Bibliotheek

Eid: regels en gebruiken

Door Sheikh Mohammed Saalih’ Al-Moenaddjied

Hoofdstukken

1. Inleiding
2. De moslims onderscheiden zich door hun feestdagen
3. Ah'kaam al Eid (regels van Eid)
4. Aadaab al-Eid (gebruiken tijdens Eid)
5. Waarschuwingen tegen verkeerde zaken
13350 keer gelezen

1. Inleiding

Geprezen is Allah (Verheven en Glorieus is Hij), de heer der Werelden, Allah's vrede en zegeningen zijn aan onze Profeet Mohammed en zijn familieleden en metgezellen. 

Het woord "Eid" is Arabisch voor 'een gewoonte', iets dat terug komt en herhaald wordt. ‘Eeds (ofwel feestdagen) zijn te vinden bij alle naties en volkeren, zowel bij naties die hun basis vinden in de geopenbaarde boeken als bij degene die afgoden aanbidden. 

De reden hiervoor is dat het vieren van feestdagen iets is dat in de natuurlijke aard van de mens zit. Alle mensen houden van het vieren van bepaalde speciale gelegenheden om zo samen te kunnen zijn met anderen en ze hun vreugde en blijdschap kunnen uiten.

De feestdagen van de ongelovigen hebben vaak te maken met wereldse bezigheden, zoals nieuwjaar, de aanvang van het agrarisch seizoen, de oprichting van een staat, de aanstelling van een heerser enzovoorts. 

Er kunnen ook religieuze gebeurtenissen centraal staan, zoals de vele feestdagen van de Joden en de Christenen, zoals Kerstmis, Thanksgiving, Nieuwjaar enz. Deze feesten worden tegenwoordig gevierd in Europa en Amerika en in landen waar de meeste mensen christen zijn, ook al is het land oorspronkelijk niet christelijk. Ook veel moslims doen vaak mee aan deze feestdagen.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN