Vraag & Antwoord

Is kaartspel toegestaan?

Assalam alaikoem Ik heb op een islamitische website gelezen dat het spelen met kaarten niet toegestaan is, ook al speelt men voor de lol. Als dit waar is, dan begrijp ik echter niet waarom dit verboden is; men speelt toch slechts om plezier te hebben. Djazakoem llaahoe khayran

Sheikh Mohammed Saalih' Al-Moenadjjid antwoordde op deze vraag met het volgende: kaartspelen zijn niet toegestaan om de volgende redenen:

- Kaarten is tijdsverspilling, waarvan men geen nut heeft in dit leven of in het volgende.

- Kaartspelen zijn gebaseerd op gokspelen en lijken bovendien ook op het spelen met dobbelstenen, terwijl dit duidelijk verboden handelingen zijn in de Islam. Er is namelijk een authentieke overlevering waarin de profeet zegt: "diegenen die spelen met dobbelstenen, lijken op mensen die hun handen bevuilen met het vlees en bloed van een varken." (overgeleverd door Moeslim, 2260).

- De speelkaarten bevatten afbeeldingen van schepsels met een ziel (bijvoorbeeld de Boer en de Koningin).

- Tussen de spelers kan een gevoel van rancune, vijandigheid en verbittering ontstaan (shahnaa-e wal-baghdaa-e).

- Het spel moedigt vals spelen, deceptie en oplichterij aan.

- Het spelen met kaarten vormt een afleiding van de aanbidding van Allah en het verrichten van het gebed. Ook al zou een persoon zijn gebed op tijd verrichten en dit zelfs in gemeenschap in de moskee, hoe zou hij dan ooit kunnen ontsnappen aan de volgende overlevering van de profeet: "alle handelingen waarbij men Allah niet aanbidt, worden als tijdsverspilling gezien. Dit geldt echter niet voor vier zaken: een man die zijn vrouw amuseert, een man die zijn paard traint, een man die loopt tussen doelen (dus leert boogschieten) en een man die leert zwemmen." (Overgeleverd door An-Nasaa-ie en ook als authentiek verklaard door Al-Albaanie in Sah'ieh' Al-Djaami' 4534).

En Allah Weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN