gekruisigd hebben en deelt ons mee dat Hij hem tot Zich heeft verheven, uit barmhartigheid en uit eerbetoon voor hem. Opdat hij een teken van de tekenen van Allah zou zijn die Hij geeft aan wie hij wil van Zijn Boodschappers, en hoeveel wonderen werden er niet gegeven aan Jezus, de zoon van Maria, vrede over hem in het begin en aan het einde.

Hier volgt hoe wij de woorden van De Meest Verhevene: "Allah heeft hem tot Zich verheven" moeten begrijpen:

Allah heeft Jezus (vrede zij met hem) tot Zich verheven met zijn ziel en zijn lichaam om op die manier de valse beweringen van de joden te verwerpen dat zij hem gekruisigd en gedood hebben. Want doden en kruisigen kan enkel wanneer men het lichaam heeft en wanneer men zegt dat enkel de ziel tot Allah verheven werd spreekt dit hun beweringen dat zij hem gekruisigd en gedood hebben, niet tegen. M.a.w., wanneer men zegt dat enkel de ziel tot Allah verheven werd, is dit geen verwerping van hun bewering

En wanneer men Jezus zegt, dan heeft men het over zijn lichaam en zijn ziel: men mag deze niet scheiden, enkel en alleen wanneer iets anders dit bevestigt.

Het verheffen van zijn ziel en lichaam wijst op de volledigheid van de macht van Allah en op Zijn Wijsheid en Zijn eerbetoon (tegenover Jezus) en Zijn hulp die Hij geeft aan wie Hij wil van Zijn Boodschappers. En zo heeft Allah het beslist, zoals de laatste van verzen (zie hiervoor) aantoont: "En Allah is Almachtig, Alwijs."

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN